20 juni 2024

1962-07-05 Tour de l’Avenir, 4e etappe, Bagnères-de-Bigorre- Saint-Gaudens 126 km

0

Nederlanders en Spanjaarden lossen elkaar af

In St. Gaudens spurtte Janssen naar tweede ritoverwinning

1962-07-06 – Miroir des Sports – 917 – 29
Henk Nijdam moest de gele trui afstaan maar Jan Hugens ligt nu op de loer

In een pakkende eindsprint behaalde Jan Janssen donderdagavond in de vierde etappe van de Tour de l’Avenir zijn tweede ritzege. Slechts luttele centimeters voor de in de Zwitserse ploeg rijdende Liechtensteiner Heeb drukte de Nootdorper zijn voorwiel over de eindstreep. De reeks van Nederlandse successen in deze nog jonge ronde is daarmee dus voortgezet. Weliswaar moest Henk Nijdam zijn eerste plaats in het algemeen klassement afstaan aan de Spanjaard Gomez del Moral, maar Jan Hugens, die zich evenals Janssen in de kopgroep bevond, staat wat tijd betreft op gelijke hoogte met de nieuwe leider.

Limburgs Dagblad 6 juli 1962

Met de tijdrit van vandaag in het verschiet is de kans zeer groot dat Hugens die momenteel alleen door slechtere klasseringen in de dag-klassementen tweede staat, als derde landgenoot de „maillot jaune” zal dragen. De Limburqer was er zelf van overtuigd: „Als ik geen pech krijg, pak ik de trui morgen’, beloofde hij.’

1962-07-06 – Miroir des Sports – 917 – 29

De Pyreneeën hebben geen antwoord kunnen verschaffen op de vraag wie in deze karavaan met met vele onbekende namen nu eigenlijk de ware klimmers zijn. Daarvoor boden de beide ritten te weinig moeilijkheden. Zelfs de ruim 1500 meter hoge Peyresourde kon de strijd nauwelijks beïnvloeden. De strijd in de vierde etappe ontbrandde zeer vroeg. De Belgen Vastiau en Vyncke de Spanjaard Garcia, de Zwitserse tijdrace-specialist Jaisli en Antonio Gomez del Moral maakte al enkele kilometers verder duidelijk een serieuze aanval op de gele trui te willen doen door zich tesamen met o.a. de Italiaan Maino, de Zwitsers Lutz en Williger en de sterke Zweed Petterson bij de leiders te voegen, waardoor de kopgroep tot tien man werd uitgebreid.

1962-07-06 – Miroir Sprint – 839B – 31

Het feit dat zien voorin geen enkele Nederlander bevond, scheen vooral Jan Janssen en Jan Hugens te verontrusten. Zij gingen weldra op jacht naar de leiders en kregen sterke coureurs als de Italiaan Partesotti, de Belg Bracke, Heeb en de Spanjaard Momene mee. Voordat aan aan de 17,5 km lange beklimming van de Peyresourde werd begonnen kwam de aansluiting tot stand. Heeb ging zo snel naar boven dat hij op de top welgeteld 1 minuut voor lag op Gomez del Moral. Op 10 sec. volgde de Portugees Silva en weer 15 sec. later een groepje met Hugens die uitstekend was meegekomen. Ook Jansen mocht tevreden zijn, te meer daar in de afdaling een hergroepering tot stand zou komen. Ook in het peloton, dat op de top bijna 3 minuten later doorkwam dan Heeb waren de onderlinge verschillen vrij gering gebleven. Van de Nederlanders was alleen Miel Verstraete het contact kwijt geraakt doch in de afdaling kwam ook de Zeeuw weer bij. Toen de afdaling van de Peyresourde achter de rug was. had zich een leiderspelotonnetje van 17 renners gevormd waarbij zich later nog de achtergeraakte Petterson en de Spanjaard Velez voegden. Spanje stond er met vier renners voorin het beste voor maar ook Zwitserland en België konden best tevreden zijn met drie coureurs in de frontlinies.

1962-07-06 – Miroir des Sports – 917 – 29

Tot St. Gaudens deden zich geen ingrijpende veranderingen meer voor. In de laatste kilometers moest er nog behoorlijk worden gestegen, zodat de pure sprinters niet bij voorbaat favoriet waren. Heeb kwam als eerste in zicht, onmiddellijk gevolgd door Jan Janssen. De Nootdorper werkte zich op het laatste rechte stuk naast Heeb en op de eindstreep was er nauwelijks enig verschil. Enkele minuten van martelende onzekerheid volgden. Toen werd Heeb tot overwinnaar uitgeroepen. De vreugde van de Liechtensteiner duurde echter niet lang, want even later door de microfoon bekend gemaakt dat niet Heeb maar Janssen de vierde rit op zijn naam had gebracht. Nog geen drie minuten na de winnaar arriveerde het peloton waarvan Lex van Kreuningen overtuigd de sprint won. De gele trui die in vier dagen viermaal van eigenaar wisselde is tot op heden louter in handen geweest van Nederlanders en Spanjaarden. Na Jan Janssen, volgde Momene. Deze werd onttroond door Nijdam, die het tricot op zijn beurt weer moest afstaan aan Gomez del Moral.

1962 – Miroir du Cyclisme – 21 – 52

Rituitslag 4e etappe:

1.Jan Janssen(NED)126km/3.21’53”
2.Adolf Heeb(LIE)
3.Camiel Vyncke(BEL)
4.José Antonio Momene(ESP)
5.Antonio Gomez del Moral(ESP)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *