28 maart 2024

1972-05-01 Eerste Klauterkoers van Sweikhuizen

4

GROTE BELANGSTELLING IN SWEIKHUIZEN
Cor Boersma wint eerste Klauterkoers

Cor Boersma over zijn herinneringen aan de 1e klauterkoers: “Wat me nog goed bijstaat is dat er op een bepaald moment, zo half koers, een kopgroep was. Ik ben er naartoe gesprongen en meteen er op en er over… meteen achter de finish die bocht naar beneden vol doorgegaan. Ik won met bijna een ronde voorsprong. Het was weliswaar maar een korte ronde maar toch, het lag me wel dit type parcours, zoiets als de Ronde van Nijswiller, een lekker zwaar maar kort rondje. Echt iets voor mij. Bij de 2e klauterkoers, in 1973, ben ik trouwens door een valpartij uitgevallen.

Cor Boersma zeer sterk rijdend, koos na 21 ronden het hazenpad en bouwde aan een voorsprong die uitliep tot anderhalve minuut

“Ja, de Klauterkoers was geen gewone wedstrijd. De eerste Klauterkoers van Sweikhuizen werd verreden in 1972. De aanbouw van een nieuwe wijk in Sweikhuizen ging uiteraard gepaard met bijbehorende nieuwe straten. Daar zou je best een wielerkoers op kunnen organiseren! Een idee van de vader van plaatselijk favoriet Eric Visschers (Eric, die de klauterkoers in diverse categorieën, een aantal keer wist te winnen)”. We speken met Harrie Meels, mede in wiens handen de eerste jaren de organisatie lag. “Er lag in het 1300 meter lange parcours een pittige klim (de Bergstraat) die elke ronde terugkeerde. Die bult maakt de koers bijzonder selectief en uitputtend. Er diende dan ook in de Klauterkoers constant gewerkt te worden. Vooral de moeilijkheidsgraad schrikte telkens ook een aantal Limburgse hardfietsers af om deel te nemen”.

Limburgs Dagblad 18 maart 1972
Limburgs Dagblad 18 april 1972

De Klauterkoers in Sweikhuizen heeft in de loop van de jaren ’70 – ’80 en ook ’90 een flinke reputatie opgebouwd. „Dat merkte de organisatie altijd goed als de inschrijftermijn opengesteld werd. “Na twee dagen waren de wedstrijden voor nieuwelingen en junioren al volgeboekt. Uit alle delen van Nederland kregen we inschrijvingen binnen. Jammer dat we een aantal renners moesten teleurstellen. In elke categorie mochten maximaal negentig renners starten”. Problemen over toeschouwersaantallen heeft Sweikhuizen nooit gekend. De naam “Klauterkoers” deed het bij de wielerfans onmiddellijk goed, het gevecht op de lange klim in de Bergstraat kreeg bekendheid tot over de provinciegrenzen.

Op de erelijst prijken o,a. de volgende namen: Math Dohmen, Toine van de Bunder (met een “vast”verzet!), Johan van der Meer, Eric Visschers, Jos Lammertink, Michel van Dijk, Bert van de Boorn, Theo Wallenburg, Hans Daams, Ron Paffen, John Leys, Theo Gevers, Frans Maassen, Peter Dahmen, Robert Rademakers, Danny Nelissen, François Knarren, Mike Kuipers, Patrick Tolhoek, Marcel van der Heyden en Max van Heeswijk en natuurlijk Cor Boersma. Zij schreven bij de amateurs de selectieve Klauterkoers op hun erelijst. Vanaf 1995 stond voor het eerst de deelname aan de klauterkoers ook open voor profs met als eerste winnaar Erik Dekker. Michael Boogerd won in 1996 terwijl de laatst gehouden klauterkoers in 1997 wederom buit was voor Erik Dekker.

8 juli 1977, de eerste Klauternacht van Sweykhuizen

Zo is er in 1977 en ’78 ook een avondversie georganiseerd: “De klauternacht”. Respectievelijk Willy Maessen in ’77 en plaatselijke wielerheld Eric Visschers in ’78 drukten in de “nacht” hun voorwiel als eerste over de streep. In 1976 was de Klauterkoers tevens toneel voor de traditionele jaarlijkse Limburgse Bedevaartsronde waarbij naast de gebruikelijke kerkmis en koffietafel er ook de mogelijkheid was voor de renners om hun fiets te laten zegenen.

 

“Startgeld was er voor de renners niet weggelegd, ze konden immers dik geld verdienen aan premies in de Klauterkoers”. In de drie categorieën was in totaal liefst drieduizend gulden aan prijzen en premies te verdienen. De grootst hap hiervan ging naar de amateurs, elke vier ronden telkens 5 premies: 25, 20, 15, 10 en 5 gulden, daarnaast ook nog een prestatieprijs voor degene die telkens als vaakst als eerste over de streep ging” vertelt Harrie Meels. “Wielerconsul Voots kwam zich zelfs beklagen dat er zoveel premies verreden werden. Om de 4 ronde premies, doe daar iets van die premies af!! Telkens moet er een volledige sprintuitslag opgetekend worden!! Maar ik liet me niet vermurwen en antwoordde: Joep, laat de jury maar werken, het is daarom dat we hier een dergelijk rennersveld hebben!”

In 1997 is er voor het laatst een Klauterkoers georganiseerd.

Voorbeschouwing Limburgs Dagblad 29 april 1972

Komst van Fedor den Hertog is nog onzeker
Nationaal kampioen Jan Spetgens krijgt het zwaar in Sweikhuizen

Voor het eerst in de historie van Sweikhuizen zullen wielrenners door de straten vaar de zege koersen. Het actieve comité onder voorzitterschap van dokter Mey heeft er alles aangedaan om er een spektakelstuk van te maken. De amateurs moeten niet minder dan zestigmaal de stijle heuvel in de Bergstraat beklimmen. De naam “Klauterkoers” is een passende naam voor dit uiterst zwaar criterium.

Met het aantrekken van kwaliteitsvolle renners is men langdurig bezig geweest. De amateurs, die geen andere verplichtingen elders hadden, tekenden snel want ze beseften, dat de duizend gulden aan premies een uitzondering is Het gaat daarom vanaf het startschot een interessante koers worden Uitgesloten is het nog geenszins dat Fedor den Hertog aan de start verschijnt! Vanuit Marokko liet hij Harry Meels, lid van de organisatie, nog weten, dat hij zou trachten naar Limburg te komen.

Wie in ieder geval zeker acte de presence geeft is de nationale kampioen Jan Spetgens. Hij zal zich evenals in Oirsbeek en Valkenburg op dit heuvelachtig parcours volledig in zijn element voelen. Het is de eerste maal, dat deze pupil van Sjefke Janssen dit seizoen in Limburg van start gaat. De Nederlandse titelhouder zal moeten afrekenen met enkele coureurs, die hun sporen reeds meer dan verdiend hebben. Kanshebbers voor de overwinning en de horloge als prestatieprijs zijn onder meer Jo van Pol, Jo Vrancken, Frits Slüper, Cor Boersma, Matje Dohmen, Koos Klinkers, Harry Crijns, Jac Roemerman en de Brabanders Hans Koot, Harry van Groesen, Henk Broere en Fer van der Vleuten.

Bij de adspiranten, die om 13.00 uur starten, is Jo Baadjou natuurlijk favoriet. Bij de nieuwelingen zullen de uitstekend koersende plaatselijke favorieten Eric Visschers en Jac Solberg trachten de hegemonie van Michel Jacobs te breken. Er zijn echter de beste nieuwelingen uit geheel Nederland aan de start. Frits Pirard, winnaar van de nieuwelingen-klassieker in Overijsel. Broeksteeg en Prinsen willen per se hun krachten eens beproeven op een hellend parcours. Van de Limburgers mag verder tot de kanshebbers worden aangestipt Johan van der Meer, Jo Maas, Huub Neven, Huub Oberjé en Piet van Kollenburg.

Wedstrijdverslag Limburgs Dagblad 02 mei 1972

GROTE BELANGSTELLING IN SWEIKHUIZEN
Cor Boersma wint eerste klauterkoers

Het sprintende peloton tegen de sterk hellende Bergstraat in Sweikhuizen op. Jo Vrancken was van deze renners de snelste.

De „Klauterkoers”, het allereerste wielergebeuren dat ooit in Sweikhuizen plaats vond, is gisteren gewonnen door een verrassend sterk rijdende Cor Boersma uit Treebeek. Hij was het die met nog 21- ronden voor de boeg het hazenpad koos en daarna zijn voorsprong geleidelijk uitbouwde tot anderhalve minuut. Zeer soepel gleed Boersma de meer dan 300 meter lange en venijnig stijgende Bergstraat op. Hij profiteerde volop van de rivaliteit van de — in alfabetische volgorde! — Mars-Gazelle en Ovis-rijders, die het zeer druk hadden met het beloeren van elkaar.

door Breur Loffeld

Cor Boersma: „Het is mijn eerste overwinning dit seizoen. Ik heb geprofiteerd van de rivaliteit tussen Mars en Ovis. Ik voel me bijzonder sterk op het ogenblik en toen ik er in de 21e ronde tussenuit ging gaf ik mezelf een behoorlijke kans. Ik wist dat Ben Koken niet zo goed rijdt op het ogenblik en hij was het die nagenoeg de hele wedstrijd vooraan reed. Toen ik dat gezien had, was mijn plan gemaakt”. Hoe zwaar deze „klauterkoers”, onder fraaie weersomstandigheden, want het onweer beliefde pas een kwartier na de wedstrijd zijn vervelend karakter ook in Sweikhuizen openbaar te maken, geweest is bewees het aantal coureurs dat de strijd uitreed: 20. Aan de start stonden er 55 en in het programmaboekje 68.

Het aantal amateurs dat inschrijft voor een wedstrijd, maar niet komt opdagen zonder kennisgeving, blijkt uitermate groot. Een uitzondering dient gemaakt te worden voor Roemerman die een ernstige valpartij met een sleutelbeenbreuk moest bekopen. Een valpartij in de tiende ronde velde een tiental coureurs en de klim in de Bergstraat, samen met het vrij hoge tempo waarin de heren amateurs reden, zorgde voor het grote aantal uitvallers.

Dankzij het offensief rijden, gestimuleerd door een vette prijzen- en premiepot, van vooral Ben Koken, Cor Boersma, Jo Vrancken, Jo van Pol, Jacques Spetgens. Koos Klinkers, Wil Willems, Broeren, Maassen en Ubachs, hebben de duizenden toeschouwers een aantrekkelijke wedstrijd gezien, gelardeerd met vele uitlooppogingen, achtervolgingen, premiesprints en de indrukmakende solo van Boersma. De prestatieprijs was voor Ben Koken, die 24 keer als eerste over de finish-streep ging.

De uitslagen:

Amateurs: 1. Cor Boersma, Treebeek; 2. Jo Vrancken, Roosteren; 3. Jan Spetgens, Someren; 4. Koos Klinkers, Hoensbroek; 5. Willy Willems. Munstergeleen; 6. Math Maessen, Elsloo; 7. Jo van Pol, Montfort; 8. P. Wintraecken, Elsloo; 9. J. Lamerichs, Berg en Terblijt; 10. F. van der Vleuten, Mierlo-Hout; 11. B. Koken, Grevenbicht; 12. H. Crijns, Hoensbroek; 13. H. Broeren, St. Michielsgestel; 14. J. de Klein, Ulestraten; 15. J. van Elburg Eygelshoven; 16. J. Ubachs, Amstenrade; 17. E. Goddery, Brunssum; 18. J. Claessens. Urmond; 19. W. Meys, Gulpen; 20 en laatste: H. Geilenkirchen, Schaesberg.

 

 

Nieuwelingen: 1. Huub Neven, Hulsberg; 2. Johan van der Meer, Geleen op 30 seconden; 3. Harry Geerkens, Beek; 4. P. van Kollenburg, Broeksittard; 5. F. Pirard, Breda; 6. P. Scholten, Nieuwstadt; 7. J. Solberg, Puth; 8. A. Prinsen Raamsdonkveer; 9. E. Verstappen, Neerkant; 10. E. Vissers, Sweikhuizen; 11. L. Janssen, Beek; 12. J. Petri, Maastricht; 13. P. ledema, Heerlen; 14. J. Maas, Eijsden; 15. H. Oberjé, Klimmen op 1 min. 12.

 

 

Adspiranten: 1. J. Baadjou. Heerlen; 2. F. Verstappen, Neerkant; 3. A. Vissers, Wijlre; 4. R. Stassen Maastricht; 5. J. Willemsen, Nuth; 6. P. Pierik, Bingelrade; 7. J. Slenter. Eys-Wittem; 8. G. van Kranenburg, Eijsden; 9. R. Kleinen, Ubach over Worms; 10. N. Severens, Schinveld.

 

 

 

Met dank aan Harrie (hier in beeld) en Dion Meels voor de archiefstukken. Heeft u ook een archief met een Limburgs wielerverhaal, geef me een seintje, gr Peter Knops

 

4 thoughts on “1972-05-01 Eerste Klauterkoers van Sweikhuizen

  1. Gaaf, gaaf, gaaf , zo leuk om dit te lezen … meer historie dan ooit gedacht. Ik was 6 toen het ooit begon. En zolang ik mij herinner (ik was 18 toen ik op kamers ging) was het omkleden en doushen geblazen voor wldvreemde renners bij ons thuis (zijstraat van de bergstraat). Nu ik dit terug lees: goud !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.