22 mei 2024

1962-07-12 Tour de l’Avenir, 11e etappe, Le Bourg-d’Oisans – Aix , 133 km

0

Tweede Alpenrit weinig boeiend

JAN JANSSEN behield goede kans op eindzege

1962-07-16 – Miroir des Sports – 841 – 26
Nederland zeker van eerste plaats ploegenklassement

Jan Janssen is sedert donderdag de Nederlandse troef in de Ronde van de Toekomst . De Nootdorper bleef  in de overigens weinig boeiende tweede Alpenrit van Borug d’Oisans naar Aix les Bains gedurende de 133 km in de buurt van de gele trui-drager Antonio Gomez del  Moral en finishte in dezelfde tijd als de Spanjaard, waardoor zijn achterstand in het algemeen klassement iets meer dan twee minuten bleef. Met nog drie tamelijk vlakke ritten voor de boeg worden de kansen van rouleur sprinter Janssen, die in de afgelopen dagen heeft bewezen de meest complete Nederlandse renner in deze Ronde te zijn, door de volgers hoog aangeslagen. Twee punten zijn ongetwijfeld in het voordeel van Janssen. Ten eerste heeft de Nederlandse ploeg de strijd voor de Alpen al in de vlakke ritten bijna volledig beheerst en bovendien zou de scherpe sprint van de gebrilde Zuidhollander nog wel eens de belangrijkste bonificatie kunnen opleveren.

Limburgs Dagblad 13 juli 1962

Een doel heeft de Nederlandse ploeg donderdag reeds bereikt: de eindzege in het ploegenklassement. Slechts België kan wat dag-overwinningen betreft nog op gelijke hoogte komen maar in dat geval zou het aantal tweede plaatsen nog altijd de balans in het voordeel van het Oranjeteam doen slaan. Dat de strijd wat de ploegen betreft al is beslist, brengt tevens met zich mee, dat de drie nog resterende etappes alle aandacht kan worden geconcentreerd op de individuele klassering van Jan Janssen..

De Zwitsers behaalden in Aix-les-Bains door toedoen van Bingelli en de in hun ploeg opgenomen Liechtensteiner Adolf Heeb een dubbele overwinning. De basis hiervoor was reeds vroeg gelegd. In de klim naar de top van de col de Porte had eerst Heeb en gezelschap van de ook nu weer op de voorgrond tredende Portugees Mario Silva de al snel gevormde kopgroep met o.a. Gomez del Moral en Janssen verlaten en luttele kilometers verder had Bingelli in gezelschap van Mario Maino zijn voorbeeld gevolgd. Heeb, als eerste boven gekomen, kreeg na de afdaling de steun van Bingelli, terwijl de andere twee iets terug waren gevallen. Eendrachtig samenwerkend vergrootten de beiden helveten hun voorsprong. Op de col du Cucheron (82 km) lagen zij 45 seconden voor op de groep Janssen, waaruit intussen door een valpartij en een lekke band Silva was teruggevallen.. Op de top van de Granier (na 100 km) waren de onderlinge verschillen opnieuw groter geworden. Maino passeerde daar op 1 min 15 sec en de overigen kwamen door op 3 min 20 sec. De snelle afdaling was uiteraard gunstig voor de beide leiders die op het laatste vlakke gedeelte geen seconde van hun winst prijs gaven. In Aix-les-Bains gunde Heeb zonder te spurten de zege aan Bengelli.

1962 – L’Histoire du Tour – 59

De aanval van Mario Maino op de posyie van Antonio Gomez del Moral zou zonder succes blijven. De Italiaan derde in het algemeen klassement op 2 min 12 sec. kon zich in de slotfase nauwelijks handhaven tegen zijn achtervolgers. Aan de finish was zijn winst geslonken tot 17 seconden, slechts voldoende om Jan Janssen, die acht seconden op hem voorstond, te passeren.

Toch heeft het er lange tijd gunstig uitgezien voor Maino. Antonio Gomez del Moral reed namelijk alles behalve sterk en moest zich herhaaldelijk, letterlijk en figuurlijk, vastklampen aan zijn ploeggenoot Eusebio Velez, die geen moment van zijn zijde week. Slechts dan zij deze steun kwam de drager van het leiderstricot zonder kleerscheuren door deze rit heen.

De Nederlandse hoop was geheel op Jan Janssen gevestigd. De Nootdorper had op de col de Poerte enige moeilijkheden te overwinnen, maar herstelde zich daarna voortreffelijk en aan de eindstreep te Aix-les-Bains maakte hij bepaald een frissere indruk dan Gomez del Moral en Maino. De col de Porte bleek overigens voor velen de zwaarste hindernis te zijn geweest. Ook Jan Hugens en Leo Knops, die met een achterstand van 8,5 minuut arriveerden waren later aanzienlijk beter gaan draaien. Knops finishte alleen, kort na de tegen het einde teruggevallen Portugees Silva en de Italiaan Feretti.  Hugens bevond zich evenals Kees de Jongh in een groepje met onder meer Momene en Pogliani.

1962-07-16 – Miroir des Sports – 920

Henk Nijdam ondervond in het begin van de rit de tegenslag van zijn daags tevoren geleverde krachtsinspanningen. Hij “kroop” tegen de col de Porte op. Daarna ging het wel beter, doch zijn verlies in Aix-les-Bains was zodanig dat hij in het algemeen klassement opnieuw enkele minuten verloor en een plaats zakte. Van Lex van Kreuningen en Miel Verstraete tenslotte is bekend dat zij zich in de bergen niet op hun gemak voelen. Vooral de Zeeuw, na aankomst altijd bereid tot een grapje, klimt zeer slecht. Hij heeft zich daarom in de Alpenritten niet in het minst geforceerd, hetgeen met het oog op de eventuele drieste plannen van Jan Janssen alleen maar gunstig genoemd kan worden.

Bergklassement

De Portugese ploegleider heeft een protest ingediend bij de internationale jury omdat de Zwitser Bingelli bij de bestijging van de Col de Porte de Portugees Da Silva van de weg zou hebben geduwd, waardoor deze in een droge sloot terechtkwam. Volgens de Portugese ploegleider heeft Da Silva hierdoor zijn eerste plaats in het algemeen bergklassement niet kunnen verdedigen. De internationale jury heeft hierop het volgende besloten: “Gezien het gedrag van de coureur Bingelli bij de bestijging van de Col de Porte, heeft de jury van internationale commissarissen besloten hem de volgende sancties op te leggen:  Annuleren van de punten behaald voor de bergprijs in deze etappe, vijf strafpunten in het algemeen klassement en een boete van 20 nieuwe franken . Bingelli stond zestiende in het algemeen klassement op 18 min. 54 seconden. Hier komen dus 5 minuten bij. In de etappe van vandaag behaalde Bingelli maar liefst 30 punten voor het bergklassement, welke dus alle zijn vervallen.

1962 – Miroir du Cyclisme – 21 – 60

Rituitslag 11e etappe:

1.Rene Binggeli(SUI)133km/3.40’28”
2.Adolf Heeb(LIE)
3.Mario Maino(ITA)2’36”
4.Jan Janssen(NED)2’53”
5.Willy Leenaerts(BEL)2’54”
6.Camiel Vyncke(BEL)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *