3 juni 1967

1967-06-03 Omloop van de Maasvallei

Ben Koken wint snelle Omloop van de Maasvallei

Op de hellende Stationsstraat te Elsloo stoven  twee renners op de finish af. Een paar honderd meter scheidde hen nog van de zege in de „Omloop van de Maasvallei”, de bijna 90 km lange wedstrijd voor Nederlandse nieuwelingen en Belgische junioren. Het tweetal ranselde de pedalen, begeleid door de aanmoedigingskreten, die een talrijk publiek produceerde. Op kop sprintte de Grevenbichter Ben Koken met achter hem een fel attaquerende Frits Schlüper uit Terwinselen. Enkele seconden later flitste echter Ben Koken onder het finishdoek door en behaalde daardoor een min of meer verrassende zege in een wedstrijd, die in een bijzonder hoog tempo werd afgelegd. Twaalf seconden na genoemd tweetal diende zich Heintje Lucassen als derde aan en 7 seconden na hem won de Belg Claes de sprint van het peloton.

V.l.n.r: Hein Lucassen, Ben Koken en Frits Slüper. Foto Jan Visser

Drie Nederlanders aldus op de eerste plaatsen, doch na hen gingen met het peloton zes Belgen als eersten over de streep.

Voorbeschouwing

Limburgs Dagblad 02-06-1967

Start in Belgisch Maasmechelen, finish in Elsloo

Omloop van de Maasvallei door andere opzet nog attractiever

Niet minder dan 140 nieuwelingen, verdeeld over 20 ploegen, gaan zaterdag 3 juni in de Belgische plaats Maasmechelen van start voor een 90 km lange rit naar Elsloo. Met het vertrek van de karavaan in Belgisch Limburg en de aankomst in Nederlands Limburg krijgt de “Omloop van de Maasvallei” een ander aanzien. Deze omloop staat namelijk reeds enkele jaren op het programma, doch de route bleef in het verleden beperkt tot de wegen in Zuid Limburg. De wedstrijd zal zich thans ook uitstrekken tot het Maaskant gedeelte in de Belgisch Limburg is te danken aan het feit dat de beide Limburgen de toenadering, die tot nu toe voornamelijk alleen op het culturele vlak lag, ook in de sector van sport willen zoeken.  Omdat aan gene zijde van de Maas de categorie van de junioren slechts weinig renners telt, terwijl het aantal in de Nederlands Limburgse contreien zo groot is, dat er bij wedstrijden bijna steeds een selectie moet plaatsvinden.

De nieuwe opzet van de „Omloop van de Maasvallei” maakt deze wedstrijd ongetwijfeld attractiever. Temeer ook omdat de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie toestemming heeft gegeven, dat de deelnemers gebruik mogen maken van een versnellingsapparaat. Dit is een unieke uitzondering op de KNWU-reglementen, omdat nieuwelingen in Nederland steeds moeten rijden met een vaste pion. Tot de deelnemende ploegen behoort in eerste instantie een sterke nationale ploeg uit België. Daarnaast zijn niet alleen de Nederlands en Belgisch Limburgse wielerclubs met ploegen vertegenwoordigd, doch ook tien wielerclubs uit andere delen van Nederland. Daardoor verschijnt er in Mechelen een bijzonder sterk rennersveld aan de start, met 104 Nederlandse nieuwelingen en 36 Belgische junioren (zoals de categorie nieuwelingen in België wordt genoemd).

Limburgs Dagblad 3 juni 1967

De deelnemers worden vooral in de slotfase met een allesbehalve gemakkelijk circuit geconfronteerd, omdat zij tegen de zware hellingen van de Moorveldberg in Geulle en de Meesberg te Elsloo moeten optornen. De doorkomst op deze klimmen is bepalend voor het veroveren van de Bergprijs. De eerste vijf renners, die de top bereiken ontvangen resp. 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Fel zal er ongetwijfeld ook gestreden worden voor de ploegenprijs die gehonoreerd wordt met een bijzonder fraaie bronzen plaquette, waarop het parcours van de „Omloop” gegraveerd is. Deze plaquette is beschikbaar gesteld door de „Maasketen Jan van Eijck”. De individuele winnaar van de wedstrijd ontvangt een gouden medalje. Voor de bezetters van de tweede en derde plaats is er respectievelijk een zilveren en een bronzen plak. Een extra prijs is er verder weggelegd voor de meest strijdlustige renner. Deelnemers die bij de eerste ‘ doorkomst te Elsloo (daarna wordt er nog een lus gereden van ongeveer 25 km) een achterstand hebben van 5 minuten, worden uit de strijd genomen.

De start van de wedstrijd vindt plaats om 15.30 uur op de Markt te Maasmechelen, waaraan om 15.15 uur de voorstelling van de deelnemende ploegen voorafgaat. De aankomst te Elsloo wordt tegen 17.45 verwacht. In afwachting van deze aankomst staat er een wedstrijd voor adspiranten op het programma, die om 16.00 uur begint en waaraan 26 Limburgse renners deelnemen.

De route van de „Omloop van de Maasvallei” loopt in Belgisch Limburg vanaf Maasmechelen, via de diverse dorpen langs de Maas, naar Maaseik. Over de brug aldaar bereikt de karavaan Nederlands Limburg en passeert daarna de volgende Nederlands Limburgse plaatsen:
Roosteren (Maasheuvel)
Illikhoven (Havenweg)
Papenhoven (Julianalaan, Oude Kerkstraat, Mercker-Eyckstraat)
Grevenbicht (Boulevard, Raadhuisstr., Houtstraat, Kempenweg)
Obbicht (Markt, Dorpsstraat, Ecrevissestraat, Kasteelweg , Bergerweg)
Nattenhoven (Obbichterstraat)
Berg aan de Maas (Beatrixplein, Kerkstraat, Julianastraat Raadhuisstraat)
Urmond (brug Julianakanaal, Paalstraat Veestraat, Heerstraat, Industrieweg)
Stein (Wingaardstraat, d’Arbergstraat, Burg. van Mulkenstraat, Bandkeramiekstraat, Dorine Verschureplein, Stationsstraat, Raadhuisstraat, Dorpsstraat, Maasberg, Graaf-Wolter-Hoenstraat, Essendijk, kanaalbrug, Waterstraatweg, over kanaalbrug)
Bunde (Meerstraat Geulstraat, Patronaatstraat, Dorpsstraat, Parallelweg Accasialaan, Kastanjelaan, Vliegenstraat, Pasweg)
Geulle (Hulsenstr., Poortweg, Viadukt, Moorveldberg, Heerenstraat, Heirweg, Hussenbergstraat, Slingerberg)
Elsloo (Kanaalweg, Maasberg, Dorpsstraat’, Raadhuisstraat, Stationsstraat, finish)

Wedstrijdverslag:

Limburgs Dagblad 5 juni 1967, door Will Poulssen

Ben Koken snelste in snelle Omloop van de Maasvallei

De „Omloop van de Maasvallei” over de wegen van Belgisch Nederlands Limburg, groeide uit tot een grote triomf voor de BRC De Bergklimmers uit Stein. Deze club leverde daarna het bewijs momenteel over de beste nieuwelingen te beschikken. Met Ben Koken en Heintje Lucassen, die — zoals gezegd — respectievelijk de eerste en de derde plaats opeisten, won de club uit Stein op overtuigende wijze ook het ploegenklassement.

De strijd in de 87 km lange wedstrijd begon reeds vrij vroeg. Nauwelijks hadden de deelnemers de Belgische startplaats Maasmechelen achter de rug of er viel reeds de eerste ontsnapping te noteren. De Belg Opdenacker, van Sport en Moedig uit Genk, alsmede Slüper (T. en W.C. Bleijerheide) zorgden voor deze prille uitlooppoging.

In Stokkem (na 29 km) stoven zij met een voorsprong van 150 meter voor het peloton uit. Dit peloton reageerde echter bijzonder fel en voordat de karavaan, via de Maasbrug te Maaseik, Nederlands grondgebied bereikte zat het hele gezelschap weer broederlijk bij elkaar.

Frits Slüper tijdens de beklimming van de Snijdersberg in Geulle. De man uit Terwinselen verdiende door zijn sterke klimmen de bergprijs.

De rust duurde maar zeer kort. In de buurt van het Julianakanaal te Illikhoven gingen Schrauwen (RTC Theo Middelkamp) en de Belg Smeets (Sport en Moedig Genk) aan de haal. Eendrachtig samenwerkend bouwde het tweetal een aanzienlijke voorsprong op, die veel deed verwachten voor de eindzege. Bij de eerste doorkomst te Elsloo, met nog 17 km voor de wielen, bedroeg de voorsprong van de twee leiders nog steeds 35 seconden. Op kop van het peloton sleurde evenwel Karel Keybeck (BRC Bergklimmers) met de intentie de vluchtelingen een halt toe te roepen. Hij had succes, want kort na het passeren van Elsloo streek het peloton op Schrauwen en Smeets neer.

Ben Koken finisht als winnaar van de Omloop van de Maasvallei in Elsloo. Links Frits Slüper, die tweede wordt.

En toen viel dan, voor de beklimming van de Snijdersberg te Geulle, de beslissende slag. Slüper en Koken gingen in de pedalen staan en riepen het inmiddels in twee groepen uiteen gevallen peloton een tot weerzien toe. Opnieuw waren er voldoende knapen om de illusie van de twee vluchtelingen te verijdelen, maar Koken en Slüper lieten zich niet meer achterhalen en vochten aan de eindstreep fel om de begeerde zege, waarbij Koken de snelste bleek.

De uitslag luidde:
1. B. Koken (De Bergklimmers) 87 km. in 2.01.20 uur
2. F. Slüper ,(TWC Bleijerheide) z.t.
3. H. Lucassen (De Bergklimmers) op 12 sec
4. C. Claes (Sport en Steun Leopoldsburg) op 19 sec
4 L. Duchamps (WC St Truiden)
5. J. van Olmer (nationale ploeg België),
6. F. Staeren (nationale ploeg van België)
7. A. Thijs (Wielerclub Tongeren)
8. L. Put (Sport en Steun Leopoldsburg)
9. P. van Katwijk (Wielerclub Het Zuiden)
10. L. Godefroy (TWC Bleijerheide)
11. G. Paridaen (RTC Theo Middelkamp)
12. J. Kemps (Willebrord Wil Vooruit)
13. L. Opdenacker (Sport en Moedig Genk)

PLOEGENKLASSEMENT
1. De Bergklimmers
2. TWC Bleijerheide
3. België
4. Sport en Steun B (Leopoldsburg)
5. Wielerclub Tongeren

BERGKLASSEMENT
1. Slüper (TWC Bleijerheide)
2. Koken (De Bergklimmers)
3. Lucassen (De Bergklimmers)
4. Put (Sport en Steun A)

Tot strijdlustigste renner werd Schrauwen (RTC Theo Middelkamp) uitgeroepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.