1955-04-25 Ronde van Nederland, 3e etappe
Finish te Nunspeet: 1e Pugi, Seghezzi 2e
Toen in Den Helder bij prachtig weer het startschot voor de derde etappe naar Nunspeet over 304 km werd gelost, verwachtte niemand, dat deze zo’n sensationeel verloop zou hebben en de klassementen zo ingrijpend zou veranderen.
Het gebeurde echter toch. Sjoerd de Vries raakte zijn oranje leiderstrui kwijt aan Thijs Roks. De Italianen, die tot nu toe geen beste indruk hadden gemaakt, herstelden zich volkomen en legden door Giusseppe Pugi en Vittorio Seghezzi, die zich bij de stijgende temperatuur wat meer op hun gemak voelden, beslag op de eerste en tweede plaats in de legerplaats Nunspeet en omdat zich bovendien Walter De Vecchi in de eerste gelederen bevond, maakte de Italiaanse ploeg in het ploegenklassement een enorme sprong naar boven, van de zevende naar de derde plaats.
De ploeg van Wim van Est leed ernstig verlies door het uitvallen van broer Klaas en verder door Piet van As, die bij een valpartij onder Vierhouten zo ernstig werden gewond, dat zij in een ziekenhuis moesten worden opgenomen en voor de ronde uitgeschakeld zijn. Tenslotte verloor de Zwitserse ploeg zijn kopman, Fritz Schaer, die tengevolge van zijn oude verwondingen, waarvan hij zeer veel last ondervond, bij Bolsward de strijd staakte. Ook Faanhof en de Engelsman Buttle zijn door een val gewond en hun verder meerijden is niet zeker.
Na de zware etappes van de voorafgaande dagen had niemand in deze monsterrit een vroege uitlooppoging verwacht. Toen dan ook ’n groep van zestien man, onder wie de Nederlanders Wagtmans, Maenen, Sjoerd de Vries, Adri Voorting en Roks, de Duitser Preiskeit, de Belgische kampioen der onafhankelijken Truye, de Italianen Pugl en Seghezzi en de Engelsman Talbot in Hippolytushoef demarreerden, werd de poging niet ernstig genomen. Toen de groep echter voor de Afsluitdijk al ’n halve minuut voorlag, begon het peloton te jagen en midden op de afsluitdijk waren de vluchtelingen weer opgeslokt.Deze eerste poging had een waarschuwing voor de luierende meute moeten zijn, toen nog voor ’t einde van de Afsluitdijk Roks, Hofland, Seghezzi, De Vecchi, De Waal en Adri Voorting opnieuw wegsprongen. Na 60 km had dit groepje een voorsprong van 300 meter veroverd en nog reageerden de groten in het peloton niet, toen ook Van Oers, Pugi, Konings en Hoar er tussenuit trokken en zich na 62 km bij de kopgroep aansloten. Vlak voor Bolsward (68 km) had het tiental al ’n voorsprong van 1 min. 13 sec, die na weinige kilometers snel steeg.In Hichtum (72 km) bedroeg de voorsprong 1 min. 38 sec., in Wommels (80 km) 2 min. 25 sec. Op dat moment was Sjoerd de Vries zijn leiderstrui al kwijt aan Thijs Roks, die in ’t algemeen klassement een achterstand van 2 min 1 sec op De Vries had. Intussen geloofden de tien op kop zelf nog niet, dat men hen zo maar zou laten gaan. Steeds zaten er enkelen van hen achterom te kijken alsof zij verwachtten het peloton spoedig te zien naderen. Maar in ’t peloton geloofde men het wel, al trachtte Sjoerd de Vries, die zijn leidende positie in gevaar zag komen, af en toe door driftig aan de kop van het peloton te rukken, rie zonnende stoet uit haar rust te halen en op het spoor van de vluchtelingen te zetten. Maar toen de eerste 100 kilometer erop zaten was hun voorsprong al bijna 5 minuten geworden.Pugi won op vliegbasis Leeuwarden de premiesprint in het klassement om de militaire trui en toen kwam de karavaan door Leeuwarden. De belangstelling was hier groot en daarom was het zo jammer, dat de politie hier maar weinig medewerking verleende voor een vlotte doortocht. Op sommige punten dreigden opstoppingen in de karavaan te ontstaan.
Kort na Leeuwarden moest De Vecchi wegens een lekke band afstappen. Met behulp van Seghezzi was hij weer snel bij. In Sneek (130 km) lag de kopgroep 8 min 45 sec voor en nadat Thijs Roks bij Lemmer van achterwiel had gewisseld liep de voorsprong iets terug tot 8 minuten, maar toen wij in Wanneperveen met nog 100 km voor de boeg opnieuw de situatie opnamen, was ’t verschil meer dan tien minuten geworden.
Pugi legde op de eerste plaats in deze etappe. Seghezzi werd tweede voor Thijs Roks, ook de MP is enthousiastBij Meppel (212 km) trachtten Wagtmans en Faanhof het sein voor de jacht te geven, maar nog waren er niet genoeg liefhebbers. Die kwamen pas na 230 km bij Staphorst, toen ’t echter te laat was. Wel kromp de voorsprong van de vluchtelingen, maar niet snel genoeg om de achtervolgers succes te bieden. In Wezep pikte Thijs van Oers de premiesprint voor de militarie trui mee Kort daarna moesten Jan Hofland en Eddy de Waal uit de kopgroep Jossen, zodat er nog acht man overbleven. Nu begon het grote spel. In de bossen tussen Wezep en Epe demarreerden eerst Adri Voorting en Pugi Zij werden achterhaald en het bleef rustig tot even voor Epe, toen Pugi weer wegsprong. Hij kreeg de grootste pech, die een renner op zon moment maar kan krijgen, want men dook juist een zanderige en zeer stoffige bosweg in met veel los grint, dat tot Vierhouten zo bleef.
Pugi kreeg een lekke band en toen toonde hij zijn klasse door zich, nadat hij een band had opgelegd, in minimum tijd weer bij te werken. Hij zag zijn moed en doorzettingsvermogen vlak voor de aankomstlijn beloond, toen hij in een flitsende eindspurt beslag legde op de eerste plaats in deze etappe en bovendien op de militaire premie, die hier wachtte. Zijn landgenoot Segherzl werd tweede voor Thijs Roks, die een wond aan het voorhoofd had, veroorzaakt door zijn fiets, toen hij deze bij een gesloten brug in Zwolle omhoog had getild. Roks werd ook beloond door het veroveren van de oranje trui, met grote voorsprong op Sjoerd de Vries, die zich dus in de vertrouwde Friese omgeving niet had kunnen handhaven.
Intussen had zich op het bospad ’n ander drama afgespeeld. Klaas van Est kwam in een der roosters, die daar in de domeinen liggen voor de beveiliging van het wild, ten val. Hij sleepte Piet van As, Harry van der Kamp en de Zwitser Lurati mee. Klaas van Est was er het ergst aan toe. Hij werd met een diepe beenwonde en een hersenschudding in het ziekenhuis te Ermelo opgenomen en ’t betekende voor hem het einde van deze ronde. Ook Piet van As liep een hersenschudding op en kan niet meer starten.
Kees Pellenaars maakte in zijn functie van ploegleider van de KNWU deze etappe mee en kreeg gelijk, toen hij na 160 km zei, dat verschillen tussen de renners bij aankomst zouden zijn te noteren. Want toen het peloton de jacht opende op de tien vluchtelingen, viel de grote groep in stukken uiteen. De kilometers gingen namelijk tellen en de zwakke broeders werden het slachtoffer.
De uitslag van de derde etappe luidt:
1. Pugi (Italië) 7 uur 49 min 27 sec,
2. Seghezzi (Italië) z.t.,
3. Roks (Nederland) z.t.,
4. Van Oers (Ned.) z.t.,
5. Konings (Ned. C) z.t.,
6. Adri Voorting (Ned. A) z.t.,
7. De Vecchi (Italië) z.t.,
8. Hoar (Engeland) z.t.,
9. Hofland (Ned. C) 7.54.37,
10. Schulte (Ned. B) 7.55.38.
Het Algemeen klassement luidt:
1. Roks (Ned. D) 16.36.55,
2. Wagtmans (Ned. C) 16.41.39,
3. Schulte (Ned. B) 16.41.50,
4. Haan (Ned. B 16.41.50,
5. Plantaz (Ned. B) 16.41.50,
6. Pugi (Italië) 16.42.21,
7. Van Breenen (Ned. C) 16.42.40,
8. De Groot (Ned. C) 16.42.50,
9. Gerrit Voorting (Ned. D) 16.43.06,
10. Sjoerd de Vries (Ned. D) 16.43.42,
Het algemeen militair klassement luidt:
1. Adri Voorting (Ned. A) 22 pnt.,
2. Pugi (Italië) 15 pnt.,
3. Wagtmans, (Ned. C) 13 pnt,
4. Van Oers (Ned. B) 13 pnt.,
5. Donike (Duitsl.) 6 pnt.
Het algemeen ploegenklassement luidt:
1. Nederland B (Schulte) 49.58.18,
2. Nederland C (Wagtmans) 49.59.17,
3. Italië (Masocco) 50.03.38,
4. Nederland D (G. Voorting) 50.03.43,
5. Nederland A (W. van ZM) 50.04.46.