19 maart 2024

1968-05-01 Frankfurt, Rund um den Henninger-Turm 230km

0

Na afmattende strijd „Rund um den Henninger Turm “

Zege voor Eddy Beugels

FRANKFURT, 2 mei 1968 — Als gold het een gevecht voor zijn leven, zo ging Eddy Beugels tekeer in de laatste ronden van Duitslands meest belangrijke wielerwedstrijd “Rundurn den Henninger Turm”. De 22-jarige Sittardenaar wist dat achter zijn rug de Belgen Van Sweevelt, Van Springel, Sels, Huysmans en de Nederlander Wim Schepers alles op alles zetten om hem tot de orde te roepen. Maar Eddy Beugels boog niet. In een machtig tempo verdedigde hij zijn voorsprong in de Frankfurter straten die naar de finish in de schaduw van de bekende Henninger Turm leidden. Welgeteld vijf seconden nadat hij als winnaar de verlossende eindstreep was gepasseerd stoof het achtervolgende vijftal over de witte lijn. Van deze vijf won Van Sweevelt de sprint voor Van Springel, Schepers, Sels en Huysmans.

Foto Tonny Strouken:

Eddy Beugels wint Rund um den Henninger Turm 1968 Foto Tonny Strouken

Limburgs Dagblad 2 mei 1968

In de 230 km lange rit waren het de Belg Willy Bockland en de Fransman Jean-Marie Leblanc die het eerst aan een serieuze ontsnapping begonnen. Vooral Bockland bewoog hemel en aarde om de moeizaam veroverde voorsprong te behouden. Helaas ondervond hij weinig steun van Leblanc, die dan ook op een gegeven moment het tempo niet meer kon volgen en terugviel in het peloton. Dat was voor Gerard Vianen en Eddy Beugels het sein om de grote groep te verlaten om jacht te maken op Bockland. De twee Nederlanders werkten eendrachtig samen en wisten Bockland te achterhalen. Onder aanvoering van Eddy Beugels slaagden de drie koplopers erin een respectabele voorsprong op te bouwen. Een voorsprong die opliep tot niet minder dan vijf minuten. De krachtsinspanning kwam Gerard Vianen echter duur te staan. Met lede ogen moest hij afhaken.

Beugels en Bockland zetten nu hun opmars alleen voort in de wetenschap, dat het peloton aan een felle jacht was begonnen. De Sittardenaar nam bij het verdedigen van de voorsprong het leeuwenaandeel voor zijn rekening, want de slopende jacht had ook danig de krachten van Bockland aangetast.

Limburgs Dagblad 2 mei 1968

Zo kon het gebeuren dat de Belg in de slotfase van de strijd, toen er in Frankfurt nog enkele ronden gereden moesten worden, het hoge tempo van Beugels niet meer kon bijbenen. Met een enorme inzet bleef de Sittardenaar hierna in zijn eentje de strijd voortzetten. Weliswaar slonk zijn voorsprong op de reeds genoemde vijf achtervolgers, maar Eddy Beugels slaagde erin voldoende terrein te behouden om een bijzonder fraaie zege te behalen.

Een triomf dus voor Eddy Beugels en een goede vierde plaats voor Wim Schepers. Minder goed verging het echter Harry Steevens en Jan Hugens. Jan Hugens kwam na 70 km te vallen en moest daardoor de strijd staken. Harry Steevens werd 15 km voor het einde slachtoffer van een valpartij, toen hij met zijn voorwiel in tramrails terecht kwam. Voor de blonde knaap uit Stem betekende dit eveneens het einde van de strijd.

Portret van Eddy Beugels, voorzitter van VVBW ( Vereniging van Beroepswielrenners ) 24-06-1973 Collectie BN De Stem / Johan van Gurp Identificatienummer JVG19730624068

Overigens: niet alleen de Limburgers Eddy Beugels en Wim Schepers schitterden in Frankfurt. In afwachting van de profwedstrijd “Rundum den Henninger Turm” vond er een wedstrijd voor amateurs over 60 km plaats. In deze wedstrijd werd het Limburg wat de klok maar kon slaan. Math. Pustjens uit Roosteren schreef de race op zijn naam. Na hem finishte Karel Keybeck uit Schaesberg als tweede en Chris Pepels uit Stein als derde. Een uitstekende prestatie van de drie leden van de wielerclub „De Bergklimmers” uit Stem.

De uitslag van de profwedstrijd

1.Eddy Beugels NED 230 KM/6.09’16”
2.Valère Van Sweevelt BEL 5″
3.Herman Van Springel BEL
4.Wim Schepers NED
5.Ward Sels BEL
6.Jos Huysmans BEL
7.Willy Planckaert BEL 45″
8.Cyrille Guimard FRA
9.Daniel Van Rijckeghem BEL
10.Serge Bolley FRA
11.G.Pintens BEL
12.B.Guyot FRA
13.R.Milliot FRA
14.J.Dumont FRA
15.N.Depauw BEL
16.W.Gottschalk GER
17.R.Poulidor FRA
18.R.Hagmann SUI
19.W.Godefroot BEL 1’10”
20.A.Zimmerman FRA
21.R.Van Vreckom EL
22.R.Swerts BEL
23.D.Puschel GER
24.G.Desmet BEL
25.F.Brands BEL
26.R.Maurer SUI
27.L.Pfenninger SUI
28.N.Vanclooster BEL
29.N.Foré BEL
30.W.Bocklant BEL 3’05”

De Volkskrant 2 mei 1968

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.