18 april 2024

Belgische zege na lange solovlucht op een zwaar parcours
Eric De Vlaeminck gaf alles in Simpelveld
Harrie Jansen wint de amateurkoers

Ereronde voor de kersverse wereldkampioen op de weg 1969 Harm Ottenbros

Voorbeschouwing

De huldiging van Harm Ottenbros

Circa zeventig beroepsrenners worden om 15.30 uur door burgemeester Bouwens „weggeschoten” voor 25 ronden over, onder meer, de Hulsberg. Totaal af te leggen kilometers: 100.

 

Blik op de lijst der deelnemers: wereldkampioen Harm Ottenbros (die door Simpelvelds eerste Burger gehuldigd zal worden), winnaar van verleden jaar Eddy Beugels, Eef Dolman, Wim Schepers, Harry Steevens, Arie den Hartog. Jan Krekels, Jan Harings, Math Gerrits, John Schepers, Jan van Katwijk, René Pijnen, Peter Post, nationaal kampioen Jaak Frijters, Leo Duyndam, Cees Haast, Rini Wagtmans, Jos van der Vleuten, Cees Zoontjes, Leen Poortvliet en Piet de Wit.

 

 

Onder de buitenlanders bevinden zich onder meer: Erik De Vlaeminck, Herman Vanspringel, Juul van der Flaes, Peter Glemser, Hennes Junkermann, Dieter Puschel, Dieter Kemper, Horst Oldenburg, Ernst Streng, Palle Lykke en Freddy Eugen. De broodrijders rijden, afgezien van hun startgelden, voor vette prijzen. (Caballero Trophée, gouden medaille van Simpelveld, Caballero Bergprijs van fl 500,- en groot bedrag aan premies).

 

 

Het Hulsberg-circuit zal zware eisen stellen. Het is vier kilometer lang, loopt vanaf de Julianastraat (start) via de St. Remigiusstraat naar de buurtschap Huls, vervolgens via de lange afdaling naar Boschenhuizen en eindigt via de Stampstraat weer in de Julianastraat.

Peter Abt
Eddy Beugels, winnaar van de Ronde van Simpelveld 1968

De linkerkant op de Huls (vanaf bakkerij Kockelkoren tot aan de Weerweg) is voor het publiek afgesloten. Daar bevindt zich de bevoorradingspost. Ook op de afdaling via de Wegerweg zal het publiek worden geweerd.

Jan Janssen komt niet aan de start. De organisatoren vonden zijn startgeld à fl 3200,- te hoog.

Het trio Ruijters-Baggen-Thill, bijgestaan door vele anderen, heeft de zaak voor elkaar. Simpelveld kan weer gaan offeren op het altaar van de wielersport.

 

 

Wedstrijdverslag

Pluvius liet zich tijdens de Ronde van Simpelveld geruime tijd niet onbetuigd. Voor de toeschouwers onder de paraplu’s was dat minder erg dan voor de heren renners, zoals onder andere John Schepers, die enige tijd in zijn eentje jacht maakte op de latere winnaar De Vlaeminck.

„Ik zal morgen niet kunnen rijden. Ach, ach, wat was ’t zwaar. Erik De Vlaeminck leunde hijgend voorover op zijn fiets. Het was hem inderdaad aan te zien, dat de lange solovlucht zijn krachten zwaar had aangetast. Naast hem stond zijn frêle vrouwtje met hun zoontje op de arm. Met een medelijdende blik keek zij naar het beslijkte gezicht van haar man. „Hij is doodop”, merkte zij op. „Ik heb hem nog niet vaak zo vermoeid gezien”.

Inderdaad: de Grote Prijs van Simpelveld was voor de moedige Erik geen simpele zaak geweest, maar hij gaf op het bijzonder zware circuit het eenmaal en moeizaam veroverde terrein niet meer prijs.

Ton Vissers in gesprek met Eef Dolman

Hij won trouwens ook de bergprijs, omdat hij vele, vele ronden achter elkaar als eerste op de top van de Huls arriveerde.

Rolf Wolfshohl deelt handtekeningen uit

Nadat de eerste schermutselingen op niets waren uitgelopen had Erik De Vlaeminck op ongeveer de helft van de strijd toegeslagen. Hij was ontvlucht uit een groep, die een voorsprong had weten te nemen op het peloton. Eerst had John Schepers nog geprobeerd de Belg tot de orde te roepen, maar zijn poging leed schipbreuk. Met nog acht van de vijfentwintig ronden voor de boeg draafde tenslotte Erik De Vlaeminck met liefst 47 seconden voorsprong op een groep van negen man over het bijzonder zware parcours.

 

door Will J. Poulssen (Limburgs Dagblad)

 

Die negen? Wereldkampioen Harm Ottenbros, Tour de Francerevelatie Rini Wagtmans, zesdaagse keizer Peter Post, de Limburgse Hollanders Eef Dolman en Arie den Hartog, Leo Duyndam, die in de eerste ronde de beste een lekke band had gekregen, maar goed was teruggekomen, René Pijnen alsmede de Belgen Herman van Springel en Paul in ‘t Ven.

Op 1 minuut en zeven seconden volgde een tweede groep, bestaande uit Wim Schepers, Hennes Juckermann, Willy in ’t Vent, Juul van der Flaes, Jan Krekels, Dieter Puschel en Jan van Katwijk Op 1 minuut en 40 seconden deden Eddy Beugels en Harry Steevens veel moeite om bij die tweede groep te komen en achter dit tweetal vocht John Scheepers in zijn eentje met een achterstand van 2.13 min. op leider Erik De Vlaeminck. De strijd was op dat moment in alle hevigheid ontbrand. En terwijl een fikse regenbui de haren teisterde slaagde groep 2 erin groep 1 te achterhalen. Onmiddellijk daarop probeerden „good old” Hennes Junkermann en Leo Duyndam uit die inmiddels zestien man sterke groep weg te springen, teneinde iets van de achterstand op Erik De Vlaeminck goed te maken.

Herman Vanspringel
Erik De Vlaeminck in afwachting van de huldiging

 

 

Peter Post en Arie den Hartog probeerden hetzelfde, maar ook zij konden niet verhinderen  dat Erik De Vlaeminck zijn voorsprong steeds verder opvoerde en eenzaam heet veroverde terrein moedig bleef verdedigen en tenslotte als overwinnaar onder het finishdoek doorging.

 

 

 

Geen Nederlandse zege dus in Simpelveld. Zelfs geen tweede plaats voor Nederland, want Paul in ‘t Ven ging na zijn landgenoot over de verlossende eindstreep. Een goede dag dus voor de Belgen, waarvan Roger De Vlaeminck verstek liet gaan. Broer Erik na afloop: „Ik denk dat hij te vermoeid is. Hij heeft de laatste dagen zeer veel moeten rijden. Gisteren startte hij in België in een criterium. Ik denk dus dat hij daarom vandaag niet naar hier is gekomen.”

 

 

 

 

Erik, Bea en zoontje Geert

Uitslag:
1. E. De Vlaeminck (B.) 100 km in 2.47.16 uur
2. Paul in ’t Ven (B.)
3. Leo Duyndam
4. Arie den Hartog
5. Hennes Junckermann (D.)
6. Peter Post 2.47.31
7. Willy in ’t Ven (B.) 2.47.37
8. Jan Krekels 2.46.56
9. Wim Schepers
10. Evert Dolman
11. Rini Wagtmans
12. Harm Ottenbros
13. Herman Vanspringel (B.)
14. J. Van der Flaes (B.)
15. R. Pijnen
16 J. van Katwijk 2.48.14
17. D. Puschel (D.) 2.48.31
18. W. Schepers 2.51.33
19. E. Beugels 2.52.40
20. H. Steevens
21. P. Abt (Z.) op 1 ronde
22. E. Rudolph (D.)
23. C. Haast
24. G. van der Winden
25. D. Holst
26. M. Gombert (D.)

 

Klik en lees de gazèt van 18 augustus 1969

De amateurs:

Negen ploegen van acht renners kwamen aan de start. Om 12.30 uur voor twintig ronden van vier kilometer: 80 km dus.

De ploegen:

SMITH’S ACIFIT A (ploegleider Piet Liebrechts) Harrie Jansen, Peter van Donk, Piet Legierse, Peter van der Kruis, Guust Leliaart. Sjef van de Burg, Jan Adriaans en G. Veldmuizen.

OVIS (Ploegleider Henk Steevens) Theo van der Leeuw, J. Vrancken, Math Pustjens, W. Wanders. H. Lucassen, H. Dohmen, H. Schetters, en M. Kerff.

HEYNEN MOTOR (ploegleider Jefke Janssen) C. Boersma, M. Buckx, W. Meijs, C. Stevens, H. Pepels, L. Brouns, J. Klinkers en L. Ubags.

PEUGEOT (ploegleider Johan Stoop) Michel Bertou, Ben Janbroers, Will Luppers. Louis Westrus, Jan Peetoom, Roy Schuiten.

SKOL (ploegleider J. Hanswijk)  C. Smit, J. van Driel, W. Breukel, R. Liebrechts, A. Koster en H. Nak.

CABALLERO (ploegleider Frans van den Enden) Ger Harings, Karel Delnoy, Bert Daemen, Chris Pepels, Jac. Deckers, Henk Benjamins, Jan Aldershof en Roel Snijders.

TRICO-NOBLE (ploegleider P. Verschure) Jos van Beers, Cees Priem, Guido Paridon, Petrus Vonck, Jac de Vrieze, Ad Klaessen, Nally van Campen en J. Westerweek.

SMITH’S ACIFIT B met Wim Bravenboer, Jan Oosterbeek, W. Bosschieter, Fred Koreman, Hans van Bavel, Peter van Doorn, Juul Bruessing en Rien van Doorn.

BELGISCH RIJWIELHUIS (ploegleider Miel Peereboom) Paul Jansen, Flor de Bree, Ger van Elburg, J. de Geus, H. Greijmans, Th. Leenders, J. Moonen en G. Siega.

 

Amateurwinnaar Simpelveld deze week Harry Jansen: Ik had in Brno moeten zijn

Harry Jansen, na zijn winst in Simpelveld meteen over naar de profs. Hij tekende in Simpelveld een contract voor de Duitse ploeg Batavus- Alcina, waarvan Wim Poot ploegleider is.

“Ik had toch in Brno bij de wereldkampioenschappen moeten zijn. Goed, ik heb een paar weken minder best gereden, maar dat was toch geenreden om me uit de ploeg te houden. Vandaag heb ik laten zien dat ik op een zwaar parcours iets kan presteren. Ik moet er wel bij zeggen dat ik ontzettend heb geleden. Jonge, jonge wat was het zwaar”.

Aan het woord Harrie Jansen, die in Simpelveld bij de amateurs als winnaar over de streep ging. Inderdaad had hij in de 80 km lange strijd duidelijk getoond wat hij allemaal in zijn mars heeft. De goed rijdende Nederlander hakte meteen na afloop de knoop door en liet weten dat hij vanaf vandaag de catergorie van de amateurs de rug toe keert en prof wordt.

“Zaterdag rijd ik in Yerseke mijn eerste profwedstrijd”, aldus Harrie Jansen, die meteen ook al een contract bij een profploeg heeft getekend. Wim Poot, ploegleider van het Duitse Batavus Alcina legde in Simpelveld meteen beslag op Harrie Jansen, die in de komende weken genoeg werk aan de winkel heeft.

Na Yerseke staan voor hem wedstrijden in o.a. Ossendrecht, Den Bosch, Dortmund en Bielefeld te wachten.

Overigens won Harrie Jansen daar in Simpelveld weliswaar de race voor amateurploegen, maar was er ook nog Mathieu Pustjens uit Roosteren, die lange tijd op het voorplan trad. Hij wist een voorsprong te veroveren, maar moest het terrein in deze afvalrace tenslotte toch prijsgeven. Voor hem bleef tenslotte niet meer dan een derde plaats achter Winnaar Harrie Jansen en Theo van der Leeuw, die in de eindsprint sneller waren dan de man uit Roosteren. De ploeg van Ovis, waarvan Mathieu Pustjens en Theo van der Leeuw deel uitmaken, won de ploegenprijs vóór de equipe van het Belgisch Rijwiel-huis en Heynen Motoren.

 

Uitslag:
1. Harrie Jansen, 80 km. in 2.15.42
2. Theo van der Leeuw
3. Math Pustjens
4. Jo Moonen op 6 sec
5. Jo Vranken op 1.26
6. Ad. Klaeysen op 2.15
7. Col Stevens z.t
8. L. Brouns op 2.43
9. Wim Wanders
10. A. Koster op 3.04
11. Bert Daemen op 3.09
12. Ger van Elburg
13. J. Westerweek op 3.18.
14. H. Dohmen op 3.39
15. Roel Snijder op 3.54
16. Theo Leenders op 4.01,
17. Paul Jansen
18. M. Kerff
19. Michel Vertou
20 Willy Meys op 4.38

Ploegenprijs:
1. Ovis 6.48.32
2. Belgisch Rijwielhuis 6.54.22
3. Heynen Motoren 6.56.42

 

Flor de Bree vierde in Zutendaal

De amateurwedstrijd, die in het Belgische Zutendaal werd gehouden eindigde na een felle strijd in een Belgische overwinning. Raymond Verstraelen toonde zich na 110 km. de sterkere over zijn landgenoten Schuur en De Ruyzer. De Schinveldenaar Flor de Bree verzekerde zich van een eervolle vierde plaats. Van de overige Limburgers werd Bennie Ceulen uit Maastricht zesde, Toon Brouns (Urmond) twaalfde en Louis Meijers (Maastricht) veertiende uit een veld van 57 deelnemers.

 

De Wielerclub De Ster uit Lindenheuvel heeft gisteren interclubwedstrijden georganiseerd.

De resultaten hiervan waren:

8 jarigen:   1. H. Smulders, Het Zuiden, 2. N. Hamers, De Ster, 3. A. Wilkens, Het Zuiden, 4. P. Jacobs, De Ster.

9 jarigen:   1. W. Fekken, Het Zuiden, 2. A. Pluimen, De Ster, 3. H. van Hout, Het Zuiden, 4. H. van der Heijden, Wilhelmina, 5. W. Bouman. De Ster.

10-jarigen:  1. S. Verkissen, De Ster, 2. H. Plugers, Het Zuiden, 3. R. Motké De Ster, 4. A. Vogt, Het Zuiden, 5. A. Wijnands, De Ster.

11-jarigen:  1. J. Heubel, De Ster, 2. P. Koppen, Trap met Lust, 3. W. Pekken, Het Zuiden, 4. J. Meulenberg, De Ster, 5. A. van Hout, Wilhelmina.

12-jarigen:  1. P. Nijkamp, De Ster, 2. H. Donkers, Wilhelmina, 3. J. Willemsen, De Ster, 4. A. Hoezen, Het Zuiden, 5. J. Slenter „Maastricht”.

13-jarigen:  1. H. van Weersch, De Ster, 2. J. van Oosterhout, De Ster, 3. J. Badjou, De Ster, 4. M. Jacobs, De Ster, 5. H. Slijpen, „Maastricht”.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.