20 juni 2024

Ronde van Hilversum, 12 juli 1943

Criterium voor amateurs, 60 km, 63 deelnemers

Leo Pepels vertelt:
Het was oorlogstijd, 1943. We gingen met de trein naar de koers, naar Hilversum. In Utrecht moesten we overstappen waar ook de fiets diende overgeplaatst te worden in de trein naar Hilversum. Eenmaal aangekomen in Hilversum bleek dat dit niet was gebeurd en stond ik daar zonder fiets.

7e Ronde van Hilversum 1943
Op het parcours werd omgeroepen of er iemand aanwezig was die een fiets te leen had… vervolgens kwam er een man met vrouw en twee kinderen naar voren, ze boden me een racefiets aan zodat ik kon meekoersen. Het zadel snel iets lager gezet, uiteindelijk werd tweede op die geleende fiets!
Leo Pepels

Reeds na twintig kilometer was Middelink er vandoor gegaan en toen hij even later steun van zijn stadgenoot Kuiken kreeg, werd de voorsprong allengs groter. De Jury beging toen de fout om enkele renners, o.w. de Limburger Paulissen, toen al uit de wedstrijd te nemen. Eerst tegen het einde zag een andere Limburger, Leo Pepels, kans, aan de bewaking van het peloton te ontsnappen. Het was een zeer fraaie zege van Middellink. Zijn rijden stempelt hem tot een renner van klasse! Kuiken was door een lekke band uitgeschakeld.

Joop Middelink winnaar van de Ronde van Hilversum 1943

Na de koers kwam die man met zijn vrouw, “zie je wel”, “je zegt dat die fiets niet deugt, maar Pepels, die wordt tweede op jouw fiets…”

Joop Middelink uit Amsterdam winnaar van de 7e Ronde van Hilversum, 2e Leo Pepels uit Elsloo, 3e Piet Peters uit Haarlem, 4e Coen Boersma uit Haarlem, 5e Gerrit Blaauw uit Zaandam, 6e Gerrit Bontekoe uit Den Haag, 7e Cees Bijl uit Den Haag

In het kader van “Eine Richtige Maaskèntjer” ging Stichting Docuz.nl (Guus Janssen) op bezoek bij Leo (Lei) Pepels uit Stein. De inmiddels (26 Aug. 2016) op 95-jarige leeftijd overleden krasse sportman in hart en nieren vertelt honderduit over zijn levensloop:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *