9 september 2024

1962-07-11 Tour de l’Avenir, 10e etappe, Barcelonnette – Briançon , 104 km

0

Nederlanders leden verliezen in zware bergetappe

Nijdam moest gele trui afstaan aan Spanjaard Gomez del Moral

1962-07-12 – Miroir Sprint – 840
JAN JANSSEN finishte als beste Nederlander op 15eplaats

Henk Nijdam kon niet meer. Gedurende 65 km had de boerenzoon uit Eelderwolde zijn gele trui met succes verdedigd tegen de aanvallen, die vooral door de Spanjaarden gelanceerd werden. Nijdam, niet gewend aan cols van een dergelijk kaliber, was op de 2111 meter hoge Vars weliswaar bijna 2 min later doorgekomen dan de leidende Portugees Mario Silva, maar zijn gevaarlijkste belager de Spanjaard Antonio Gomez del Moral, was slechts 15 sec vóór de Nederlander gepasseerd.

Limburgs Dagblad 12 juli 1962

In de afdaling had Nijdam zijn achterstand weggewerkt en aan de voet van de Izoard ging hij zelfs aan de leiding. Te samen met Silva, Gomez del Moral, diens landgenoten Velez en Mayoral en de Belg Van Heel.

1962 – L’Histoire du Tour – 59

Toen begon Rubin Mayoral, de meesterknecht in de Spaanse Ploeg, de weerstand van de Nederlander te ondermijnen. Aan de bedoelingen van de Spanjaarden viel niet te twijfelen: Mayoral moest Nijdam afstoppen, zodat Velez en Gomez del Moral vrij spel zouden krijgen. Tegen deze bundeling van krachten was de man in de gele trui machteloos. Telkens weer liet Mayoral, wanneer hij Nijdam achter zich wist, een gat vallen. De eerste malen slaagde onze landgenoot er in weer bij te komen, maar op de lange duur werden zijn krachten te veel gesloopt door het steeds wisselende tempo. Elf kilometer onder de top was het afgelopen. Nijdam capituleerde, hij had eenvoudig niet meer de macht langs Mayoral te komen De knecht uit Barcelona had zijn werk uitstekend gedaan. Volkomen kapot gedraaid was Nijdam. Twee-, driemaal stapte hij van zijn fiets, terwijl de kopgroep steeds verder wegliep.

1962 – L’Histoire du Tour – 60

Antonio Gomez del Moral, de 22-jarige onafhankelijke uit Cabra, een plaatsje in de omgeving van Cordoba, had alle reden voor een tevreden grijns. Op de top was Henk Nijdam 8,5 minuut teruggevallen. Weliswaar won de taaie coureur uit Eelderwolde in de afdaling naar Briancon iets van zijn achterstand terug, maar de eerste plaats in het algemeen klassement raakte hij kwijt, temeer daar de Spanjaard in Briancon als eerste finishte en daardoor een minuut bonificatie verwierf.

1962-07-12 – Miroir des Sports – 919

De tiende etappe van deze tweede Tour de I’Avenir was uitermate zwaar, ondanks de betrekkelijk korte afstand, slechts 104 km scheiden Barcelonnette van Briancon. De twee „reuzen” die in het parcours waren opgenomen, de Vars en de Izoard, sloopten echter de krachten. Op de Vars na 30 km hadden de meeste renners zich nog behoorlijk kunnen handhaven, doch de nog ruim 200 meter hogere Izoard, waarvan de top op 24 km van de finish was gelegen werd velen fataal.

1962-07-12 – Miroir des Sports – 919

Jan Hugens had van de Nederlanders aanvankelijk verreweg de beste papieren. De Limburger was vóór de beklimming van de Vars uit het peloton ontsnapt en bezette, evenals Silva, Velez en de Belg Vastiau aan de voet van deze col een voorsprong van 50 sec op de hoofdmacht. Mario Silva, de donkere portugees, kwam als eerste boven, op 23 sec gevolgd door Velez. Weer een minuut later passeerde Jan Hugens de top, kort voor Vastiau, die inmiddels gezelschap had gekregen van zijn landgenoten Van den Bossche en Van Heel. Henk Nijdam ging over het hoogste punt met een achterstand van 1 min 50 sec. Jan Janssen en Leo Knops lagen op ruim 2 min, terwijl de Jongh, Verstraete en van Kreuningen al evenmin veel tijd hadden verspeeld. In de afdaling veranderde de situatie aanmerkelijk vooral wat de posities van de Nederlanders betrof. Bij de ravitaillering in Guillestre (49 km) bleek Nijdam sterk naar voren te zijn gekomen. Hij nam slechts 25 sec later dan Silva bij wie zich inmiddels Velez had gevoegd, zijn etenszakje in ontvangst. Tussen het leidende tweetal en Nijdam bevonden zich Gomez del Moral, van Heel en Mayoral. Jan Janssen en vooral Cees de Jongh hadden een belangrijke winst geboekt. Jan Hugens daarentegen was teruggevallen.

1962 – L’Histoire du Tour – 58

Een teleurstelling voor de Italianen was op dat moment, dat geen van hun landgenoten zich bij de leiders bevond. Daar kwam echter weldra verandering in. Nadat eerst Gomez del Moral, Mayoral, van Heel en Nijdam aansluiting hadden verkregen met Silva en Velez, volgden aan de voet van de Izoard ook de Azurri Ferretti en Partesotti.  Ferretti deed zelfs een bijna geslaagde greep naar de macht. Hij passeerde als eerste de top met meer dan een minuut voorsprong op zijn belagers. Een val tijdens de afdaling betekende ’n bruusk einde van zijn aspiraties. Kort voor Briancon werd hij ingelopen en in de klim naar de eindstreep toonden Gomez del Moral en Partesotti over de meeste reserves te beschikken. De spurt van Antonio Gomez del Moral was tenslotte ook zijn laatste concurrent te machtig.

1962-07-12 – Miroir des Sports – 919

Jan Janssen eindigde als eerste Nederlander op de 15e plaats met een achterstand van ruim 5 min. op de winnaar, hetgeen voor de Nootdorper het behoud van zijn tweede plaats in het algemeen klassement betekende. Op de 22e plaats met een achterstand van iets meer dan 7 min. Kwam, dank zij een sterk herstel, Henk Nijdam en nog geen twee minuten na hem gingen Leo Knops, Jan Hugens en Cees de Jongh over de eindstreep. Jan Hugens zou ongetwijfeld een aanmerkelijk beter resultaat hebben behaald, indien hij niet tijdens de afdeling naar Briancon door pech was achtervolgd. Eerst blesseerde hij bij ’n val zijn rechterschouder en binnen enkele kilometers waren vervolgens twee lekke banden er de oorzaak van, dat hij tijd verloor. Leo Knops arriveerde op een „kinderfietsje” zoals hij het zelf uitdrukte. Hij had Hugens na diens val grootmoedig zijn eigen fiets afgestaan maar kreeg daarna zelf van mecanicien Jan Willemsen een nieuw karretje, dat veel te klein voor hem was. Voor Cees de Jong was in de slotfase ook niet alles, even voorspoedig verlopen. Bij een val raakte zijn derailleur defect, zodat hij met een veel te groot verzet de laatste kilometers van de klim had moeten afleggen.

Toch was er voor de ploeg van Jefke Janssen nog reden tot vreugde. Niet de Belgen, met twee zeges de grootste belagers van de oranjemannen in het ploegenklassement, doch Spanjaarden legden in Briancon beslag op de eerste plaats. De eindzege bij de equipes kan Nederland nu nauwelijks meer ontgaan.

1962-07-12 – Miroir Sprint – 840B

Rituitslag 10e etappe:

1.Antonio Gomez del Moral(ESP)104km/3.20’22”
2.Pietro Partesotti(ITA)1″
3.Mario Silva Pereira(POR)4″
4.Giancarlo Ferretti(ITA)17″
5.Roger Van Heel(BEL)23″

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *