1 maart 2024

1944-07-16 Den Haag, Laak-criterium

0
Den Haag, Laak-criterium, 120 km, 16 juli 1944
Jefke Janssen, de zwoeger, wint het Laak criterium, zijn 2e grote overwinning !
De Amsterdammer Henk Lakeman gebruikt zijn handen bij het nemen van een bocht

Limburger koerier 17 juli 1944

Sjef Janssen, onze jonge Limburgse onafhankelijke uit Elsloo, vierde in Den Haag zijn tweede grote overwinning. Een overwinning die telt!! Zwaarder nog telt dan zijn overwinning in Alkmaar. Want ditmaal waren alle grootheden van de partij, Schulte en Pellenaars incluis. Zij zorgden op een snel en ongeveer 1000 meter lang circuit voor een boeiende en vooral zware strijd, waarbij de ene jacht op de andere volgde en er tenslotte massa’s slachtoffers gemaakt werden. In die jachten speelde Janssen met mannen als Evers die opnieuw sterk reed doch later gediskwalificeerd werd wegens het herhaaldelijk accepteren van verzorging.  En toen men tegen de honderdste kilometer ging en het veld door de talrijke jachten en premie-sprints praktisch murw gereden was, toen spurtte Janssen er opnieuw tussenuit en nam doodleuk op z’n eentje ’n ronde voorsprong, waarna hij met groot vertoon van overmacht de rest van het veld geen schijn van kans gaf. Opnieuw bleek, nu in Den Haag, dat Limburg er in dezen rustige, eenvoudige  jongen een kracht van belang bij gekregen heeft.

Uitslag: 1 Janssen (Elsloo), 122 km in 3 uur 21min, 2. De Gans, 3 C. Joossen, 4 v. d. Star, 5. Bijl, 6 Keyzer, 7 v. d. Zande, 8 Steenbakkers, 9. v d. Wal, 10. G. v. Straten.

Sjef Janssen, verzamelalbumprent Leeuwenzegel “Nederlandse SPORT successen”
Janssen won in Den Haag

Het Laak- Criterium voor de eerste maal voor beroepsrenners onder de ogen van duizenden wielerliefhebbers gehouden, heeft naast sensaties tenslotte een bijzonder fraaie overwinning, gebracht van den strijdlustige Limburger Jos (Sjefke) Janssen!

Voor de grootste sensatie zorgde tenslotte de jury, die tijdens de laatste paar kilometers het hoofd kwijt geraakte, zich bovendien na afloop door babbelende renners liet beïnvloeden en De Gans als tweede noteerde. De man, wie deze plaats rechtmatig toe kwam, werd op de derde plaats gezet: Cees Joossen, die na de winnaar de beste prestaties had geleverd. 

Dagblad voor Leiden en omstreken 17 juli 1944

De snelle Zaankanter Piet Evers bracht de eerste beroering, toen hij na ruim dertig kilometer de jacht op een uitgeloofde premie van ƒ 225 inzette, beschikbaar gesteld voor een winstronde (1020 m.). Een paar km verder had hij al 18 seconden voorsprong. Met iedere pedaaltrap veroverde hij meer terrein om ten slotte, na een Jacht van 16 km, de beloning In de wacht te slepen. Opmerkelijk hadden én Schutte en Middelkamp zich steeds in de achterhoede opgehouden en niets anders gedaan dan elkaar beloeren. Intussen was Motké die weer goed op dreef was, een paar maal door overlopend publiek ten val gebracht, waardoor hl] een ronde achterstand kreeg, en zagen we Lakeman door een lekke band van het strijdtoneel verdwijnen.

De course was 50 km oud, toen De Korver het initiatief voor de volgende winstronde nam: met Steenbakkers, Janssen en v. d. Star ging hij aan de haal doch zijn werken werd al slecht beloond: lekke band! Deze Jacht naar voorsprong bracht na 90 km vier renners aan de kop: Evers, Janssen, die ondanks een val weer was bijgekomen, Steenbakkers en v. d. Star

Toen deed Schulte zich eindelijk ook gelden. Met De Gans en Keizer sprong hij weg. Juist op het moment, dat Evers met een lekke band sukkelde, doch zij hadden bulten den Hagenaar, v. d. Star en den Limburger Janssen gerekend. Ondanks het feit, dat deze Limburger een zware achtervolging in de benen had, ging deze schier onvermoeid mee en zorgden Joossen, Bijl en v. d. Zande voor de volgende sensationele jacht op winst. Dit trio kreeg tenslotte ook zijn ronde en toen sprong de stevige Brabander Joossen later nog eens weg met Van der Star en den Rotterdammer Bep v. d. Wal. Onder deze bedrijven door zagen we eerst Pellenaars en daarna Middelkamp door lekke banden van het toneel verdwijnen en heel stilletjes ging Schulte toen plotseling ook. 

Piet Evers had intussen een tik van de beruchte “man met de hamer” gekregen. De zware inzinking, waaraan hij ten prooi was, was oorzaak dat hij zich niet behoorlijk meer kon verdedigen. Hij overtrad  het verbod van het aannemen van drinken en liep een boete op van f 50. Later werd hij voor hetzelfde feit gediskwalificeerd.

Twaalf ronden voor het einde ging de zwoeger Jos (Sjefke) Janssen nog eens aan de haal, nu met De Gans, Bijl en Keizer, doch laatstgenoemd drietal kon niet meer voorkomen, dat de tweede en derde plaats door Joossen en Van der Star werden bezet.

Dagblad Het Volk 17 juli 1944

1. Jos. Janssen, Elsloo, 3 uur 21 min. 37 sec.
2. Cees Joossen, Made
3. C. v. d. Star, Den Haag
4. C. Bijl, Den Haag
5. H. Keijzer, Amsterdam
6. J. De Gans, Amersfoort 
7. B. v. d. Wal, Rotterdam 
8. A. Steenbakkers, Den Bosch
9. Fr.. v. d. Zande, Halsteren 
10. G. van Straten, Rotterdam
Wim Houtman wint weer bij de amateurs 

De amateurs openden de middag met een 65 km.wedstrijd, waarin de beslissing In de laatste negen ronden viel. toen de Hagenaars Houtman en Kettenis wegsprongen, de Zaandammer Blaauw zich er bij wist te voegen en Kleefstra (Amsterdam) juist een lekke band kreeg en de sprint voor de vierde plaats mocht winnen. Blaauw vocht in de laatste meters verbeten voor de overwinning, doch in die felle laatste meters kwam Houtman voorbij en won zijn derde wegwedstrijd in dit Jaar. J. M. Kettenis was derde. Tijd: 1 uur 41 min; 51 sec. Vijfde was Vinken, 6. v. Bussel. 7. Van Zalinge, 8. Neeft. 9. Pepels, 10. Van Rossum.

Dagblad voor Leiden en omstreken, 17 Juli 1944

 

Limburger Koerier 18 juli 1944

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.