19 maart 2024
Voorbeschouwing, we lezen het Limburgs Dagblad van 29 april 1969

Caballero-ploeg in Ronde van Geleen

Het was menens toen Ton Vissers via Joep Voots het bestuur van de wielerclub „De Ster” liet weten, dat zijn Bureau Sportreclame geen medewerking zou verlenen aan de Ronde van Geleen. „Dat was een slag. We hebben echter doorgezet. We moesten wel, want 19 Caballero-renners hadden we al gecontracteerd en zouden ook zonder wedstrijd uitbetaald moeten worden. We zochten een nieuwe sponsor. Gelukkig stak het Limburgs Dagblad ons de helpende hand toe”, aldus voorzitter Beursgens van „De Ster” uit Geleen. Koninginnedag draait voor de derde keer de wielerronde, waarvan de twee voorafgaande edities zo veel wielerliefhebbers naar de „Waereltsjtad” trokken.

Foto’s Wiel Vasmeer

Als grote vedette zou dit jaar Tourwinnaar Jan Janssen van start gaan. Het contract was getekend en Jan zou voor zijn talrijke supporters in Limburg eens extra op zijn tarnden bijten. Opeens die vervelende schorsing. Janssen belde ons op, dat die schorsing waarschijnlijk niet internationaal zou worden doorgevoerd. Dat bleek niet juist. Probeer die ronde te verzetten naar een latere datum in mei, vroeg Jan Janssen me nog. Dit was echter onmogelijk. Weer een tegenslag, maar daaraan waren we immers gewend. De manager van Eddy Merckx, de heer Van Bruggenhout, dacht een uitweg te vinden. Hij stelde ons voor om Eddy en Rik van Looy dan maar te nemen. Zij zouden naar Geleen komen voor een slordige 5200 gulden. Hij dacht nog, dat hij ons een gunst bewees, merkte penningmeester Smets op. Voorzitter Beursgens vervolgde: „Merckx kostte verleden jaar meer dan 3000 gulden en wat liet hij zien…?

Kees Pellenaars geeft 1000 gulden voor de winnaar

Als 23e en voorlaatste kwam hij over de finish. „Is dat die dure Merckx” werd ons gevraagd. Die dure knapen innen een grote som geld, maar soms vertikken ze het om werkelijk te fietsen. Dus jaar wordt het anders. De mensen zullen waar voor hun geld krijgen. Ik heb eens met Kees Pellenaars gepraat over die laksheid van die kopstukken. Hij had niet alleen een formidabel idee, maar voegde tevens de daad bij het woord. „Ik geef 1000 gulden voor de winnaar als Grote Televizierprijs.” Moet je eens kijken wat er „gevlamd” wordt”, verzekerde „De Pel”. We zijn ook afgestapt van die belachelijke hoge reiskostenvergoedingen. ledere coureur krijgt 25 gulden. Meer niet. Alle renners worden over één kam geschoren. Als ze werkelijk beter zijn dan anderen dan moeten ze dat maar bewijzen. Voor hen die willen koersen zijn er prijzen zoals ze die nergens zullen vinden. De dertigste prijs is nog 25 gulden. Belanden ze bij de eerste tien, dan hebben ze een flink „weekloon”. Meer dan 4000 gulden liggen voor de heren renners klaar.”

De hoge prijzenpot bleek inderdaad een goede lokaas voor onze vaderlandse en buitenlandse broodrijders. Bij de Cabellero’s schuilen enkele Limburgers, die in eigen streek best de ereronde willen rijden. Allereerst Harrie Steevens, die verleden jaar ook al de Ronde van Geleen voor zich opeiste. Dat Wim Scheepers op het ogenblik in een blakende vorm verkeert zal hij vlak bij huis beslist willen demonstreren. De gebroeders Harings, John Scheepers, Arie den Hartog en Jan Krekels zijn eveneens tuk op succes. En wat dacht u van renners als Gerard Vianen, Leo Duyndam en Cees Zoontjes? Willem II verschijnt eveneens met een ploeg aan de start. Onder hen o.a. Maarten Breure, Leen Poortvliet, Jo van Seggelen, Herman Hoogzaad en Jan van Katwijk. Jos van der Vleuten was ook al gecontracteerd, maar die schorsing betekent voor hem eveneens startverbod. De Batavusploeg beschikt over enkele sterke renners: Dieter Kemper. Horst Oldenburg, Ehrenfried Ruhdolf en de Nederlanders Bart Zoet en Matje Gerrits.

De Italiaanse kleuren worden onder meer verdedigd door Ugo Colombo (Filotex). Snelle jongens zijn natuurlijk ook tientallen Belgen. Onder hen onder meer: Frans Verbeeck, Michel Jacquemin, Willy van de Eynden. Reeds meer dan zeventig profs hebben ingeschreven. Dat zullen er nog meer worden, want de renners kunnen tot een half uur voor de start — die om 15.30 uur plaats vindt — inschrijven. Men verwacht daarom nog een „leger” Belgen.

Om 12.30 uur valt het startschot voor de nieuwelingen. Kanshebbers? Spronckmans, Klinkers, Sijen, Dohmen en de plaatselijke coureurs Raven, Keyers, Geraeds. De amateurs beginnen om 13.30 uur aan hum „verplichte nummer”. Er wordt getipt op Deckers, Siega, Lucassen, Vrancken, Kellenens en Pustjens. Het parcours in Lindenheuvel-Geleen is voor de toeschouwers aantrekkelijk. De renners koersen vrijwel geheel op de Burgemeester Lemmensstraat. De groenstrook vormt voor dit evenement een prachtige afscheiding, zodat men de coureurs iedere ronde twee maal kan zien.

 

Limburgs Dagblad 29 april 1969
De Koers, we lezen het Limburgs Dagblad van 1 mei 1969

Dieter Kemper versloeg favorieten van Caballero

Cor Schuring wilde ook geld verdienen

Wim Poot, de ploegleider van de Batavus-ploeg, had het reeds voorspeld. Terwijl het talrijke publiek aan de Burgemeester Lemmensstraat in Geleen de kansen van Harrie Steevens op een nieuwe zege in deze Geleense ronde bijzonder groot achtte, tipte de grijzende ploegleider op zijn man … Dieter Kemper. „Hij heeft zich de laatste tien kilometer opvallend rustig gehouden. Reken er op, dat hij nog kracht in zijn body heeft”. Wim Poot kreeg gelijk. De 31-jarige Duitser klopte inderdaad in een felle eindsprint de zes medevluchters. Harrie Steevens moest zelfs Cor Schuuring voor laten gaan. Toch was het juist deze Amsterdammer, die de Caballeroploeg de zege had ontnomen.

Door Nico Jessen, Limburgs Dagblad 1 mei 1969

De Elsloose coureur had niet veel vriendelijke woorden over voor Schuuring. „Onbegrijpelijk wat die knaap deed. In de voorlaatste ronde demarreerde ik uit alle macht. Ik krijg alleen Johnny Brouwer aan mijn wiel. We nemen een veilige voorsprong. Wie sleurde de andere knapen er weer bij… Schuuring. In de eindsprint lag ik als het ware in winnende positie. De drie knapen van de Batavus-ploeg waren geslagen. Opeens schoof Schuuring naar voren met in zijn wiel die Kemper die hem natuurlijk klopte. Onbegrijpelijk…”

Terwijl Harrie Steevens zich nog steeds opwond gaf Dieter Kemper volmondig toe, dat de Caballero-renners de zekere overwinning uit handen hadden gegeven. Ik had me al verzoend met een derde plaats. Opeens sprong die Schuuring naar Steevens en Brouwer toe. Dit is de derde wegkoers, die ik fiets. Dat belooft dit jaar wat” merkt de overwinnaar op.

Toch hadden de coureurs in Geleen gewaarschuwd moeten zijn. Zondag klasseerde Dieter Kemper zich verrassend als tweede in Kamp-Lintfort achter de sterke Italiaan Colombo. Cor Schuuring wees alle verwijten rigoureus van de hand. ..De eerste prijs was duizend gulden. Nou die wilde ik ook wel verdienen. Het was toch een individuele wedstrijd” merkte hij op.

Dat was het nu juist niet. Volgens de regels van de K.N.W.U. mocht er geen ploegentactiek aan te pas komen, maar is dat nog mogelijk als er twintig Caballero-renners van de zeventig coureurs aan de start verschijnen. Dat bleek reeds na een twintigtal kilometers. Door een verkeerde handeling van Van der Horst smakte Harrie Steevens tegen het asfalt. Hub Harings wachtte op zijn ploegmakker. Toen de aansluiting op het wandelende peloton – gestopt door enkele Caballero’s – niet snel genoeg tot stand kwam, liet ook Jan Harings zich terugvallen. Jan van der Horst dacht er hetzelfde over en dit kwartet kreeg opnieuw aansluiting.

Even bleef het rustig. Daarna kwamen de plaagstootjes van de renners van Gerard Peeters, Leo Duyndam, Cees Zoontjes en Wim Scheepers zochten regelmatig de ruimte. Vooral de Batavus-renners wilde de suprematie van de Caballero’s intomen. Dertig kilometer voor het einde demarreerde Ger Bongers. Hij nam 25 seconden voorsprong. De reactie kwam natuurlijk van de Batavus-mannen. Wim Deelen, Johnny Brouwer en Dieter Kemper gingen op avontuur, maar kregen Harrie Steevens, Cor Schuuring en Arie den Hartog mee aan hun wiel. De voorsprong van de moegestreden Bongers slonk als sneeuw onder de zon.

Vier vluchters: Harrie Steevens, Jan van der Horst, Jan Harings en Huub Harings (foto LD)

Met nog vijftien kilometer voor de boeg leek de strijd beslist. Zeven renners op kop: vier sterke Caballero-coureurs en drie Batavus-renners, die in de wielerwereld gerekend worden tot pedaleurs van het tweede plan. Harrie Steevens greep twee ronden voor het einde zijn kans. Met een prachtige sprong en luid aangemoedigd door het Limburgse publiek snelde hij vooruit. Alleen Johnny Brouwer kon met moeite zijn wiel houden. „Ik riep nog tegen Harrie, dat ik niet mee zou spurten, als hij me maar naar de meet bracht” erkende de kleine Rotterdammer eerlijk. De strijd was dus gestreden. Cor Schuuring dacht er echter anders over. Hij zette het groepje tot meer activiteit aan. Dieter Kemper lachte in zijn vuistje. Zonder veel inspanning werd deze snelle coureur naar de twee koplopers gebracht. Arie den Hartog trachtte in de laatste ronde nog enkele keren te demarreren, maar zonder resultaat. In de lange eindsprint zou Steevens toch nog de bloemen grijpen. De gevaarlijke Kemper was ingesloten. Schuuring forceerde een opening en Kemper glipte in het opengevallen gaatje. Wim Scheepers was woedend na deze ontactische zet van zijn ploegmakker. „Voor het publiek is het misschien eens aardig wanneer er eens een niet-Caballero-renner wint, want we krijgen dezelfde situatie als enkele jaren geleden met de TeleVizier.” Voor Harrie Steevens was het slechts een schrale troost.

De eindsprint tussen de Caballero’s en Batavussen: van links naar rechts Arie den Hartog (6e), Cor Schuuring (2e), Dieter Kemper (1e), Harrie Steevens (3e) en Johnny Brouwer (4e). (Foto LD)

Uitslag Professionals.

  1. Dieter Kemper (Duitsland) 90 km in 2.15.40 u.
  2. Cor Schuuring.
  3. Harrie Steevens.
  4. Johnny Brouwer.
  5. Ger Bongers.
  6. Arie den Hartog.
  7. Wim Deelen.
  8. Gerard Vianen op 12 sec.
  9. Jan van der Horst.
  10. Bart Zoet.
  11. Cees Zoontjes op 18 sec.
  12. Henk Marinus
  13. Gerrit v.d Winden.
  14. Pieter Nassen (België),
  15. Jan Krekels op 22 sec
  16. Matje Gerrits
  17. Maarten Breure.
  18. Gerard Koel.
  19. Jo van Seggelen.
  20. Wim Schepers.
  21. Martin van Ginneken.
  22. Piet de Wit.
  23. Michel Jacquemin.
  24. Dies Kosten.
Limburgs Dagblad 1 mei 1969

Karel Delnoye versloeg Van Elburg op de meet

Voordat de profs in Geleen van start gingen kreeg het publiek een smakelijk aperitief voorgeschoteld. De NIEWELINGEN bleken weer vol energie te zitten. Het scheen dat elke ontsnapping gedoemd was te mislukken. Enkele ronden voor het einde maakte Fons van Katwijk een geslaagde sprong. Hoe men in het peloton ook „vlamde”, de Oploose renner bleef buiten hun bereik. Math Dohmen uit Born won de sprint van het peloton. Hij wees de snelle Jac Spronckmans en Koos Klinkers terug naar de volgende ereplaatsen.

Bij de AMATEURS had Giuseppe Siega er schijnbaar alle zinnen op gezet om na de overwinningen in zijn eigen woonplaats de zege te behalen. Het is er niet van gekomen. In de beginfase deden. Kelleners. Slüper, Klinkers en Lucassen een hardnekkige poging om een flinke bres te slaan. Het had er wel alle schijn van toen een sterke kopgroep van negen man — Lucassen, Beurskens, Sassen. Greymans, Slüper, Buckx, Wanders, Siega en Kelleners — aan de haal waren. De samenwerking liet te wensen over, zodat ook deze vluchtpoging op niets uitliep. Met nog twee ronden voor de wielen deden Gerrit van Elburg, Hans Geilenkirchen. Karel Delnoye een geslaagde sprong naar de vrijheid. De 20-jarige Delnoye uit Nijswiller klopte Van Elburg op de meet.

UITSLAGEN:

Nieuwelingen:

  1. F. van Katwijk. 35 km m 58 min. 40 sec
  2. M. Dohmen Born op 19 sec
  3. J. Spronckmans Elsloo
  4. J. Klinkers Hoensbroek
  5. J. Sijen Maastricht
  6. W. Wilms Munstergeleen
  7. H. Dassen Maastricht
  8. T. Paulssen Buchten
  9. J. Sweelsen Bunde
  10. R. Janssen Geulle
  11. J. Geraeds Geleen
  12. J. Geelen Monfort
  13. B. Tichler Stein
  14. J. Claessens Urmond
  15. N. Wessels Heer

Amateurs:

  1. K. Delnoye Nijswiller in 1.37.34 uur
  2. G. van Elburg Eijgelshoven
  3. H. Geilenkirchen Schaesberg
  4. J. Vrancken Linne op 4 sec
  5. J. Deckers Guttecoven
  6. F. de Bree Schinveld
  7. F. Slüper Terwingelen
  8. M. Bunnet Engeland
  9. H. Schetters Meersen
  10. J. Petterson Noorwegen
  11. t.m. 22. ex aequo H. van Vught Boxtel, J. Odekerken uit Meerssen, B. Koken Grevenbicht, L. Brouns Heerlen. W. Wanders, M. Pustjens Roosteren. J. Grant Engeland, J. Courage Sittard, H. Lucassen Geleen, F. Hendrikx Valkenburg, L. Godefroye Waubach en B. Daemen Elsloo
Limburgs Dagblad 1 mei 1969: Gebroeders De Vlaeminck naar Schinnen en Ulestraten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.