5 augustus 1961

1961-08-05 Ronde van Schiedam

innaar Piet Rentmeester tijdens ererondje in…

… de RONDE VAN SCHIEDAM, 5 augustus 1961

Rentmeester was goed op dreef

Hub Harings vijfde in Belgrado

Piet Rentmeester, de blonde Zeeuw uit Yerseke, was zaterdagmiddag in Schiedam uitstekend op dreef in de over 125 kilometer voor beroepsrenners en onafhankelijken gehouden. wielerronde, die daar op het parcours Tuinlaan onder, ondanks minder prettige weersomstandigheden, met grote belangstelling gehouden wedstrijd, na met de Brabander Pé van der Horst een ronde voorsprong (1100 meter) te hebben genomen.

Een levendige wedstrijd, waarin tal van premies werden verreden. In een uitlooppoging slaagde aanvankelijk alleen de Brabander Lambert van de Ven. Hij bleef na 45 km een halfuur lang voor het peloton rijden om heel wat premies te pakken.

De kleine Amsterdammer Henny Marinus sprong vergeefs naar de vluchter, in tegenstelling tot de kleine Brabander Pé v. d. Horst, die even bleef „hangen”, maar met steun van de Zuidhollander Theo Sijthoff bij Van de Ven kwam. Dat deed — na een lek bandje — weer een andere Brabander: Piet van Est nog beter. Maar dat alles was niet beslissend.

Van rust was geen sprake. Piet Steenvoorden en vervolgens Rentmeester, Niesten en Post en daarna weer Rentmeester met Damen hielden de strijd levendig.

Ongeveer 30 km voor het eind ging Rentmeester met Van der Horst er vandoor. Zij vergrootten hun voorsprong zienderogen, tot Rentmeester een lek bandje kreeg. Van der Horst wachtte en samen namen zij een ronde.

Toen was de beurt aan Pietje Damen en drie kilometer voor het einde Piet van Hees, die bij Damen kwam en deze ten slotte de derde plaats ontnam. Piet Rentmeester werd winnaar.

Uitslag: 1. Rentmeester (lerseke) 125 km in 3.21.50; 2. P. v. d. Horst (Standdaarbuiten); 3. op 45 sec. P. v. Hees (Hoogerheide); 4. Damen (Lieshout).

In Zuid-Slavië

De Zuidslaviër Levaclc heeft de ronde van Zuid-Slavië voor amateurs gewonnen. Zijn totaaltijd bedroeg 38 uur, 56 minuten en 43 seconden. De tweede plaats in het eindklassement was voor Levacic’s landgenoot Valcic (38.57.29) en de derde voor de Hongaar Medjeri (38.57.36).

Zuid-Slavië legde beslag op de eerste plaats in het ploegenklassement.

De tiende en laatste etappe bestond uit twee gedeelten. Het eerste deel leverde een zege op voor de Pool Krolek.
De Deen Pingel won het tweede gedeelte, een 75 km lange rit van Novi Sad naar Belgrado, in 1 uur 49 min. 23 sec. Krolek (Polen) arriveerde als tweede en de Hongaar Arangia als derde.
Van de Nederlanders bezet Hub Harings in het eindklassement de vijfde plaats. Beckers is tiende.

In het eindklassement voor ploegen werd Nederland derde achter Zuid-Slavië en Hongarije.

http://proxy.handle.net/…/a9def6c8-d0b4-102d-bcf8-003048976…
De Telegraaf 7-8-1961

Petrus Laurentius “Piet” Rentmeester, Yerseke, 27-8-1938 – Goes, 11-2-2017

Loopbaan
De grootste overwinning van Rentmeester was de klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne in 1962. In datzelfde jaar won hij Parijs-Camembert. Hij nam één keer deel aan een grote ronde; de Ronde van Spanje 1964. Hij haalde hierin de eindstreep niet. Op het wereldkampioenschappen wielrennen eindigde hij zowel in 1961 als in 1962 als elfde.

Rentmeester kwam in 1965 in het nieuws doordat uit een dopingcontrole zou zijn gebleken dat hij de plas van zijn echtgenote had ingeleverd. Hij werd daarna jarenlang spottend “de zwangere wielrenner” genoemd. Hij ontkende de aantijging, die volgens hem nooit tot een formele beschuldiging van de wielerbond heeft geleid. Volgens Rentmeester was het verhaal de wereld in geholpen door een onbekende freelance-journalist.

Piet Rentmeester overleed 2 februari 2017 op 78-jarige leeftijd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Rentmeester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.