26 april 2024

1954-06-27 Ronde van Berg en Terblijt

0
Voorbeschouwing:

Nol Ehlen favoriet

Zondag 21 Juni a.s. wordt te Berg en Terblijt een grote ronde georganiseerd door de supportersclub van Jean Pluymaeckers. Deze wedstrijd word gehouden onder auspiciën van de K.N.W.U. Het mooie parcours Grotestraat, Geulhemmerweg, Langenakker, Dr. Goosssensstraat, Valkenburgerstraat is 1550 m. lang en uiterst geschikt voor criterium wedstrijden. Het organiserend comité heeft kosten noch moeite gespaard om een prachtig rennersveld bij elkaar te krijgen.

Om half twee precies gaan de nieuwelingen van start. Deze dienen plus minus 50 km te draaien. In deze categorie gaat de meeste belangstelling uit naar Jo Heiligers uit Valkenburg, die ook talrijke supporters in Berg heeft. Als hij de inzinking te boven is, waar hij de laatste weken mee te kampen heeft gehad, geven we hem natuurlijk een behoorlijke kans op de overwinning. Doch Hassel uit Schinnen, de winnaar van de vorige ronde van Berg en Terblijt behoort eveneens tot favorieten, alsmede Pieters, Maastricht; Vek, Ubach over Worms; Rongen, Bunde; Reijnders Sibbe; enz. zullen zich danig weren om de ereplaatsen op te eisen.

Om drie uur gaan de amateurs van start over een afstand van 100 km. Nol Ehlen had de vorige Ronde Van Berg en Terblijt de eer om de bloemen in ontvangst te nemen en wij zijn ervan overtuigd dat hij alles in het werk zal stellen om dit nog eens over te doen. Maar knapen als v. d. Brekel, J. Gelissen, van Rooy, Lahaije, Nieskens, Vrancken, Hamers, Boelhouwers, Leunissen enz. denken er anders over en zijn zeker in staat om op Berg met de eer te gaan strijken.

De plaatselijke favoriet Pluymaeckers zou er graag iets voor over hebben om voor eigen publiek te kunnen winnen. Kansloos is hij niet, want momenteel verkeert hij in prima forme.

Jacq. Nieskens’ reactie bij deze foto uit zijn archief: Na de finish komt de kamprechter naar me toe, Kueb, zei hij, wie van jullie tweeën heeft gewonnen? Jij of Pietje van den Brekel? “Ik zeg het je eerlijk, Pietje heeft me met een banddikte verslagen”. Ja zei hij, want ik kon het zelf namelijk niet zien. Piet wint, nou ja, maar zoals altijd, we deelden de prijzen.
De koers:
Piet van den Brekel winnaar

Nadat de blonde krullenbol Flor van der Weijden op zoek naar de zege was gegaan, vergezeld van de Kerkradenaar Van Loo, die echter moest achterblijven wegens een defect aan zijn racekarretje, had hij op bijna alles een ronde genomen. Behalve echter op Boelhouwers, Nieskens, v.d. Brekel, Gelissen en Moonen, die nu jacht maakten op v.d. Weijden, en dit niet tevergeefs deden, want toen de laatste ronde inging, haalden ze de dappere v.d. Weijden, met de finish in zicht terug.

De ronde begon met pech voor de plaatselijke favoriet Jean Pluymaeckers, die reeds in de tweede ronde door een lekke band de strijd staakte. Daarna zagen we dan Van Loo en v.d. Weijden het hazenpad kiezen, doch deze ontsnapping die aanvankelijk niet zo gemeend leek, heeft dan tóch door deze enkele ontsnapping de koers een levendig karakter gegeven, waarvan men van de eerste tot de laatste ronde ten volle heeft kunnen genieten.

Piet v.d. Brekel toonde zich van de vijf die aan de leiding zaten de snelste in de sprint.

De uitslag luidde:
1. Piet vd Brekel, Echt 100km in 2.40.10
2. Jacq Nieskens, Swalmen op banddikte
3. Jac Gelissen, Beek
4. Kees Boelhouwers, Bunde
5. Flor v.d. Weijden, Maastricht
6. Jan Willemsen, Nuth, op 1 ronde
7. G. Moonen, Heer 
8. H. Leunissen, Geleen
9. A de Kooy, Eijgelshoven
10. Nol Ehlen, Broeksittard
11. J. Stens, Gulpen
12. G. Lammers Ubach over Worms
In afwachting van de ceremonie protocolaire Rechts Jacq Nieskens, links winnaar Piet van den Brekel, foto archief Jacq Nieskens
Uitslag Nieuwelingen 
1. Jo Heiligers, Valkenburg, 50km in 1.18.13
2. G. van Gassel, Schinnen
3. J. Pieters, Maastricht
4. J. Roelofsen, Spaubeek
5. A. Rongen, Bunde
6. E. Menten, Maastricht
7. J. Maassen, Bunde
8. P. Kohlen, Heerlerbaan
9. J. Meessen, Wijnandsrade
10. H. Bruynen, Maastricht

Flor van der Weijden had dus een dik aandeel in het keurig en boeiend verloop van de Ronde van Berg en Terblijt. Hij speelde een kranige hoofdrol. Toch rolden na afloop de tranen over zijn bevuilde wangen. Wat was er gebeurd? Van der Weijden gooide spoedig na de start de knuppel in het hoenderhok. Hij stoof voorwaarts, zoals hij in vele van de voorafgaande rondes ook al had gedaan, verwijderde zich meer en meer van de uitgebreide familie. Hij keek het langgerekte peloton tenslotte in de rug en maakte aanstalten dit verschil te overbruggen, toen hij in de verte belagers zag opdagen.

Piet van den Brekel, Jacq Nieskens, Jac Gelissen en Kees Boelhouwers hadden op het juiste tijdstip de groep verlaten en waren druk doende om Van der  Weijden tot de orde te roepen. Hierin slaagde dit viertal, waarna de aansluiting met het veld werd verkregen. Vijf man noteerden dus een complete ronde winst. Van der Weijden wetende dat hij straks in de sprint kansloos was, trachtte keer op keer zijn gezellen kwijt te raken hetgeen hem niet lukte.

Piet van den Brekel smaakte eindelijk weer eens het genoegen om zegevierend over de streep te stuiven, zij het met een minimaal verschil, want Jacq Nieskens legde hem het vuur na aan de schenen. Zoals bekend is Van den Brekel in militaire dienst, zodat hij niet geregeld kan trainen. Nieskens deed het weer prima, evenals Boelhouwers en Gelissen.
bron:wielersport,jaargang3, nr20, blz11 01-07-1954

Limburgsch dagblad 25-06-1954
Limburgsch dagblad 25-06-1954

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.