30 mei 1946

1946-05-30 Ronde van Alphen aan de Rijn

Gerrit Schulte, de held van Alphen

Als we de woorden gevonden hebben om de overwinning van Gerrit , Schulte in de zesde Ronde van Alphen weer te geven én een indruk van zijn enorme prestaties in die 100 km-koers, wel, dan zeggen we: het was een magistrale zege behaald in een koers waarin hij den alleenheerser was en de bijna 7000 toeschouwers rond het snelle parcours list sidderen van opwinding door zijn verbluffende manier van rijden, dat grootse vertoon van kracht en souplesse, dat weer den groten kampioen kenmerkte. 

Ronde van Alphen aan de Rijn, 30 mei 1946 met Gerrit Schulte in Alphen aan den Rijn.

En Cas Kleefstra, bij de amateurs, gaf weer een staaltje van zijn fijne wielerkunde te zien toen hij in een vlijmscherpe sprint de overwinning wegsnoepte van De Booij en De Vries, twee opvallende figuren in die 60 km-rit. Schulte, de held van Alphen, vond het welletjes toen 25 km waren afgepeddeld en Arie Vooren met een flitsend sprongetje in gezelschap van den zeer actieven André de Korver met Vethaak, Kuijpers en den door pech gedubbelde Matena een gaatje had geslagen. Als een arend streek hij op zijn prooi neer en een jacht die 12 km duurde bracht de verdienste van een ronde voorsprong. De moedige Arie Vooren wilde dat spelletje even later alleen doen, doch dat gevaar was spoedig door Schulte bezworen, waarna de Korver dit voorbeeld volgde en dan was Schulte er weer als de kippen bij om dan gezamenlijk een ronde te „nemen”.

Weg waren de kansen van Vooren, weg die van Pellenaars, die nu op twee ronden ligt, evenals van de vele pechvogels als van den Limburger Joep Savelberg, Van Straten, Kersten, Spierenburg, v. d. Wal e.a., terwijl de Engelse prof Wally Summers hoewel soepel rijdend, slecht door de bochten gaat en daardoor achter geraakt. Ook Duquesnoy en Wildschut zijn door een val uitgeschakeld. Schulte is enorm op dreef en moet alleen nog De Korver kwijt om de zege volledig veilig te kunnen stellen en daarin slaagt hij als het einde in zicht is.

Weer een machtige vertoning van Schulte en zijn vriend Boeijen is mee en met hen Reuter. Zij zullen als het wars in een ommezien een ronde voorsprong kunnen nemen en daarmede komt het einde van deze interessante, levendige course, waarvan veel te vertellen zou zijn als de ruimte niet ontbrak. De organisatie was puik te noemen.

Beroepsrenners en onafhankelijken:
1. Schulte, 100 km in 2 uur 26 min. 25 sec:
2. De Korver op 750 meter;
3. A. Vooren op 1500 meter;
4. Reuter;
5. Vethaak;
6. Boeijen,
7. W. Kuijpers,
8. Pellenaars op 2250 meter,
9. Heslinga;
10. Hofstede;
11. Matena,
12. Hopstaken,
13. De Bruijn,
14. F. v. d. Broek.

Amateurs:
1. Kleefstra, (Amsterdam) 60km in 1 uur 31 min. 27 sec;
2. De Booij, (Amsterdam);
3. De Vries, Vlaardingen;
4. De Kort, Amsterdam;
5. v. Beek, Oostzaan;
6. Ravensteijn, Den Haag;
7. Stakenburg, Amsterdam;
8. Kettenis, Den Haag;
9. Smits, Amsterdam.

Nieuwelingen:
1. Brinkman, 30km in 45 min. 14 sec. (Maasland);
2. Vet, Amsterdam;
3. Henneman, Beverwijk;
4. Schotman, Amsterdam;
5. Ris, Assendelft;
6. Hooijschuur, Zaandam.

 

 

1 thought on “1946-05-30 Ronde van Alphen aan de Rijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.