14 juli 1936

1936-07-14 Theofiel Middelkamp: Zo’n grote bergen had ik van mijn leven nog niet gezien

Een historische dag voor het Nederlandse wielrennen! De finish van Theofiel Middelkamp. In 1936 voor het eerst deelname van Nederlanders in Le Tour de France, op 14 juli dat jaar, de eerste Nederlandse zege in de geschiedenis van de Tour de France.... hij die nooit een col beklommen had, in 1947 te Reims ook nog eens de eerste Nederlandse wereldkampioen bij de beroepsrenners: Fiel Middelkamp

Je n’avais jamais vu d’aussi grandes montagnes de ma vie.
Zo’n grote bergen had ik van mijn leven nog niet gezien.

par Théophile MIDDELKAMP

L'Auto-vélo 15 juillet 1936
Theo Middelkamp: Zo’n grote bergen had ik van mijn leven nog niet gezien. L’Auto-vélo 15 juillet 1936

GRENOBLE, 14 juillet. (Quotidien L’Auto-vélo  N° 12.994,  15 Juillet 1936)

Cela vous étonne ? Moi aussi.
Verrast u dat ? Mij ook.

Tour de France 1936, 7e etappe, Aix les Bains – Grenoble, 230 km.
Theofiel Middelkamp

Jamais je n’aurais cru, en prenant le départ du Tour de France, que je pourrais gagner une étape, encore moins celle du Galibier.
Ik had nooit gedacht, bij de start van de Tour de France, dat ik een etappe zou kunnen winnen, zeer zeker niet die over de Galibier.

Grenoble is niet meer ver, Middelkamp op kop van de groep, bekijkt zijn 11 medevluchters. MATCH Nr. 524 17 Juillet 1936

En effet, je n’ai jamais couru que chez moi, en Hollande, et dans les courses de kermesse, dans les Flandres, où o’est le terrain plat partout.
Inderdaad, nooit reed ik ergens anders dan bij mij thuis in Nederland en in de kermiskoersen in Vlaanderen waar hij vooral vlak is.

Het binnenrijden van de vélodrome in Grenoble, Charles Berty op kop, Theo Middelkamp in 5e positie.

J’étais plus habitué à voir des moulins à vent que des cols. Je n’ai jamais vu d’aussi grandes montagnes de ma vie et je ne pensais pas que l’on puisse voir de la neige au mois de juillet.
Ik ben het meer gewend windmolens te zien dan de bergen, nog nooit zag ik de hoge bergen, wist niet dat er in Juli sneeuw te zien zou zijn.

De beslissing op de meet, Middelkamp wint voor gele-truidrager Archambaud. MATCH Nr. 524 17 Juillet 1936

Cela a été mes plus fortes impressions de la journée. Les jambes ont toujours été bonnes, sauf une défaillance en fin de parcours.
Dit waren mijn sterkste indrukken van de dag. De benen waren steeds goed, behalve dan op het einde van de rit.

Een historische dag voor het Nederlandse wielrennen! De finish van Theofiel Middelkamp.
In 1936 voor het eerst deelname van Nederlanders in Le Tour de France, op 14 juli dat jaar, de eerste Nederlandse zege in de geschiedenis van de Tour de France…. hij die nooit een col beklommen had, in 1947 te Reims ook nog eens de eerste Nederlandse wereldkampioen bij de beroepsrenners: Fiel Middelkamp

Je croyais gagner facilement car j’ai souvent fait de bons résultats au sprint, en Belgique; mais j’ai sprinté un tour trop tôt au vélodrome et j’ai dû donner tout ce que j’avais pour battre Archambaud, qui a failli me surprendre : on m’avait dit qu’il n’était pas vite.

Ik dacht dat ik gemakkelijk zou kunnen winnen want in België presteer ik in de sprint meestal goed. Echter ik ging de sprint op de velodrome een ronde te vroeg aan en ik moest alles geven om Archambaud, die me bijna verraste, nog te kunnen verslaan : Men had me verteld dat hij niet zo rap was.

Theofiel Middelkamp: le premier gagnant Neerlandais d’une étape dans le Tour.
Theofiel Middelkamp heeft zojuist als eerste Nederlander een etappe in de Tour de France gewonnen.

Un Hollandais vainqueur de l’étape du Galibier : Je n’en reviens pas !
Een Nederlander winnaar van de etappe over de Galibier: ik kan het niet geloven!

Théo MIDDELKAMP

Theofiel Middelkamp heeft zojuist als eerste Nederlander een etappe in de tour gewonnen. Ergens moeten er nog filmbeelden zijn…

 

2 thoughts on “1936-07-14 Theofiel Middelkamp: Zo’n grote bergen had ik van mijn leven nog niet gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.