1966 Batavus-Televizier

Nieuw restauratie project: Batavus Televizier beroepsrennersploeg 1966

Ik dacht eerst 1965 maar toen sponsorde Batavus nog niet. Deze oldtimer ga ik binnenkort demonteren, poetsen, en weer monteren, natuurlijk andere wielen, (campagnolo record hoge flens naven, tubevelgen).

Ik sprak van de week met Huub Harings, destijds een van de mannen van Televizier, hij zei me dat hij dat jaar én in de Tour van 1966 hij op een dergelijke fiets reed. (zie onderstaande foto’s) Mooie informatie is dat zijn verzet destijds in de Tour 52/44 x 14/25 was, aan de etappe aangepast kransjes wisselen, daar was geen sprake van, al wist Huub niet te vertellen of dat bij een Anquetil, Poulidor, Aimar of Janssen wel het geval was. Zie ook de foto van Emile Arbes, de Paloma 1965 van Federico Bahamontes hij reed in 1965 met het volgende verzet 53/44 x 16/18/20/22/24.

Ik zoek daarom nog:
-kamwiel campagnolo 44T
-freewheel 5-speed: 14-25
en ook een Reynolds 531 transfer, maar daar is nog wel aan te komen zag ik op het www.

Batavus Televizier 1966
Batavus Televizier 1966

Over Batavus

gevonden op: 

Vanaf 1970, na overname van Magneet en PFG (de al eerder samengevoegde merken Phoenix-Fongers-Germaan) verandert deze naam in Batavus Intercycle B.V.
In 1986 gaat Batavus failliet. Het bedrijf wordt overgenomen door de Atag Cycle Group. Van 1986 tot 1992 is Batavus officieel leverancier voor de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU). Eind jaren negentig wordt Batavus opgenomen in de Accell Group.

1966 Televizier Batavus ploeg voor Tour de France , v.l.n.r. Maliepaard, De Roo, Haast, Van der Vleuten, Zilverberg, Karstens, ploegleider Kees Pellenaars, Nijdam, Van Dongen, Wouters en Harings

foto; Hub Harings
Hub Harings wint, ik dacht in Boom 1966, ik moet het nog eens bij hem navragen, op een dergelijke Batavus

Bij het demonteren van de klemband merkte ik al meteen dat de klembeugel van de commandeurs een zwakke plek had. Bij een test van de inmiddels gemonteerde achterderailleur waarvoor ik de commandeurs voorzichtig terug op het frame zette brak de klemband bij het handmatig krachtig rekken van de derailleurkabel in tweeën. Wat een geluk dat mijn amigo Hub nog zo’n klemband voor me had, anders was het een duur grapje geworden. Ik had op facebook en Marktplaats al een advertentie gezet, prijzen tot 75 euro voor een dergelijke commandeur, dat is waar je rekening mee moet houden, al denk ik dat de meeste verkopers gefixeerd zijn op ebay.com met zijn buitensporige prijzen.

52T & 49T, ik zoek 44T wie kan me helpen?

BREV. INTER Campagnolo 1.370″ x 24 TPI (British I.S.O.)
De gebroeders Harings, v.l.n.r: Jan, Frits, Hub en Ger. Foto Tonny Strouken
Detail van bovenstaande foto van Tonny Strouken: De Batavus van Hub Harings, de remgrepen zijn hier nog MAFAC, later zouden bijna alle “Televizieren” Universal remgrepen monteren, het was Jo de Roo die daar het eerste mee kwam, de hendelafstand is bij universal blijkbaar korter op de bocht. Zie ook onderstaande foto met de universal remgrepen op de Paloma racefiets van Federico Bahamontes

Reynolds 531

 

 

 

ik zoek een kamwiel 44 tanden, wie kan helpen?
Emile Arbes: Sur le vélo Paloma de F.Bahamontes il à 53/44 et 16/18/20/22/24 !
Dit is het model Campagnolo Nuovo Record RD, bouwjaar 1968 of 1969, ik heb nog een Campagnolo Record type 1963 liggen, die ik op deze fiets ga monteren, dezelfde als op onderstaande foto van Emile Arbes
Sur le vélo Paloma de F.Bahamontes il à 53/44 et 16/18/20/22/24 ! Merci Emile !!

Ik sprak met Emile Arbes, hij bezit diverse racefietsen waarbij dit ook het geval is, hier “le vélo Paloma de Federico Bahamontes van 1965, ik ben op zoek naar deze remgrepen, wie kan helpen?

Campagnolo Record 1052/1 (1973-1977)

Trivia
1966 Vijf Ritzeges in de Tour de France voor de Televizier-Batavusploeg waarvan twee voor Gerben Karstens, één voor Jo de Roo, één voor Henk Nijdam en de ploegentijdrit.

1967 Jos van der Vleuten wint het puntenklassement van de Ronde van Spanje. Er werden in totaal negen etappes in deze ronde gewonnen door de Televizier-Batavusploeg, maar merkwaardig genoeg niet door Van der Vleuten. Nijdam en Karstens worden elk drie keer gehuldigd. Jo de Roo schrijft Omloop het Volk op zijn naam.

1967 Twee 21-jarige nieuwelingen van de Televizier-Batavusploeg, Evert Dolman en Jan Harings, winnen een etappe in de Vuelta, net als Van der Vleuten en Nijdam. Karstens wint maar liefst vier maal.

1975 Tineke Fopma wordt Wereldkampioene bij de amateurs te Mettet op een Batavus

1979 Amateur wielerploeg Batavus domineert in Nederland met onder andere Piet Hoekstra en Egbert Koersen.

1985 Peter Harings pakt de dubbel. Hij wordt zowel op de weg als bij het veldrijden Nederlands kampioen bij de amateurs. Harings koerst voor de Batavus-Gonso ploeg.

1 thought on “1966 Batavus-Televizier”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.