23 januari 1950

1950-01-23 Wie is Jan Nolten?

Ik las in het Limburgs Dagblad van 23 januari 1950 een aardig artikel over het aanstormende talent Jan Nolten, die drie dagen eerder, hij werd geboren op 20 januari 1930, zijn 20e verjaardag vierde…

Wie is Jan Nolten?

Jan Nolten, een jongeman uit Geleen, die Zaterdag jongstleden zijn 20ste verjaardag vierde, is een van die geboren sportfiguren, die in no-time carrière maken. Toen hij als 18-jarige knaap als nieuweling zijn race-karretje besteeg, was er bij dit soort wedstrijden de aardigheid spoedig af, omdat lange Jan letterlijk en figuurlijk met kop en schouders boven zijn makkers uitstak.

Als je in 18 wedstrijden 13 maal als eerste over de streep gaat en 5 maal als tweede eindigt, dan bestaat er niet veel animo tot deelname aan courses waar een dergelijke ster in start.

Reeds het volgend jaar, dat was in 1949, stapte Jan Nolten over naar de amateurs en als men daar, op de Vey 51 te Geleen, het zo ver heeft gebracht, dat deze wielerster zonder persoonlijke pretenties zijn successenlijst ter inzage geeft, nou dan is hel bijna ongelooflijk een zo fantastisch debuut als amateur, en wij zijn er van overtuigd, dat zijn weerga in de verre omtrek niet zal worden gevonden.

Jan Nolten, foto genomen bij de Jubileumwedstrijd KNWU, 3 mei 1953 te Zandvoort

Had Jan Nolten zich in een of ander wielervak gespecialiseerd, dan zou men nog kunnen zeggen, hij is een geboren wegrenner, achtervolger of koppelcourser. Maar neen, deze blonde tengere knaap vierde de meest variabele triomfen. Zijn afvaardiging naar het WK in Kopenhagen onderstreepte zijn kwaliteiten als wegrenner en zijn ogen glinsteren nog als hij vertelt over het moment, dat hij als trekpaard fungeerde, toen een groep van vluchtelingen moest worden ingehaald, om Faanhof de kans te geven ons Vaderlandje een wereldtitel te bezorgen.

Bij de nationale kampioenschappen op de Cauberg was hij tot de laatste ronde favoriet en alleen een kleine onoplettendheid als gevolg van zijn jeugdige onervarenheid kostte hem toen de overwinning. Als zijn grootste triomf mag genoemd worden zijn zege in de klassieker Luik—Marsch—Luik, waarbij 145 deelnemers van start gingen. Verder werd Jan Nolten eerste in wegwedstrijden te Asch, Verviers en Seraing. In negen wedstrijden eindigde hij op de tweede plaats.

In totaal reed Jan Nolten 39 wegwedstrijden in 1949 en hij was steeds bij de eerste tien. Bovendien werd hij clubkampioen 1949 van de Toer- en Wielerclub te Maastricht.

Jan Nolten als “sjuppe oas”, de beste kaart uit het spel

Niet minder succesvol nam hij deel aan baanwedstrijden, voor het merendeel aan koppelwedstrijden met zijn overbuur Hub. Vinken als maat. Samen boekten zij afgelopen jaar 8 overwinningen. Individueel stond hij zijn mannetje als achtervolger. Men zou geneigd zijn te zeggen „lust je nog peultjes”, en dan te weten dat deze zelfde Jan Nolten uit Geleen vast aan het begin staat van zijn wielercarrière. Het komend seizoen zal hij nog als amateur starten, maar met een andere koppelgenoot, daar Hub Vinken naar de rij der profs is overgegaan. „Eerst moet ik een nationaal kampioenschap op mijn naam hebben”, zegt Jan Nolten…. en dan zal ik wel eens verder zien”.

Limburgsch dagblad 23 januari 1950, Wie is Jan Nolten, foto van jan boven op de Cauberg, klik en ga naar het artikel..

2 thoughts on “1950-01-23 Wie is Jan Nolten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.