19 maart 2024

1967-04-16 “Grote Prijs Limburgs Dagblad” Munstergeleen

0

MAN UIT ELSLOO NAM IN MUNSTERGELEEN REVANCHE OP ARIE DEN HARTOG

Harry Steevens triomfator in Grote Prijs Limburgs Dagblad

Kopstukken op de foto bij grote prijs Limburgs Dagblad 1966, aan de start te Kerkrade. Jacques Anquetil, "Maître Jacques" met links naast hem ploegmakker Jan Hugens en rechts Cees Lute, samen serieuze kanshebbers voor de winst in de "Grote Prijs Limburgs Dagblad 1967 in Munstergeleen". 
Select profveld in Munstergeleen, foto met Valkenburger Jef Drummen op kop

Voorbeschouwing

Nadat Limburg op zaterdag geheel in het teken heeft gestaan van de Amstel Gold Race, volgt zondag in Munstergeleen de Grote Prijs Limburgs Dagblad, waaraan een groot aantal profs deelneemt, dat de dag tevoren in de wedstrijd van Helmond naar Meerssen van start is gegaan. De profronde van Munstergeleen wordt verreden op het parcours waarop in het verleden ook de clubkampioenschappen van de Toer- en Wielerclub Maastricht plaatsvonden. In dit parcours bevindt zich een bijzonder venijnig obstakel: de Oude Wintrakerberg, die de renners na de vermoeienissen op zaterdag in het Limburgse heuvelland opnieuw tot een uiterste krachtsinspanning zal dwingen. Inzet van deze honderd kilometer lange ronde is de Grote Prijs Limburgs Dagblad, een zeer kostbare beker van 58 cm hoogte. Deze trofee werd vorig jaar in Bleijerheide gewonnen door Jan Janssen. Om iets te presteren op organisatorisch gebied hoeft men niet per se een grote naam te hebben. Zo dacht het bestuur van de wielersupportersclub Munstergeleen erover toen zich de mogelijkheid voordeed om een internationaal rennersveld naar Munstergeleen te krijgen, omdat dit toch im Limburg vertoefde in verband met de Amstel Gold Race. En omdat de heren Vissers en, Krott van Intersport reeds lang er van overtuigd waren dat er in de Munstergeleense gemeenschap voldoende talenten schuilden om een dergelijk evenement op poten te zetten, werd besloten dat het internationale veld zondag 16 april in Munstergeleen zou rijden. Na vele vergaderingen, waarbij alle programma-onderdelen nauwkeurig onder de loupe zijn genomen, hebben de organisatoren een ronde in elkaar gezet die de vergelijking met grote buitenlandse wedstrijden kan doorstaan. Trekpleister nummer één van deze ronde is ongetwijfeld Jacques Anquetil, de vijfvoudige Tourwinnaar, die — als hij zijn zinnen erop heeft gezet — ongetwijfeld op de Wintrakerberg voor vuurwerk zal zorgen. Maar de Grote Prijs Limburgs Dagblad wordt door meerderen van het zestig profs tellende veld begeerd. Knapen als Rik van Looy Peter Post, Jo de Roo, Tiemen Groen, Willy Derboven, Freddy Ruegg, Guido Reybroeck, Noël Foré Frans Aerenhouts en Julien Stevens zijn stuk voor stuk goed voor de overwinning. Limburg is in dit selecte veld uitstekend vertegenwoordigd. Harry Steevens en Eddy Beugels kennen het parcours op hum duimpje. Eddy Beugels, heeft als nieuweling en amateur in Munstergeleen lauweren geoogst. Harry Steevens en Wim Schepers hebben reeds menig duel op de Oude Wintrakerberg uitgevochten.

Jan Hugens zal vooraan te vinden zijn omdat hij zijn overwinning van vorig jaar in de eerste profronde van Munstergeleen zeker zal willen prolongeren. Ook Jan Schröder, Jan Tummers en Jef Drummen meten hun krachten met de Franse en Belgische cracks en zullen als het er op aankomt mee in de slag gaan.

Het startschot voor de profronde van Munstergeleen wordt om 14.30 uur gegegeven door Ferdi Kübler. Vooraf is er een wedstrijd voor nieuwelingen die om 13.00 uur van start gaan.

Grote prijs Limburgs Dagblad voor Steevens

Harry Steevens triomfator in Grote Prijs Limburgs Dagblad

Een tien en een zoen van de juffrouw voor Harry Steevens.  De kus van de miss voor zijn sprintzege in de zondag te Munstergeleen verreden Grote Prijs Limburgs Dagblad. Een tien voor de wijze waarop hij de overwinning in deze 112 km lange profwedstrijd bevocht en revanche nam op Arie den Hartog, die zaterdag in de Amstel Gold Race over hut sterkste eindschot beschikte. Zondag liet Harry Steevens zich niet van de overwinning houden, ofschoon Arie den Hartog zich met hand en tand verzette en zich zelfs met zijn rechterarm in de sprint op Steevens probeerde af te zetten.

Harry Steevens triomfator in Grote Prijs Limburgs Dagblad

De eindsprint werd betwist tussen een groep van zeven renners die met 49 seconden voorsprong op een tweede groep op de streep afstormden. Met een banddikte verschil gooide Harry Steevens zijn wiel over de lijn, vóór Arie Den Hartog, Cor Schuuring, de Belg Emile Jacquemin, Peter Post, Wim Schepers en Wim De Jager, die in deze volgorde op de volgende plaatsen beslag legden.

door Harry Muré

De Ronde van Munstergeleen heelt volledig in het teken gestaan van dit zevental. Reeds in de veertiende van de 35 ronden gaven Den Hartog, Jacquemin, Schuuring en Steevens de stoot tot de beslissende ontsnapping. In de volgende ronden versterkt met Post, Schepers en De Jager voerden de vluchters hun voorsprong op tot bijna anderhalve minuut, een marge die het grootste gedeelte van de strijd gehandhaafd bleef. De Oude Wintrakerberg eiste intussen zijn tol. Deze venijnige klim hakte het oorspronkelijke veld van 74 in drie, vier stukken en zou tal van moedigen vroegtijdig doen sneuvelen. Vele kopstukken werden teruggeworpen, niet echter Rik van Looy, die zich bijzonder strijdlustig toonde en verbeten de achtervolging op de leiders inzette. Hij kreeg steun van Kosten, Vianen en Braspennincx, maar slaagde niet. De kloof werd versmald tot enkele honderden meters, maar bedroeg aan de finish toch nog 49 seconden. Wat er nog van de gereduceerde hoofdmacht was overgebleven, werd gedurende een aantal ronden aangevoerd door Anquetil. Eendrachtig samenwerkend en gestuwd door Den Hartog, Steevens en Schepers gaven de leiders in de laatste ronden geen terrein meer prijs. Wel raakten Schepers en De Jager nog even achterop, maar in de voorlaatste ronde kreeg dit duo de kopgroep weer te pakken. Vooral Schepers liet zich daarbij van zijn beste kant zien. In de sprint om de zilveren bokaal reikte hij weliswaar niet verder dan de zesde plaats, maar in het bergklassement werd hij met ruime voorsprong nummer één. Zoals gezegd, slaagde Rik van Looy er niet in het gat tussen de leiders en de tweede groep te dichten. Dat de keizer van Herentals echter nog over eerzucht beschikt, bewees hij door met geweld te sprint van de tweede groep om de achtste plaats in zijn voordeel te beslissen.

De ontknoping van de Ronde van Munstergeleen:  Harry Steevens (derde van rechts) zal als eerste de eindstreep passeren, ofschoon Arie den Hartog (rechts) nog probeert zich langs de „witte” te wringen door zich op onreglementaire wijze af te duwen. Links Cor Schuuring, die derde wordt.  Tussen het duo Steevens-Den Hartog zit de Belg Michel Jacquemin (Opgrimbie) die vierde word. Peter Post (tweede van links) spurt naar de vijfde plaats.

 

Evenals zaterdag tussen Helmond en Meerssen zijn de Limburgse profs ook in Munstergeleen volop mee in de slag geweest Eddv Beugels en Jan Hugens overleefden de slijtageslag niet, maar Harry Steevens, Wim Schepers, Jan Schröder (zeventiende) en Jef Drummen (twintigste) hebben de zuidelijke wielersportliefhebbers ongetwijfeld een aangename middag bezorgd. Het startschot in Munstergeleen werd gelost door oud-wereldkampioen en Tourwinnaar 1990, Ferdi Kübler, die de ronde volgde als directeur-sportief van de ploeg Zimba-Automatic.

Harry Steevens, winnaar van de “Grote Prijs Limburgs Dagblad” 1967 in Munstergeleen

Na afloop reikte directeur-hoofdredacteur drs. J. P S. van Neerven van het Limburgs Dagblad de Grote Prijs Limburgs Dagblad uit aan Harry Steevens.

De uitslag van de profronde van Munstergeleen om de Grote Prijs Limburgs Dagblad was:

1. H. Steevens (N) 112 km in 2.31.25

2. A. den Hartog (N)

3. C. Schuuring (N)

4. M. Jacquemin (B)

5. P. Post (N)

6. W. Scheepers (N)

7. W. de Jager (N) 2.31.28

8. R. van Looy (B) 2.32.14

9. G. Vianen (N)

10. C. van Espen (N)

11. A. Middelkoop (N)

12. J. Stevens (B)

13. J. Anqueti] (F)

14 B. Maliepaard (N) 2.32.17

15 L van Dongen (N) 2.33.40

16. C. Lute (N)

17 J. Schröder (N)

18. J. van der Flaas (B)

19. D. Kosten (N)

20. J. Drummen (N)

Bergklassement:

1. W. Schepers (N) 71 punten;

2. P. Post (N) 23 punten;

3. B. Maliepaard (N) 19 punten;

4 A. den Hartog (N) 19 punten.

uitslag van de nieuwelingenkoers

Uitslag voorwedstrijd Nieuwelingen in Munstergeleen

 

bronnen:

Link naar het LD van 14-04-1967
LD 17-04-1967
LD 17-04-1967

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.