31 december 1919

Ervaringen met de Progenion luchtreiniger

Mijn ervaringen met de firma Progenion. Voorkom een “kat in de zak”

Pas op !! Filtersets al na enkele jaren niet meer verkrijgbaar !!

Rond 2014 kocht ik een geavanceerde luchtreiniger met 7 laags filter techniek: door de combinatie van o.a. een fotokatalistisch filter en een actief koolstoffilter worden stoffen, bacteriën en virussen op een zeer effectieve wijze geneutraliseerd.

De Progenion PR-450M ionisator luchtreiniger, al snel geen filtersets leverbaar….

Bij mij keuze zocht ik de “beste”, in dit geval ook het duurste, voor de ruimte (85m2) die ik wilde ioniseren en filteren. Bij dit product kreeg ik een extra filterset bijgeleverd, dat was mooi maar voor de prijs van een dikke 400 euro mag je dat ook wel verwachten want de filters gaan ca. één jaar mee.

Eind 2018, ik gebruikte de luchtreiniger niet dagelijks, was ik toe aan een nieuwe filterset. Tot mijn stomme verbazing bleek dat filters voor dit type niet meer voorradig waren, de luchtreiniger van dit type werd ook niet meer geproduceerd, het toestel is vervangen door een nieuwer model, de PR-450C. Blijkbaar me een ander formaat filters.

Ik nam contact op met de firma  Progenion, en moest het doen met de mededeling: “Het spijt me, we kunnen niks voor u doen, uw apparaat is naar onze mening afgeschreven…. u kunt het nieuwere model krijgen met een korting van 100 euro”.

Ik heb het internet nog afgezocht of er nog ergens mijn filters te krijgen waren (ik meen dat ze 70 euro gekost hebben) voor mijn 4 jaar oude luchtreiniger want op zich was er niks mis met de werking, buiten dan dat hij niet meer goed filterde. Maar helaas pindakaas, nergens meer te verkrijgen!! Ik zag zelfs nog het zelfde type van mijn uit de handel genomen luchtreiniger, de PR-450M nieuw te koop staan… Als je daar intrapt dan ben je helemaal “in de aap gelogeerd….”

Jazeker, er zit 2 jaar garantie op het apparaat maar als je zoals in de gebruiksaanwijzing vermeld staat de filters elk jaar vervangt dan kan de luchtreiniger naar 2 jaar al naar het milieupark of schrothoop als er geen filtersets meer te koop zijn.

Ik vind het in ieder geval geen manier van doen. Ik moet bekennen, de luchtreiniger werkte perfect (al zijn naar mijn mening de luchtreinigers van Progenion wel enigzins luidruchtig in vergelijk). Was er ook tevreden mee, de werking was prima, akkoord, dat mag ook wel voor 400 euro, maar helaas toch “een kat in de zak“.

De opvolger: Progenion PR-450C ULPA Luchtreiniger met UV, ook al niet meer in productie…

Ik las op de website van Progenion dat de opvolger, de PR-450C ook al uit productie is genomen. Met andere woorden, heb je dit model, ben je van plan dit model elders of tweedehands te kopen dan koop als de wiedeweerga de benodigde filters want je kunt verwachten dat ze binnenkort ook niet meer verkrijgbaar zijn !!

Ik heb in ieder geval tabak van de firma Progenion en mijn advies naar een ieder:
Ga voor een bekend merk waarvan onderdelen tot in lengte van dagen nog verkrijgbaar zijn!!

Peter Knops, pk@loxia.net

5 thoughts on “Ervaringen met de Progenion luchtreiniger

 1. Zo hee, Peter. Ik schrik mij het apenlazerus.
  Dat is wel hard zakendoen inderdaad!

  Ik ben blij dat ik deze pagina op tijd zie, gezien de kennelijke houding van PG in deze.
  Zo te horen kan ik dus maar beter meteen twee (drie??) filtersets gaan bestellen.

  Dit gaat zeker een grens over.

  Ik kan mij voorstellen dat u zich op een passieve wijze gemanipuleerd voelt.
  Ondanks dat dit niet expliciet het oogmerk van Progenion geweest zal zijn.

  Vooral omdat dit dus geen ongelukje betreft, maar kennelijk een moreel standpunt (verdienmodel?) van Progenion, dat zij vinden dat u elke 4 jaar uw perfect-werkende unit moet gaan vervangen met hun nieuwere type. Daar zou ik ook over vallen ja.

  Klant behoort m.i. ofwel luid en duidelijk gewaarschuwd te worden voor deze rel. korte duur van verkrijgbaarheid, danwel een hogere korting dan 25% te krijgen op een dergelijke noodgedwongen compatibiliteitsupgrade. Want het is nou niet zo dat het nieuwe model wezenlijk veel nieuwe technologie introduceert dat dat een upgrade van €300/75% waard is.

  Daarnaast doelt men met een afschrijftijd doorgaans op de levensduur van een apparaat, waarna het mogelijk niet goed meer zal werken. Met uw apparaat is echter helemaal niets mis, maar u wordt, door het nalaten van levering van essentiële verbruiksmiddelen, nou juist bepèrkt in uw mogelijkheden om het in gebruik te nemen. Met als gevolg dat u het apparaat inderdaad al na 4 jaar bij het grofvuil neer kan zetten.

  M.i. mag er van een luchtreiniger in deze (maximale!) prijsklasse verwacht worden dat deze zo’n 6-10 jaar mee gaat. Of in sommige gevallen zelfs langer, afhankelijk van de mate van gebruik.

  @ Progenion:
  Ik zie niet in hoe de geforceerde aard van deze transactie moreel valt te rechtvaardigen.
  Zo haalt u toch het deel “relatie” uit het woord “klantenrelatie” ?
  Leeft u zich toch in.

  Had u deze klant nou bijv. een korting van pak en beet 50% aangeboden, dan had dit wellicht anders gelopen. Met daarbij dan uiteraard de vermelding dat dit een eenmalige tegemoetkoming is en dat men voortaan meer filters in moet slaan.

  Ook vind ik persoonlijk dat u ergens in de handleiding of op de website best zou mogen waarschuwen voor dit soort situaties. Opdat de klant niet in een dergelijke positie gedwongen wordt waarin deze zich belazerd VOELT. Met nadruk op voelt.

  Dit is gewoon een nare situatie en ik vind dat u dit niet goed opgelost heeft.
  Ik leer als gloednieuwe klant nu van dit PR-fiasco (ik ken Peter niet), dat ik maar beter te alle tijden een 3-tal extra filtersets in huis moet hebben als ik aan Progenion begin.

  Want na 4 jaartjes willen jullie kennelijk alweer €400 van me.
  Of €300,……… maarja dat is het gewoon net niet.

  Ik heb zelf gelukkig de PR-450C, dus ik heb dikke mazzel dat ik deze pagina nu zie. Dus u ziet mijn order wel verschijnen.

  Verder even goede vrienden, Progenion.
  Maar dit ging/gaat wat mij betreft ff niet goed.

  Bedankt Peter, voor het delen.
  Je hebt mij een flinke smak doekoe bespaard.

  Groeten

  1. Op zich prima luchtreinigers, hij staat al een tijd op non actief in de berging, elke keer als ik hem zie denk ik “jammer toch, zo’n mooi apparaat”. Technisch nog prima in orde maar je kunt er verder niks mee, al is ie meer dan eens aanleiding tot gespreksstof. Hartelijk dank voor uw reactie, doe er uw voordeel mee! Met vriendelijke groet, Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.