KOERS & VELO

WielerBlog zonder veel actueel koersnieuws…..

….hoofdzakelijk ‘wielerpost’ met een Limburgs tintje.

Slechts een halve eeuw volg ik het wielrennen op de voet, een decennium, wel iets langer, was ik actief als coureur. Het is ingegoten met de paplepel, zal ik maar zeggen. In Valkenburg, niet voor niks bekend als “wielerstad” was (nog steeds hoop ik) wielrennen populair onder de jeugd.

1964, Op mijn eerste verjaardag, cadeau: een fiets, Niet dat hij al paste, maar wel al met een wielerpetje op, en met steun van mijn moeder

Als vijf, zesjarig menneke werd er in de buurt waar ik opgroeide, in Valkenburg, dan ook veel gefietst met mijn vrienden, de een was “Hub Harings, de ander “Jan Janssen”, “Sjaak Anquetil” of “Eddy Merckx”, de koers na spelen, met uiteraard een prijsuitreiking en bloemen die ergens uit een tuin weggegrist.

1968, 5 jaar oud en al trotse bezitter van een racekarretje

De koers naspelen met de ‘wielervrienden’ uit de buurt in Valkenburg

Tijd voor een echte wielerkoers dus, en dat was bij de wilde bond; de WVE, de Wieler Vrienden Elsloo. In de categorie 6 t/m 8 jarigen heb ik menige koers gereden, maar nooit één keer een bloementuil mee naar huis mogen nemen, wel een paar keer 2e, het was een prima leerschool, sommige deelnemers hebben het nog geschopt tot beroepsrenners.

1969, de Ronde van Lanaken (B), een van mijn eerste koersen. Aan de start in de trui van Mann Grundig (in het midden), rechts in de regenboogtrui Peter Harings, in de Peugeot trui Jo Defaux

In het voorjaar van 1970 goed geïnstrueerd door mijn vader Leo, en daarnaast ook nog eens goed gesoigneerd, de weg op als lid van de Mann poeders profploeg

Dat veranderde nadat ik overgestapt was naar de KNWU, in 1971, mijn club: TWC Maastricht. De jeugdafdeling van TWC scheidde zich in 1972 af en ging verder onder de naam TWC Heer. Als 8 jarige was ik daar de allereerste die  bij deze vereniging clubkampioen werd, meer dan 80 zeges zouden in de loop der jaren nog volgen.

TWC Maastricht jeugd 1971

Heer 1972, kunststof bloementuil en een mooi formaat beker, mijn eerste behaalde kampioenschap

Eenmaal amateur toch weer terug naar mijn oude club TWC Maastricht, toch een club met historie, de beste Limburgse coureurs reden ooit in deze rode trui. En met een prima programma, namelijk veel koersen in de Ardennen b.v. de Triptique, Ronde van Luik etc. Bij de amateurs wist ik nog best redelijke uitslagen te rijden maar uiteindelijk nog maar één koers te winnen, dat was over de grens in Zichen Zussen Bolder. Ik kwam daar met voorsprong alleen aan de streep, het peloton was op het 5km lange parcours gedubbeld door de kopgroep waarvan ik deel uit maakte. Onderweg had ik ook nog een paar keer een premie  gepakt, kampernoelies. Nooit van gehoord, Kampernoelies? Toch maar effe aanzetten, een premie is een premie, ik was gek op premies.  Benieuwd, dat was ik wel en bij de permanence  aangekomen bleek al snel wat kampernoelies waren. Champions, de lokaal geteelde grotchampions, ja natuurlijk.  Als winnaar kreeg ik er nog ook een paar kilo bij. Zoveel paddestoelen had ik nog nooit bij mekaar gezien. Al had ik liever klinkende munt gezien ging ik toch trots ( er gaat toch niks boven het met de armen in de lucht over de streep rijden…)  én met een enorme zak kampernoelies, ik als “champ van de dag”, huiswaarts richting Valkenburg..

Krantenknipsel van mijn laatste zege, dat was in Zichen Zussen Bolder 15 augustus 1982

Ik was slechts 20 toen ik de wielerpijp aan Maarten gaf, ik zag het niet meer zitten, uit de sponsorploeg (Boels) geknikkerd, had ik niet het idee dat de droom om prof te kunnen worden nog realistisch was.  Mijn laatste koers was in Maastricht, boven op de St. Pietersberg lag de finishlijn. Hierna was ik wel nog enkele jaren actief als mecanicien voor TWC en diverse andere  ploegen, ik werkte destijds ook als mecanieker bij de bekende rijwielzaak van Sjefke Janssen in Elsloo. Ik was zelfs zelfs nog een jaar ploegleider bij TWC Maastricht, sterker nog: de allerlaatste van de club die in 1995 fuseerde met wielerclub de Ster en wielerclub Heuvelland. Maar dat, en ook TWC, zijn inmiddels “wieler” historie.

Nicolaes Sport, de nieuwe sponsor. Geconcentreerd aan de start bij de Ronde van Geulle in  1970

Ik zoek wel eens wat op over de koers van vroeger, vooral met betrekking tot “Limburg en zijn wielerhistorie”.

Limburgse matadoren als Mathieu Cordang, Harrie Meyers, Joep Franssen, Piet Gommans, Jan van Hout, Willy Vroomen, Jan Pisters, Sjef Janssen, Jan Lambrichs, Sjaak Sijen, Jan Nolten, Huub Vinken, Henk, Leo en Harrie Steevens, Mart van der Borgh, Piet van den Brekel, Jaap Kersten, Jef Lahaye, Jan Willemsen, Gène Beckers, Wim Schepers, Eddy Beugels, de gebroeders Harings, Jan Hugens, Leo Knops, Jan Krekels, Theo van der Leeuw, Bennie Ceulen, Ben Koken, Jo Maas, Peter Winnen, Ad Wijnands, Frans Maassen, noem maar op… Het zijn maar enkele namen, er zijn er zo veel meer…. Wellicht kent u ze,  misschien niet of slechts “van naam”. Stuk voor stuk klasse coureurs, sommigen internationaal vermaard, enkelen zelfs behorend tot de absolute wereldtop, daar is aandacht voor in deze blog

Verhalen “van horen zeggen” het trekt me wel. De ooggetuigen van de opkomst van het wielrennen op de weg in Limburg (eerste profkoers op de weg in 1934) zijn er niet of nauwelijks meer. Op schrift is/word er bepaald ook niet veel vastgelegd over deze vervlogen dagen. Bijvoorbeeld ook Mathieu Cordang en Harrie Meyers, wie heeft er ooit van hen gehoord? Eind 19e eeuw waren dat de Limburgse Pioniers op wielergebied, inmiddels vergeten superkampioenen. Ware volkshelden waren het, hele steden liepen uit, de fanfare voorop, bij hun terugkomst uit het buitenland met weer een grote overwinning op zak. Ze stonden op de covers van de toonaangevende (buitenlandse) sporttijdschriften. Ongekend grote prijzengelden wisten ze in de wacht te slepen destijds…

Ronde van Abdissenbosch 13 september 1969

Ook de generatie die in de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren koerste, ze behaalden memorabele zeges en leden pijnlijke nederlagen. Inmiddels 40 jaar of langer geleden, zo nu en dan wordt er nog over gesproken, maar niet vaak meer, logisch… Al zijn de VCvH wielercafe’s, (de place to be om in contact te komen met de Limburgse anciens) vaak druk bezocht. Mijn passie voor de koers van vroeger, ik word er regelmatig door wielerliefhebbers, oud coureurs of nazaten van oud coureurs  en ook ‘wildvreemden’ over aangesproken, dat is voor mij de krenten in de pap, ze kennen ze nog, de anekdotes en feiten van destijds. Frappante gebeurtenissen… Ik zoek er een afbeelding bij, lees een oude krant. Mooi als “van horen zeggen” tastbaar wordt. Ik kan er zelf in ieder geval van genieten. Blijkbaar toch, wordt deze blog wel eens gelezen. Ik wil een ieder bedanken voor de gestuurde foto’s en anekdotes etc.

Aan de start van een wilde koers bij de WVE in 1970, (in de sponsortrui van Nicolaes Sport Veldwezelt)

Na 2 jaar WVE de eerste KNWU licentie in 1971

Klopt het “wat er zoal gezegd wordt”, ik tracht het te achterhalen…  Oude foto’s, boeken en krantenknipsels is wat rest om inzicht te krijgen. Gelukkig is er best nogal wat online te vinden, gedigitaliseerde kranten en wielerfoto’s, zoals bij voorbeeld  in de ‘Koninklijke Bibliotheek’ delpher.nl,  gahetna.nl, geheugenvannederland.nl, Bibliothèque Nationale de France, Stadsarchieven, Privécollecties etc… ik ben er inmiddels aardig bedreven in geraakt, in het raadplegen van deze online bestanden,  krijg dan ook vaak het verzoek online iets na te gaan over de koers (en ook andere zaken), ik doe het met plezier.

Klik en neem eens een kijkje op mijn Facebook-profiel

Al heb ik nog 1001 potentiële onderwerpen en ideeën voor deze blog, maar een toegestuurde foto, uit een soms stoffige doos op zolder, is vaak een uitdaging met verrassende resultaten..  Stuur mij ook UW favoriete koersfoto…  uw wielerverhaal of -anekdote, misschien is er nog meer info over te vinden.

Gr Peter Knops, mailto: info@simcad.nl

Winst in het vermaarde Wonder van Obbicht 1981

Wonder van Obbicht 1981, een mooie herinnering…

Als junior werd ik in 1981 al gecontracteerd voor de amateurploeg van Boels Verhuur – Sjef Lemmens. Deze foto is gemaakt in de Ronde van Wolder in 1982,  een van mijn eerste amateurkoersen. Een jaar later reed ik alweer in de clubtrui van TWC. “Brouwers machines” de concurrent van Boels stopte met sponsoring van een amateurploeg, niet lang hierna zag Pierre Boels er blijkbaar ook geen brood meer in, al nam hij later wel weer de draad op door WCl de Ster te sponsoren. Boels is thans als grote sponsor bij het vrouwenwielrennen en de diverse wielerevenementen niet meer weg te denken in de sport.

Ronde van Wolder 1982, met Math Dohmen

Nacht van Linne 1983 Winst voor Leon Nevels, links Berrie Thoolen

1983 Ronde van Oost België,  clubtenue TWC, links Frank Marcelis

1983 Wielerbaan Geleen

1 thought on “KOERS & VELO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.