31 oktober 2024

1962-07-04 Tour de l’Avenir, 3e etappe, Bayonne – Pau 155,5 km

0
Nieuwe Nederlandse successen in Ronde van de Toekomst

Henk Nijdam veroverde in Pau tweede plaats en de gele trui

1962-07-06 – Miroir Sprint – 839

JAN HUGENS verbeterde zijn positie in het algemeen klassement

LEO KNOPS etaleerde capaciteiten als klimmer

Een grootse, twee kilometer lange achtervolging op het autocircuit van Pau leverde Henk Nijdam woensdag In de derde etappe van de Tour de l’Avenir behalve een tweede plaats in het dagklassement ook de gele trui op. Bij de eerste doorkomst voor de tribunes was er nog niets, dat daarop wees. De Fransman Pierre Matignon en de Luxemburger Hentges, in de straten van Pau ontvlucht, passeerden toen met een geringe voorsprong op net vele renners tellende eerste peloton, waaruit een oranjetrui zich losmaakte. Lex van Kreuningen ging achter het tweetal aan. In een flits werd de Utrechter evenwel gepasseerd door een van zijn eigen ploeggenoten: Henk Nijdam. Van Kreuningen zag in dat de wereldkampioen achtervolging bij de amateurs meer kansen zou hebben dan hij en daarom bepaalde hij zich er toe de overige coureurs zoveel mogelijk af te stoppen.

Limburgs Dagblad 5 juli 1962
Henk Nijdam veroverde de gele trui

In een angstwekkend hoog tempo liep Nijdam op de leiders in. Toch zou zijn poging mislukt zijn als niet Hentges kort voor de finish een lekke band had gekregen. Nu was de tweede plaats voor de 26-jarige coureur uit Eelderwolde want Matignon was niet meer te bereiken. De dertig seconden bonificatie waren niettemin voldoende om de gele trui over te nemen van de Spanjaard Momene, aangezien deze zich in het tweede peloton bevond dat vrij veel terrein had verloren. Jan Hugens die — evenals alle overige Nederlanders – in het peloton zat dat vier seconden na Nijdam over de streep raasde, klom bovendien op naar de derde plaats in de algemene rangschikking achter Nijdam en de Fransman Carton.

1962-07-06 – Miroir des Sports – 917 – 30

De Belgen waren de grote animators geweest in deze rit. Reeds na 15 km gingen twee van hen, Willy Leenaerts en Gerad Vastiau, op avontuur uit vergezeld door de Spanjaard Luis Mayroal en de Fransman Christian Paillier. Mayroal deed geen kop, om de gele trui van zijn coequipier Momene zo min mogelijk in gevaar te brengen, maar desondanks groeide de voorsprong snel. In Saint-Jean Paid-de-Port (na 51 km) lag het kwartet twee minuten voor op een tweede groep met o.a. Jan Janssen, de Fin Ahutalathi (opnieuw zeer strijdlustig) en de Spanjaard Garcia. Het peloton volgde op vier en een halve minuut. Voor de Nederlanders had Radio Tour inmiddels ’t minder prettige bericht omgeroepen dat Raf Gysel de strijd had gestaakt. Gysel een coureur met opvallend weinig wilskracht en incasseringsvermogen, was dinsdag reeds als een der laatsten binnengekomen.

1962-07-06 – Miroir des Sports – 917 – 30

Toen hij voor de start van de derde etappe verklaarde naar huis te zullen gaan als het woensdag niet beter ging, was het niet moeilijk meer om te voorspellen dat hij Pau niet zou halen. Nederland ging dus van dat moment af verder met zeven coureurs, doch verschil maakte dat nauwelijks. Op de top van de Osquich, een col van de derde categorie, bleek namelijk reeds dat de overige oranjemannen zich duchtig waren gaan roeren. Mayoral passeerde als eerste op vijf seconden gevolgd door Leenaerts en Vastiau terwijl Paillier 25 seconden had moeten prijsgeven. Uit de tweede groep hadden zich de opvallend goed klimmende Spanjaard Garcia en de Portugees Simoes losgemaakt. Zij kregen tijdens de afdaling Paillier te pakken, waarna het drietal gezamenlijk de jacht voortzette. De ravitaillering in Mauleon-Soule (91.5 km) kon de strijd geen moment doen afnemen. Integendeel, steeds meer renners lieten ’t peloton met de gele truidrager achter zich en van hen rukten vooral Leo Knops, Jan Hugens en de Spanjaard Velez in snel tempo op.

 

1962-07-06 – Miroir des Sports – 917 – 31

Het leidend drietal handhaafde zich toch nog tot de top van de côte de Barcus (56km voor de finish), hoewel de zeer goed draaiende Leo Knops reeds tot één minuut was genaderd. Hij had vijf seconden voorsprong op een groepje met Janssen, Velez, Garcia en Simoes. Nijdam en de Jongh begonnen met zes anderen 1 minuut 45 sec. na de leider aan de afdaling. Alvorens een hergroepering tot stand kwam vormde zich nog een kopgroep van negen renners met Leo Knops, die zich louter bepaalde tot meerijden omdat de Belgen met drie man naar de zin van Nederland te sterk vertegenwoordigd was.. Successievelijk kwamen alle groepjes bijeen totdat tenslotte een groot veld was ontstaan waarin zich alle Nederlanders bevonden. Verstraete en van Kreuningen waren namelijk met succes “overgewipt” uit het peloton dat meer dan 2 minuten achterstand had.

1962-07-06 – Miroir des Sports – 917 – 31

Toen was het nog slechts de vraag wie de trui van Momene zou overnemen. De Fransman Carton was de troonpretendent met de meeste kansen. Hij stond tweede in het algemeen klassement met 4 seconden voorsprong op Nijdam, Hugens, Bazire en Gomez del Moral. De krachtsexplosie van Nijdam was echter oorzaak voor dat voor de tweede maal in drie dagen een Nederlander in het leiderstricot veroverde. Voor Frankrijk was er een troost in de vorm van een ritzeg en de 1e plaats in het ploegenklassement. De vreugde in de ploeg van Jef Janssen was er nauwelijks minder om.

 

1962 – Miroir du Cyclisme – 21 – 52

Rituitslag 3e etappe:

1.Pierre Matignon(FRA)155,5km/4.06’04”
2.Henk Nijdam(NED)13″
3.Adolf Heeb(LIE)
4.Jan Janssen(NED)
5.Martin Vanden Bossche(BEL)

Limburgs Dagblad 5 juli 1962, voorpagina

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *