20 juni 2024

1962-07-06 Tour de l’Avenir, 5e etappe, Audinac- Saint-Girons, Ind. tijdrit 45,2 km

0

Volledige Nederlandse triomf in zware berg-tijdrit

Meesterlijke Hugens klom naar de zege en… de gele trui

1962-07-09 – Miroir Sprint – 840A

Henk Nijdam viel, maar kwam terug en sleepte tweede plaats uit het vuur

Op ondubbelzinnige wijze hebben de Nederlandse renners in de vrijdag gereden ruim 45 km lange tijdrit te St. Girons blijk gegeven van hun aanwezigheid. De resultaten logen er niet om: Hugens zegevierde en veroverde daardoor tevens de gele leiderstrui op de Spanjaard Gomez del Moral, Henk Nijdam eiste de tweede plaats voor zich op en ook de eerste plaats van het dagploegenklassement was voor Nederland. De totale cijfers na vijf etappes zijn ronduit indrukwekkend: drie ritzeges, drie eerste plaatsen in de ploegenrangschikkingen bovendien reeds driemaal een landgenoot in de „maillot jaune . Met recht kan hier gesproken worden van een daverende ouverture.

Limburgs Dagblad 7 juli 1962

De prestatie van Hugens was ronduit groots. De Limburger kreeg op het zware „ Parkoers, ongeveer twintig kilometer een lekke band, hetgeen hem op kostbare seconden verlies kwam te staan. Bovendien reed Gomez del Moral, in het gele tricot getooid, na hem was gestart, eveneens bijzonder sterk en mede door de pech van de Limburger had de Spanjaard op de helft zelfs een voorsprong van zeven seconden. Het tweetal had toen reeds aanzienlijk betere tijden op de chronometers gebracht dan de overige deelnemers en dat zou wat Hugens betreft zo blijven. Het werd een gevecht op het scherp van de snede.

1962-07-09 – Miroir des Sports – 918

Met nog vijftien kilometer voor de boeg was Gomez del Moral nog steeds de snelste. Langzaam, heel langzaam liep de taaie Hugens, die zich zelf en de overige Nederlanders had beloofd ten koste van alles deze rit tegen het uurwerk de gele trui te zullen veroveren op zijn grote rivaal. Aan de finish waar Hugens na één uur acht minuten en 54 seconden arriveerde, wachtte hem twee minuten van grote spanning. Zou de in de slotfase vergaarde winst voldoende zijn geweest om de achterstand goed te maken? Het was genoeg, meer dan dat zelfs. Gomez del Moral bleek er veertien seconden langer over te hebben gedaan dan Hugens, zodat zelfs de tweede plaats niet aan de Spanjaard ten deel viel.

1962-07-09 – Miroir des Sports – 918

Voor dit laatste had Henk Nijdam, de keiharde kerel uit Eelderwolde, gezorgd. Nijdam was na bijna zestien kilometer zwaar gevallen en had daarbij zijn linker elleboog opengehaald. Het deerde hem niet. Zijn enige zorg was, de dertig seconden, die hij had verspeeld door het oponthoud, zo snel mogelijk terug te winnen. Het lukte hem voor een groot deel. De tijd van 1 uur 9 minuten en 5 seconden, die hij voor zich liet afdrukken, zou voldoende blijken om achter Hugens de tweede plaats te bezetten, waardoor Gomez del Moral van de dertig seconden bonificatie werd afgehouden. Vooral dit laatste was zeer belangrijk. Miel Verstraete zorgde er voor dat ook de overwinning in het ploegenklassement voor de equipe van Jefke Jansen was. De Zeeuw, die ruiterlijk toegaf in de eerste kilometers behoorlijk te hebben afgezien, ging steeds beter rijden en kwam tenslotte uit op 1 uur, 10 minuten en 28 seconden, ruimschoots voldoende om de door Hugens en Nijdam bijeen gefietste winst te consolideren.

De andere vier Nederlanders hebben evenmin teleurgesteld. Jan Janssen, de man, die reeds twee étappes op zijn naam bracht, benaderde de tijd van Verstraete tot op 23 seconden. Leo Knops kwam met  1 uur 12 minuten en 12 sec. ook lang niet slecht voor de dag en Kees de Jong en Lex van Kreuningen bleven beiden nog onder de 1 uur 14 minuten. Voor van Kreuningen was er bovendien het excuus, dat hij onderweg, ook al wegens een lekke band van de fiets had gemoeten. De Zwitser Maurer bezette lange tijd de eerste plaats. Zijn tijd van 1 uur 9 minuten 20 seconden leek zeer scherp te zijn, want het parkoers was allesbehalve licht door de vele bochten en een aantal pittige heuvels. De Zwitser was nog steeds de snelste, toen er nog slechts tien coureurs moesten binnenkomen, maar Henk Nijdam overtrof hem vervolgens met meer dan een minuut. De tijd van de Nederlander zou slechts door twee renners kunnen worden verbeterd, de 23 jarige Jan Hugens bleef er inderdaad onder met een gemiddelde van 45,2 km per uur. Gomez del Moral kwam er, al zijn inspanningen ten spijt, net niet aan toe, hetgeen er alleen maar toe bijdroeg het Nederlandse succes nog groter te maken.

1962 – Miroir du Cyclisme – 21

Rituitslag 5e etappe:

1.Jan Hugens(NED)45,2km/1.08’54”
2.Henk Nijdam(NED)11″
3.Antonio Gomez del Moral(ESP)14″
4.Rolf Maurer(SUI)26″
5.Eusebio Velez(ESP)44″

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *