25 april 2024
Kroz Jugoslavija 1961: Beste Nederlandse prestaties

RONDE VAN JOEGOSLAVIË 1961

Triomf Ivan Levačić, Hub Harings 5de, Gène Beckers won rit, meerdere ereplaatsen

In de bijzonder zware, ook door de hitte, Ronde van Joegoslavië, kwam Nederlandse equipe (jaarlijkse selectie van TWC Maastricht) uitstekend voor de dag. Best werk werd ginder verricht, de uitslagen mochten er zeer zeker wezen en, ook een belangrijke factor, de ploeggeest was prima, zodat het kleine gezelschap welgemoed de terugreis kon aanvaarden.
door Gerard Sillen voor het tijdschrift Wielersport
Met luttele seconden voorsprong op zijn landgenoot Valcic, vlak in de buurt verbleef eveneens de Hongaar Maguerdi, was de eindbuit voor de Joegoslaaf Levacic. Hub Harings blikte natuurlijk met welgevallen terug op zijn vijfde plaats in het eindklassement

In Banja Luca de start van de eerste etappe naar Zagreb, vlnr Wiel (Fons) Frissen, Gène Beckers , Nico Paas, Leo Knops, Hub Harings en mecanicien Jan Willemsen Foto collectie Wiel Frissen

Onze mannen van TWC Maastricht haalden heel wat klinkende prijzen binnen: Eugène Beckers winnaar van de eerste etappe Nico Paas tweede in de 3e etappe Hub Harings vele keren vooraan  Leo Knops vierde in de 6e etappe Fons Frissen liet zijn gezicht vaak vooraan bij de eersten zien. Lastig hadden onze vertegenwoordigers het beslist, temeer daar de diverse Joegoslavische troepen het, wanneer puntje bij paaltje kwam, best met elkaar konden vinden, zodat meerdere keren de coalitie een woordje in het midden bracht, bij het bepalen van het koersverloop. Eind goed, al goed, is evenwel op dit wieleravontuur op zijn plaats, hetgeen wordt gestaafd door de onderstaande korte notities aangaande de gang van zaken.

Het vertrek naar Joegoslavië per trein vanaf Aachen Hauptbahnhof, een trein met houten banken Foto collectie Hub Harings

Eugène Beckers in Zagreb in het leidersshirt. 

Een pracht ouverture van de Nederlandse equipe, die onder leiding van Willy Vrancken, met assistentie van Jan Willemsen als mecanicien en van Sjeng Collard als soigneur, aan de 17e Ronde van Joegoslavië deelnam. Met de 180 km-rit van Banja Luka naar het stadion van Zagreb werd een begin gemaakt aan een karwei die zeer zeker niet gemakkelijk was. Met een Hongaar, een Joegoslaaf en een Pool ging Fons Frissen dra aan de haal, om na 56 km bijgebeend te warden door een peloton van 16 renners. De nieuwe formatie geraakte tot een winst van ruim 2 min. Toen holde een troepje met Hub Harings en Eugène Beckers achter de uitlopers aan, Beckers demarreerde in zijn eentje en na een jacht van 36 km streek hij op de leiders neer. De finale was hevig, acht man hielden stand, trokken op Zagreb af. Beckers was het eerste op de stadionpiste, was ook nummer één aan de streep.

Uitslag 1e etappe Banja Luka-Zagreb:
1. Eugène Beckers (Ned.), 180 km in 4.29.45
2e Bobekov (Bulg.) 4.29.49
3e Levacic (Joegoslavië) z.t.
4e Slowinski (Polen) z.t.
5e Pedersen (Den.) 4.29.54
9e Hub. Harings (Ned.) 4.29.58
20e Fons Frissen (Ned.) 4.32.38
35e Leo Knops (Ned.) 4.40.14
40e Nico Paas (Ned.) 4.40.34

Banja Luca De start van de eerste etappe naar Zagreb, vlnr Wiel (Fons) Frissen, Gène Beckers , Nico Paas, Leo Knops, Hub Harings en mecanicien Jan Willemsen Foto collectie Wiel Frissen

Het meesterschap van Valcic in de etappe Zagreb—Opatija (190 km) was frappant. De winst was zo duidelijk, dat Beckers meteen zijn gele trui moest uittrekken, die nu in het bezit van de Joegoslaaf overging. Na 86 km viel de slag, waarbij van Nederlandse zijde Beckers en Harings betrokken waren. Naderhand kregen ook Knops plus een Hongaar en een Pool aansluiting. Valcic beheerste de eindstrijd (50 km over een zeer bergachtig parcours) volstrekt. Onbedreigd bereikte hij de finish.

Uitslag 2e etappe Zagreb—Opatija:
1e Valcic (Joegoslavië), 190 km in 5.31.11
2e Balthazar (Joegoslavië) 5.33.43
3e Moiceau (Roemenië) 5.33.57
4e Harings 5.34.24
8e Beckers 5.34.48
29e Paas 5.35.08
34e Frissen 5.35.18
40e Knops z.t.

Nico Faas solliciteerde in Pula, eindpunt van de rit die in Ryeka begon en over een afstand van 105 km ging, danig naar de eerste prijs. Had de kleine lichtgewicht ook maar enig sprintvermogen in de benen gehad, dan was het inderdaad op een tweede Nederlandse ritten-zege uitgedraaid. Na vele schermutselingen kwamen Paas en de Hongaar Maguerdi op kop, achterna gezeten door een hels tekeer gaande groep. Faas trachtte Maguerdi te bewegen gezamenlijk het werk op te knappen, doch deze voelde hier niets voor. Met zijn hoofd schuddend en voor Paas onverstaanbare (Hongaarse) woorden sprekend, weigerde hij alle steun tijdens deze 20 km-vlucht. Had Maguerdi even hard op de pedalen geduwd als de Nederlander, ongetwijfeld was dan het verschil aan de finish groter geweest dan de 23 seconden die nog overbleven. Met twee lengten werd Paas door de Hongaar naar de (fraaie) 2e plaats verwezen.

Uitslag 3e etappe Ryeka- Pula:
1e Megyerdi (Hongarije), 105 km in 2.42.19
2e Paas z.t.
3e Pingel (Den.) 2.32.42
4e Bobekov (Buig.)
5e Beckers
11e Harings
15e Frissen
21e Knops

In de langste etappe, van Pula naar Nova Gorica over 210 km, kreeg de Ronde van Joegoslavië in Levacic een nieuwe leider. De grote favoriet Valcic, uitblinker in de Tour de l’Avenir, liet zich verrassen door een vroege ontsnapping van Levacic, Sebenik en Stamusz, na circa 50 km. In de groep lette iedereen op Valcic, ook onze mannen, en zodoende steeg vooraan de winst meer en meer, om in Nava Gorica meer dan 3 min. te bedragen. Een lastig traject, met vele stijgingen en hierop corresponderende afdalingen.

Uitslag 4e etappe Pula- Nova Gorica:
1e Sebenik (Joegoslavië), 210 km in 5.50.04
2e Stamusz (Hongarije)
3e Levacic (Joegoslavië)
4e Trajkov (Bulg.) 5.52.42
5e Megyerdi (Hongarije) 5.53.20
11e de groep met Beckers, Paas, Frissen, Knops en Harings

Harings 5e op de gevreesde Col de Vrsic. Een wapenfeit, dat gerust apart gememoreerd mag worden. De vijfde etappe werd in twee brokken afgedraaid: eerst de bergrit naar de top van de Vrsic (1611 meter) en na een rust van een paar uurtjes de tocht van Kransjska naar Ljubliano (87 km). Tijdens de bestijging van de bijzonder lastige Vrsic verraste de Joegoslaaf Skerlj, een individueel, vriend en vijand. Hij kwam na een briljante race met bijna 2 min. als winnaar boven. Op de helft van de klim had Nico Paas een voorsprong, in zijn eentje, van 2 min. Drie km voor de top moest Paas het hoofd buigen, werd door vele renners voorbij gestoken en kwam leeg gereden aan de finish.

Uitslag 5e etappe bergrit Vrsic:
1e Skerlj (Joegoslavië), 105 km in 3.20.55
2e Bergant (Joegoslavië) 3.22.53
3e Megyerdi (Hong.) 3.22.56
4e Bajlo (Joegoslavië) 3.23.16
5e Harings 3.23.53
6e Lancani (It.) 3.23.38

16e Frissen 3.32.25
20e Paas 3.28.00
24e Beckers 3.28.52
25e Knops 3.29.57

Uitslag 6e etappe Kranjska-Ljubljana:
1. Hintermüller (Zwits.), 87 km in 2.20.50
2e Bobekov (Bulg.) z.t.
3e Jensen (Den.) z.t.
4e Knops 2.22.05
5e Beckers 2.22.05
11e Harings, Paas en Frissen

Geen Nederlanders in de kopgroep van Ljubliana—Zagreb, verreden onder een schier ondragelijke hitte. Na 25 km sloegen Ananui, Radulescu, Balthazar en Krolak op de vlucht, werden door Valencic, Maho, Colombo en Trajkov ,,vervoegd” en dit achttal behield het gat van 2 min. Beckers scheen, in de groep, de negende prijs te gaan bemachtigen, doch kwam op de stadion-piste van Zagreb ten val.

Uitslag  7e etappe Ljubliana-Zagreb:
1e Krolak (Polen), 135 km in 3.22.03
2e Colombo (It.)
3e Trajkov (Bulg.)
4e Radelescu (Roemenië)
5e Ananui (Hongarije)
14e in 3.24.22 Beckers, Knops, Frissen, Paas en Harings

Protesten bij de vleet na afloop van de etappe Zagreb—Slavonski Brod, over een golvend parcours met veel tegenwind. Een felle kamp, waarin de stoet na 33 km in vier brokken uiteen viel. De verschillen tussen deze onderdelen bedroegen vele minuten, aan de finish, vijf uur later, was evenwel alles bij elkaar. Lancani won de spurt en meteen waren de poppen aan het dansen. Hoe konden die groepen samensmelten? De Nederlandse en de Italiaanse ploegleiders protesteerden tegen het niet te ontkennen feit, dat vele auto’s stayersdiensten hadden verleend. Zodoende … Straffen (tijdboetes) werden mild uitgedeeld, de Joegoslavische kopstukken kregen een … waarschuwing. Willy Vrancken protesteerde ook tegen het hinderen van Harings en Beckers in de eindspurt, waardoor Beckers een politieman omver reed. De twist liep zo hoog, dat de Nederlandse en de Italiaanse chefs d’equipe hun ploegen wilden terugtrekken. Vrancken nam zelfs telefonisch contact op met de leiding van de T. en W. „Maastricht”, die adviseerde alles blauw-blauw te laten en de ploeg in de strijd te laten.

Uitslag  8e etappe Zagreb-Slavonski Brod:
1e Lancani (It.), 197 km in 4.52.40
2e Krolak (Polen)
3e Radelesku (Roemenië)
4e Milessevoki (Polen)
5e Olsen (Den.)
11e Beckers, Harings, Knops, Paas, 39e Frissen in 4.53.30

In kopgroep ondanks lekke bandjes. Deze opmerking slaat op de etappe Slavonski Brod naar Osnek, waarin Knops en Paas twee, Beckers, Frissen en Harings een bandje lek reden. De onfortuinlijken werden telkens door hun makkers opgewacht, waarna de schade middels een fikse inspanning spoedig teniet werd gedaan. Tijdens een van deze voorvallen ontsnapten Kotev, Zirovnik, Ziegler, Milcezevski en Jusko. Harings en Beckers begonnen aan een beste achtervolging, die door een lekke tube van Harings (Beckers wachtte) werd afgebroken. Direct na afloop werd de gehele karavaan met bussen naar het 125 km verder gelegen Nivo Sad vervoerd, startplaats van de slotritten.

Uitslag  9e etappe Slavonski Brod-Osnek:
1e Kotev (Bulgarije), 98 km in 2.17.30
2e Zirovnik (Joegoslavië)
3e Milcezevski (Polen)
4e Ziegler (Roemenië)
5e Jusko (Hongarije)
9e Harings 2.18.50
11e Beckers, Knops, Frissen en Paas

Geen decor-wijzigingen meer in de beide laatste ritten (op één dag verreden). De Joegoslaven hadden het heft stevig in handen, prijkten in de individuele stand op kop en de tweede plaats en voerden tevens de ploegenrangeschikking aan. Zij „controleerden” deze korte karweitjes, keken alleen naar de mogelijke aanvalsdrift van de, op afstand, concurrenten en aldus bleef alles bij de verkregen stand. In beide ritten snelde een vrijwel compact peloton op de streep af, die door een Pool en een Deen het eerst werd bereikt en daarmede behoorde deze Ronde van Joegoslavië tot de geschiedenis. In Belgrado kwamen 48 renners aan, meer dan de helft had dus ontijdig de arena verlaten en slechts enkele teams leden geen verlies. Daarbij was Nederland; de vijf ijverige knapen volbrachten de opgave met glans.

De uitslagen:
10e etappe A Subotica-Novi Sad:
1e Krolak (Polen), 101 km in 2.13.15,
2e Colombo (It.)
3e Kotev (Bulg.)
4e Trajkov (Bulg.)
5e Pedersen (Den.)
11e de groep met onze jongens

10e etappe B Novi Sad-Belgrado:
1e Pingel (Den.), 77 km in 1.49.23
2e Krolak (Polen)
3e Aranui (Hongarije)
4e Moiceanu (Roemenië)
5e Santevoc (Joegoslavië)
13e Harings
15e de rest.

De eindstand:
1. Ivan Levačić (Joegoslavië) 38.56.43
2. Valcic (Joegoslavië) 38.57.29
3. Megyerdi (Hongarije) 38.57.36
4. Lancani (Italië) 38.58.22
5. Harings (Nederland) 38.58.47
6. Balthezar (Joegoslavië) 38.59.34
7. Bobekov (Bulgarije) 39.00.27
8. Sebenik (Joegoslavië) 39.01.40
9. Stamusz (Hongarije) 39.02.54
10. Beckers (Nederland) 39.03.21
17. Frissen (Nederland) 39.10.59
23. Paas (Nederland) 39.14.10
25. Knops (Nederland) 39.14.14

De winnaar van de Ronde van Joegoslavië “Kroz Jugoslavija” 1961: Ivan Levačić
De renners van de TWC Maastricht ploeg die Nederland vertegenwoordigde in de Ronde van Joegoslavië 1961 tijdens de Reünie Limburgse oud renners te Valkenburg 01-12-2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.