20 juni 2024

1962-07-13 Tour de l’Avenir, 12e etappe, Chambéry – Lyon , 133 km

0

Opnieuw twee Zwitsers vooraan in historieloze rit

Nederlanders bleven kalm en Janssen behield kans

1962-07-16 – Miroir des Sports – 920
Aanval op Spaanse stellingen verwacht in voorlaatste etappe

Door Erwin Jaisli en Adolf Heeb behaalde Zwitserland vrijdag in de twaalfde etappe van de Tour de I’Avenir voor de tweede maal in successie een dubbele overwinning. Bovendien eisten de Helveten evenals donderdag het ploegenklassement voor zich, hetgeen bepaald een knappe prestatie was. aangezien drie van hun zeven overgebleven renners in de achterhoede verzeild waren geraakt na een lekke band van Francis Blanc.

Het resultaat van de 150,5 km lange rit van Chambery naar Lyon was voor èèn renner bijzonder teleurstellend. De dappere ler Peter Crinnion, reeds na 38 km alleen ontsnapt uit het peloton, gold hij zeer lang als de favoriet voor de eerste plaats. Zelfs toen de Oostenrijker Varga zich na 90 km bij hem voegde was er voor Crinnion nog geen reden tot ongerustheid. Het tweetal hield lang stand maar werd nauwelijks vijf km voor het einde ingelopen door een viertal achtervolgers, de Zwitsers Jaisli en Heeb, de Belg Willy Monty en de Brit Bradley. Op dat moment vervloog de illusie van Crinnion, want de ler is nu eenmaal geen spurter, in tegenstelling tot Jaisli, Heeb en Monty. Zodoende moest Peter Crinnion, ongetwijfeld de strijdlustigste coureur genoegen nemen met de vijfde plaats. Zijn winst op het peloton werd tot overmaat van ramp ook bijna geheel teniet gedaan, want de meute arriveerde slechts 33 seconden na de koplopers op de wielerbaan.

Limburgs Dagblad 14 juli 1962

Het algemeen klassement veranderde wat de eerste tien betreft nauwelijks. Slechts Crinnion klom van de achtste naar de zevende plaats, dit ten koste van Henk Nijdam. De favorieten voor de eindzege (Antonio Gomez del Moral, Mario Maino, Jan Janssen en Camille Vijncke) bevonden zich allen in het peloton. De Italiaan Maino had op de laatste tien km wel een poging gedaan enkele seconden te winnen, maar als enkeling was hij niet opgewassen tegen de hoofdmacht en kort voor het stadion werd hij teruggehaald. De Nederlanders hielden zich de hele rit opvallend kalm en wanneer zij al een poging waagden om de orde te verstoren, toonden de Spanjaarden zich uiterst waakzaam. Na 98 km kreeg Jan Hugens bijvoorbeeld Velez mee toen hij op jacht ging naar de koplopers en ruim zes kilometer verder moest Miel Verstraete onder soortgelijke omstandigheden het gezelschap van José Momene dulden. De Spanjaarden bereikten met dit alles, dat Crinnion en Varga hun voorsprong rustig konden vergroten, waardoor de kans op een eventuele etappezege en de daaraan verbonden bonificatie van Jan Janssen alleen maar kleiner werd, vandaar ook, dat Jaili, Heeb, Bradley en Monty na ruim 120 km wel weg mochten gaan. Aanvankelijk bleef het viertal hangen tussen de vluchters en de hoofdmacht, maar langzaam aan kwamen zij dichter bij de leiders. Tussen de 130e en 140e kilometer daalde de winstmarge van Crinnion en Varga van 1.20 tot 35 seconden en ondanks de wanhopige pogingen van het leidende duo om op de laatste tien km althans iets van de voorsprong te behouden, kwam vijf km voor Lyon de aansluiting tot stand. Mario Maino had op dat ogenblik nog een voorsprong op het peloton maar daarmee konden vooral de Spanjaarden zich niet verenigen en even verder werd hij tot de orde geroepen.

Antonio Gomez del Moral rijdt dus twee dagen voor de aankomst in Parijs nog altijd in het geel. Het is echter de vraag, of de 22-jarige onafhankelijke uit Cabra de gevaarlijkste tegenstander zal zijn bij een eventueel slotoffensief van Jan Janssen. Mario Maino, het kleine Italiaantje, doet namelijk de laatste dagen bijzonder dreigend en naar onze mening is hij een completer coureur dan de Spanjaard. De toekomst zal echter moeten uitwijzen wie van het tweetal de sterkste is. Voor zaterdag staat de langste rit van de Ronde op het programma, niet minder dan 232 kilometer scheiden Lyon van Nevers en er wordt verondersteld dat op dit traject de Spaanse equipe wel enkele aanvallen te verduren zal krijgen. Het is echter heel goed mogelijk dat de strijd ook zaterdag nog niet uitgewoed zal zijn. In de Tour de France, bij de professionals, is het de gewoonte van de rit naar Parijs een wandeletappe te maken. Van amateurs en onafhankelijken kan men echter van alles verwachten.

1962 – Miroir du Cyclisme – 21 – 60

Rituitslag 12e etappe:

1.Erwin Jaisli(SUI)155,5km/3.50’47”
2.Adolf Heeb(LIE)
3.Willy Monty(BEL)
4.Frank Varga(AUT)
5.Peter Crinnion(IRL)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *