7 oktober 2020

1977-05-22 Hulsberg 3e etappe Olympia’s Tour

Machtsgreep Arie Hassink
Toine van de Bunder onttroond in Olympia’s Ronde
Leger der verslagenen in Olympia’s Ronde is groot
Hassink: ”Van de Bunder speelde in onze kaart”

Arie Hassink werd de held van het Limburgse weekeinde in Olympia’s Ronde van Nederland 1977. Daags nadat Frits Pirard zegevierend de etappefinish in Hulsberg had bereikt, was het meeste applaus voor de 26-jarige coureur uit de ploeg van Herman Krott. De manier waarop Hassink in de van de vaderlandse etappekoers voor de dag kwam rechtvaardigde deze bewondering ten volle. Op het geaccidenteerde parcours, met de Cauberg, twee maal de Keuteberg en verder alle mogelijke beklimmingen als gevreesde obstakels, fietste Arie Hassink regelrecht naar de eerste plaats in het algemeen klassement.

Arie Hassink en Ortaire Goosens reden onbedreigd naar Hulsberg, alwaar nog vier ronden van ruim 5 km restten. Op het laatste koersgedeelte schudde Hassink zijn belager Goosens van zich af.

door Wiel Verheesen, Limburgs Dagblad 23 mei 1977

Doorkomst van Bart van Est. Hij verloor het contact met de kopgroep op de Gulpenerberg en werd op de plaatselijke omloop ingelopen door de achtervolgers maar leverde toch goed werk

De Belg Ortaire Goossens kon hem in de slotfase alleen nog maar gezelschap houden. Steun verlenen was er niet meer bij. Het was typerend voor de situatie en het wekte daarom geen moment verwondering dat Goossens in de laatste, klimmende meters van de finishstraat doodeenvoudig uit het wiel werd gereden.
De krachtsexplosie van Arie Hassink was een bewijs van pure wielerklasse. Zes weken geleden immers stapte de coureur uit het Gelderse Neede weer voor het eerst op de fiets, nadat hij lange tijd vanwege een verkeersongeluk in Tsjecho-Slowakije (op weg naar zijn vakantieadres) tot non-activiteit was gedwongen. Zijn collega’s in het Nederlandse amateurcorps hadden op het moment van Hassink’s heroptreden natuurlijk reeds vele kilometers in de benen. Toen hij in de voorbije veertien dagen de wieleractiviteiten óók nog diende te beperken vanwege examens (en een druk beklante zaak in sportprijzen) leek Olympia’s Ronde nog net even te vroeg voor Hassink. „Ik ging daarom zeker niet met veel vertrouwen in Scheveningen van start”, vertelde hij kort na zijn indrukwekkende machtsgreep.

De eerste achtervolgende groep met op kop de amstel-coureur Jos Lammertink bereikte pas het aankomstcircuit toen de spits van de karavaan reeds enkele ronden had afgelegd

Arie Hassink demonstreerde op de Limburgse wegen overigens niet alleen dat klasse zich nooit verloochent. Hij was óók de eerste om de steun van zijn ploegmakkers te roemen. „Ik had deze etappezege en de oranjetrui nooit kunnen veroveren als de andere jongens niet volledig in mijn dienst hadden gereden”, aldus Hassink oprecht.
„Het was doodgewoon fantastisch zoals bijvoorbeeld Leo van Vliet, Jos Lammertink en Ton ter Harmsel de concurrentie aan banden legden”. Chef d’equipe Herman Krott glimlachte. Hij: „Amstel is altijd een échte ploeg voor Olympia’s Ronde geweest. In de voorjaarsklassiekers grepen we nogal eens naast de hoofdprijzen, maar als de etappekoers door Nederland begint, zijn we er”

Toine van de Bunder leidt de 2e achtervolgende groep maar verloor tot zijn spijt aan de finish zijn oranje leiderstrui

Het leger van verslagenen, dat vele minuten na Hassink en Goossens de eindstreep in Hulsberg bereikte, was sproot. Erg groot zelfs. Méér dan woorden, verontschuldigingen, woede-uitbarstingen en berusting konden weergeven spraken de cijfers een duidelijke taal.

Uitslag 3e etappe Hulsberg-Hulsberg
1. Arie Hassink in 4 uur 09’59” (0’15” bonificatie)
2. Ortaire Goossens (Bel) op 0’10” (0’10” bonificatie)
3. Luc Rotman op 3’17” (0’05” bonificatie)
4. Viktor Leskov (Rus) op 4’18”
5. Leo van Vliet
6. Martin Havik
7. Ger Mak
8. Marcel Rehorst
9. Ad Prinsen
10. Piet van Leeuwen
11. René van Gils (Bel)
12. Jan Jonkers
13. Guus Bierings
14. Jac. Schuitemaker
15. Joop Ribbers
16. Frits Schür
17. Jos Lammertink
18. Bert Oosterbosch
19. Ton ter Harmsel op 4’40”
20. Bart van Est op 4’49”

Onbedreigd door de Belg Ortaire Goossens, zwoegend op de achtergrond, passeert Arie Hassink in Hulsberg de finish. Hij wint de „koninginnenrit” van Olympia’s Ronde van Nederland en hij wordt tevens leider van het algemeen klassement.

Na het Limburgse weekeinde in Olympia’s Ronde van Nederland voor amateurs was Toine van de Bunder, de man die zaterdag nog met bewonderenswaardige moed alle aanvallen op zijn oranje trui afsloeg, teruggevallen naar de veertiende stelling. Zijn achterstand bedroeg bijna zes minuten. „Ik heb mijn best gedaan”, aldus de Zeeuwse overwinningenfabrikant. „Tegen Hassink en de andere Amstelmannen was echter niets te beginnen. Zij bleven attaqueren en ik miste ten enemale een stel ploegmakkers die mij konden steunen in de telkens terugkerende achtervolgingen”. Ben van Erp, ploegleider van de onttroonde leider in het klassement „Ik heb bewondering voor Hassink. Ongelofelijk zoals die jongen reed. Hij geeft die trui gegarandeerd niet meer af”.

 

Oranje trui voor de nieuwe leider: Arie Hassink

Arie Hassink vrijdagavond triomfator als de karavaan in Amsterdam de Ronde beëindigt? Hij: “Er kan, zelfs met een sterke ploeg om je heen, nog van alles gebeuren. Je kunt bovendien een slechte dag hebben, alhoewel mijn zelfvertrouwen nu toch wel groot is. Ik heb sinds mijn debuut als amateur reeds vele keren tot de deelnemers aan Olympia’s Ronde behoord. In totaal is het nu de negende maal, waarvan één keer overigens niet als renner. Dat was in het jaar dat ik door ziekte niet kon koersen. Ik fungeerde toen als mecaniciën van onze ploeg. Dit jaar behoor ik dus voor de achtste maal tot de rennerskaravaan. Ik won dikwijls de proloog en ik droeg mede daardoor vaak de oranje trui. Maar een echte etappe, zoals nu in Limburg kon ik nog nooit winnen. Dan begrijp je wel dat dit succes mij extra verheugt”. En over de rol die de Belg Goossens in de slotfase speelde: „Ik kende die jongen uit de Tour de I’Avenir. Ik wist dat hij goed kon klimmen. Hij streed trouwens ook dit keer blijk baar voornamelijk voor de bergprijs. Nadat hij zijn laatste punten had veroverd, beperkte hij zich tot verstoppertje spelen”.

Ortaire Goosens sprokkelde in de 3e etappe de punten bij elkaar en is de winnaar in de eindstand van het bergklassement in Olympia’s Ronde 1977

 

 

„Toine v.d. Bunder deed het anders. Hij joeg vanaf het startschot achten alle ontsnapte tegenstanders aan. Daarmee speelde hij precies in onze kaart, want hij verspilde op deze manier zijn krachten. Wat dacht je? In de beklimming van de Cauberg hoorde ik tot een groep die het contact met de spits hadden verloren. Van de Bunder trok het zaakje echter weer recht. En dat bleef hij doen, totdat wij toesloegen”. Toine v.d. Bunder, geconfronteerd met deze woorden van de nieuwe leider: „Allemaal goed en wel. Maar wat moest ik dan doen? Als ik reeds in het begin niet had gereageerd zou men mij toen al hebben onttroond”.

Algemeen klassement na de 3e etappe:
1. Arie Hassink, 11 uur, 6 min en 5″ sec
2. op 50 sec. O. Goossens (B)
3. op 3.34 A. Prinsen
4. op 3.39 Fr. Schür
5. op 3.43 L. van Vliet
6. op 4.03 J. Jonkers
7. op 4.03 M. Havik
8. op 4.08. J. Ribbers
9. op 4.31 J. Lammertink
10. op 4.45 G. Mak
11. op 5.11 P. van Leeuwen
12. op 5.43 J. Schuitemaker
13. op 5.43 R. van Gils (B)
14. op 5.55 T. v.d. Bunder
15. op 6.03 B. Oosterbosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.