25 april 2024
Belgische triomf in Sibbe

Jean-Pierre Monseré eerste

De zaterdagmiddag verreden wielerronde van Sibbe is, wat de 92 km (40 ronden) race voor amateurs betreft, geëindigd in een dubbele Belgische triomf. Zegekoning Jean-Pierre Monseré uit het verre Roeselare won terwijl zijn boezemvriend Roger De Vlaeminck (amateurwereldkampioen cyclocross 1968), die uit het Westvlaamse Eeklo afkomstig is, legde beslag op de tweede plaats. Beide zuiderburen bewerkten hun triomf via een attent gereden wedstrijd en daarna in de eindsprint van een kopgroep van dertien renners de concurrentie geen schijn van kans te geven.

Plaatselijk favoriet Theo Leenders met in zijn wiel de Vlaamse zegekoning Jempi Monseré

Paas-zaterdag 14 juni Ronde van Sibbe Het wielercomité van Sibbe, dat al vele jaren met succes cyclo-crosswedstrijden organiseerde, houdt zaterdagmiddag een wielerronde van amateurs, nieuwelingen en adspiranten. Op een fraai, 2300 meter lang circuit zal deze Ronde van Sibbe plaatsvinden en een groot aantal renners zal er aan deelnemen. Het aantal inschrijvingen was zo groot dat vele renners teleurgesteld moesten worden. We vragen ons af of het niet hoog tijd wordt dat organisatoren in hun programma twee nieuwelingenwedstrijden gaan opnemen anders zullen elke week opnieuw vele van deze renners langs de kant moeten blijven staan. Om 13.00 uur bijten de adspiranten de spits af van de Sibber wielerronde en opnieuw zal het er spannend toegaan. Tot de favorieten behoren ondermeer Dohmen, Keijers, Klinkers, Spronkmans en Vasmeer. De nieuwelingen gaan om 13.45 uur van start en ook hier zijn een groot aantal kanshebbers voor de zege. We noemen o.a. Deckers, Dohmen, Hendriks. Meijs, Koken, Koot, Schetters, Sijen, Driessen en Odekerken. Het hoofdnummer, de amateurrace, begint om 15.00 uur. Naast vrijwel alle bekende Limburgers, onder wie Harings, Knubben, Leenders, Vrancken, van Pol, Krekels, Keybeck en verder de Belgen Geelen, Monseré en De Vlaeminck.

Limburgs Dagblad 16 april 1968, klik en lees deze krant

De kopgroep van 13 renners had zich eerst vlak voor slot kunnen vormen en heel eventjes leek het erop dat Sjaak Spetgens uit Someren en Jo Vrancken uit Linne nog uit de sterke greep der Belgen zouden ontsnappen. Zij waren voornamelijk kort voor slot gedemarreerd. Het bevatte echter allemaal niets, evenmin alle pogingen die vooraf ondernomen werden. Steeds waren het Monseré ofwel De Vlaeminck die de orde herstelden.

Toen 13 van de 40 te rijden ronden onder de wielen waren doorgegaan, ontsnapten Floor de Bree, Jan van Katwijk, Hennie Pepels, Jo van Pol en Math Pustjens. Dit vijftal kreeg enkele ronden later gezelschap van Jan Krekels en Meijers en dat betekende het einde van deze vluchtpoging.

Toen het rondebord nog 17 ronden aanwees, sloeg Pustjens op de vlucht. Hij werd achtervolgd door het duo Lucassen-Ramaekers op korte afstand gevolgd door een ander tweetal: Hindriks en Moonen. Het peloton kwam echter terug en toen de orde hersteld was, ging De Vlaeminck het heel even alleen proberen. Hindriks en Moonen sprongen erbij evenals Gricar, Janssen en Chris Pepels. Opnieuw kregen we een gedeeltelijke hergroepering te aanschouwen, waarna Janssen (Weert) een mislukte poging deed, welke gecounterd werd door Jempi Monseré himself. De sterke Belg zette echter niet door en kreeg gezelschap van een twaalftal anderen, waarvan Spetgens en Vrancken nog poogden weg te komen. Het bleef bij een poging, waarna een lange eindsprint de beslissing zou brengen.

De Belg Jean Pierre Monseré gaat in Sibbe als eerste over de eindstreep voor zijn landgenoot Roger De Vlaeminck. Op de achtergrond Jo Vrancken uit Linne die als derde zal eindigen.

De voorwedstrijden voor adspiranten en nieuwelingen leverden overwinningen op voor oude bekenden. Bij de adspiranten zegevierde Jacques Spronkmans uit Elsloo voor Boonstra uit Schaesberg en Dohmen uit Born. Bij de nieuwelingen was het opnieuw Ben Koken uit Grevenbicht die aan het langste eind trok. Hij sprintte sneller dan Schetters uit Meerssen en Boersma uit Treebeek.

De uitslagen luidden:
AMATEURS

1. J. P. Monseré Roeselare (B) 92 km in 2.14.05 uur

2 R. De Vlaeminck Eeklo (B)

3 J. Vrancken Linne

4 J. Spetgens Someren

5 M. Pustjens Roosteren

6 M. Gerrits Oploo

7 J. Moonen Voerendaal

8 F. Sluper Terwinselen

9 J. Willemsen Reuver

10 J. van Katwijk Oploo

11 K. Keybeck Schaesberg

12 P. Deenen Vlijmen

13 H. Geilenkirchen Schaesberg

14 J. Krekels Born op 18 sec.

15 H. Lucassen Geleen

16 H. Greymans Weert op 20 sec

17 R. Hindriks Sittard op 24 sec

18 B. Franssen Ubachsberg

19 S. Bergsma Geleen

20 A. Gricar Waubach

De prestatieprijs werd toegekend aan Math. Pustjens uit Roosteren.

Jempi Monseré Foto www.dewielersite.nl: © Hugo Gouweloose
NIEUWELINGEN

1 B. Koken Grevenbicht 56 km in 1.25.59 uur

2 H. Schetters Meerssen

3 C. Boersma Treebeek

4 P. Driessen Stem

5 W. Meurs Voerendaal

6 H. Koot Eindhoven

7 B. Daemen Elsloo

8 F. Hendriks Valkenburg

9 J. Sijen Maastricht

10 J. Courage Sittard

11 J. v.d. Loo Weert

12 G. Oosterbos Valkenswaard op 30 sec.

13 W. Meijs Gulpen

14 H. Dohmen Rothem

15 J. Odekerken Meerssen

De prestatiepremie werd toegekend aan Cor Boersma uit Treebeek.

 

ADSPIRANTEN

1 J. Spronkmans Elsloo 23 km in 36.34 min.

2 G. Boonstra Schaesberg

3 M. Dohmen Born

4 K. Klinkers Hoensbroek

5 T. van de Burg Valkenswaard

6 V. Janssen Vallkenswaand

7 W. Wilms Munstergeleen

8 H. Geldens Valkenswaard

9 N. Swelsen Brunssum

10 J. Poulsen Buchten

De prestatieprijs werd toegekend aan Klinkers uit Hoensbroek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.