16 juli 2024

Felle strijd op heuvelachtig circuit.

Fedor den Hertog kan in Ransdaal revanche nemen.

Nederlands beste wieleramateur, Fedor den Hertog, die afgelopen Zondag in Beek onttroond werd als wegkampioen, komt zondag naar Ransdaal om revanche te nemen voor deze onverwachte nederlaag. Kost wat kost wil Fedor in Ransdaal laten zien dat hij, en niemand anders, nog steeds amateur nummer één is. Het fraaie, heuvelachtige circuit in Ransdaal leent zich uitstekend voor een revanchewedstrijd.

Ongetwijfeld zullen vele duizenden zondagmiddag naar het idyllisch gelegen kerkdorp nabij Klimmen trekken om van een brok pure wielersport te genieten. De organisatoren hebben alles gedaan om de wedstrijd voor renners en kijkers zo interessant mogelijk te maken. Er vinden wedstrijden plaats voor  adspiranten, nieuwelingen en amateurs, telkens met de hoogste prijzenschema’s. De deelnemerslijsten bevatten vele klinkende namen. Verder zijn speciale prijzen beschikbaar voor het bergklassement en een sprintklassement. De afstanden zijn flink gereduceerd, zodat vanaf het prille begin tot het bittere einde fel gestreden zal kunnen worden, hetgeen bij langere afstanden vaak achterwege blijft: lange races hebben vaak een vlak en eentonig verloop.

Niet minder dan 180 renners stuurden hun inschrijving in voor de Ransdaalse wielerronde: 40 adspiranten, 75 nieuwelingen en 65 amateurs.

Opstellen voor de start, Ronde van Ransdaal 1969, rechts Fedor den Hertog, links plaatselijk favoriet, de Valkenburger Ton Habets.  foto Willy Vasmeer

Om 13.00 uur wordt begonnen met de adspiranten-wedstrijd, welke gaat over 10 ronden (23 km). Deze race zal bijzonder spannend kunnen worden met Smeets als grootste kanshebber op de eindzege en met als outsiders Blom, Crijns, Lamerichs, Merx, Pleuger, Smulders, Langen, Swelsen en Wintraecken.

De nieuwelingen-wedstrijd begint om 13.45 uur. Deze categorie dient 20 ronden of te wel 46 km. af te leggen. Klinkers start als favoriet nummer één, maar hij zal zijn handen vol krijgen aan Boonstra, Ceulen, Dassen. Diesveld. Dirix, Dohmen, Gerards, Geurts. Pelzer en Spronkmans.

Het hoofdnummer, de amateur-wedstrijd over 35 ronden (80 km) begint om 15.00 uur. Uiteraard start Den Hertog als grootste kanshebber op de zege, maar gemakkelijk zal Fedor het zeker niet krijgen, want er zijn er velen die graag de Ransdaalse wielerronde op hun naam willen schrijven. We denken aan Boersma, Van der Borgh, De Bree, Brouns, Buckx, Geilenkirchen, Ger Harings, Keybeck, Lucassen, Moonen, Meijers, Slüper en Wanders.

Limburgs Dagblad 25 juli 1969

Fedor den Hertog, winnaar in Ronde Ransdaal: “Ik begon gewoon wat harder te fietsen”…

Fedor den Hertog, als favoriet gestart in de zondagmiddag verreden Ronde van Ransdaal, heeft zijn fans niet teleurgesteld. Een tiental ronden voor het einde van de zware 80 km amateurwedstrijd op het bergachtig Ransdaalse circuit liet Den Hertog iedereen zijn achterwiel zien. „Ik begon gewoon wat harder te fietsen en plotseling zat ik alleen”, aldus de Ermeloër die momenteel bij Amstelploegleider Herman Krott in Amsterdam woont. In amper enkele ronden wist Den Hertog meer dan een halve minuut voorsprong bij elkaar te fietsen, een voorsprong die tegen het einde wel nog wat slonk, maar dat was Fedors eigen schuld, want hij deed het tegen het einde kalm aan. Karel Keybeck werd op 11 seconden tweede. De renner uit Schaesberg wist in de voorlaatste ronde nog weg te komen uit het peloton, evenals Boersma uit Treebeek, die 11 seconden na Den Hertog door de finish kwam. Het peloton, dat 24 seconden achterstand telde, werd aangevoerd door de Rotterdammer Hordijk, die de uitstekend rijdende John Sijen in de sprint om de vierde plaats klopte. compliment verdient Math. Pustjens uit Roosteren, die zowel het berg- als het leidersklassement won, telkens vóór Fedor den Hertog, Paul Janssen uit Bocholtz en Cor Boersma uit Treebeek.

Met dank aan Willy Vasmeer voor de mooie actiefoto’s uit zijn eigen archief !!

Rechts Ton Habets, uit de strijd wegens lekke achterband

De finish, Fedor den Hertog wint met gemak de Ronde van Ransdaal

De uitslag Amateurs:

 1. F. den Hertog, Ermelo, 80 km in 2.06.12 uur
 2. K. Keybeck, Schaesberg, op 11 sec
 3. C. Boersma Treebeek, op 14 sec
 4. J. Hordijk, Rotterdam, op 24 sec
 5. J. Sijen, Maastricht,
 6. F. de Bree. Schinveld
 7. J. Moonen, Voerendaal
 8. F. Slüper, Terwinselen
 9. G. van Elburg, Eygelshoven
 10. P. Janssen, Bocholtz
 11. H. Greymans, Weert
 12. L. Meijers, Maastricht
 13. C. Stevens, Amstenrade
 14. M. Pustjens, Roosteren
 15. H. Geilenkirchen, Schaesberg, op 36 sec
 16. Th. Grant, Engeland, op 1.30 min.
 17. G. Abraas Heerlen op 1.36 min.
 18. J. Scheffers, Geleen
 19. B. Daemen, Elsloo, op 1.49 min.
 20. M. Buckx, Born.

De leidersprijs werd gewonnen door Pustjens met 89 punten vóór 2. Den Hertog 70 punten, 3. P. Janssen 39 punten, 4. Boersma 37 punten en 5. Meijers 25 punten.

Het bergklassement werd eveneens gewonnen door Pustjens met 93 punten vóór 2. Den Hertog 87 punten, 3. P. Janssen 36 punten, 4. C. Boersma 30 punten en 5. H. Geilenkirchen 24 punten.

De wedstrijd voor Nieuwelingen: Winnaar Koos Klinkers

Koos Klinkers wint de Ronde van Ransdaal vóór Math Dohmen, Dirix, Dassen en Jan Claessens
Koos Klinkers, op de achtergrond Martin Brassé en Miel Peerebooms
Koos Klinkers

De uitslag Nieuwelingen:

 1. K. Klinkers, Hoensbroek 46 km in 1.15.20 uur
 2. M. Dohmen, Born
 3. G. Dirix, Heer
 4. H. Dassen, Maastricht
 5. J. Claessens, Urmond
 6. H. Hamers, Munstergeleen
 7. J. Geurs, Klimmen
 8. B. Ceulen, Maastricht, op 12 sec
 9. J. Pelzer, Eygelshoven
 10. W. Amels Valkenswaard, op 14 sec
 11. W. Wilms, Munstergeleen, op 24 sec
 12. J. Spronkmans, Elsloo, op 36 sec
 13. J. Raven, Geleen
 14. P. Tyssen, Sittard, op 39 sec
 15. G. Gijsbers, Casteren.

De wedstrijd voor Adspiranten: Winnaar Sjaak Smeets

Afgetekend wint Sjaak Smeets wint de Ronde van Ransdaal voor Adspiranten
Sjaak Smeets wint de Ronde van Ransdaal
Sjaak Smeets

De uitslag Adspiranten:

 1. J. Smeets, Beek, 23 km in 40.07 min.
 2. M. Maessen, Elsloo
 3. P. Laan, Amstelveen
 4. R. Smulders, Maastricht
 5. J. Langen, Kerkrade
 6. J. Swelsen, Brunssum
 7. P. Wintraecken, Elsloo
 8. W. Blom Gronsveld
 9. W. Pleuger, Heerlen
 10. J. Lamerichs, Berg en Terblijt
Limburgs Dagblad 28 juli 1969

Racefiets van James Staines spoorloos

De Engelse amateurwielrenner James Staines, als militair gelegerd in Duitsland, is zondagmiddag tijdens de Ronde van Ransdaal het slachtoffer geworden van een gauwdief. Staines, die de strijd had gestaakt, had het voorwiel van zijn blauwgroene Gazelleracefiets afgestaan aan een andere renner. Toen Staines later zijn fiets wilde ophalen, bleek deze te zijn verdwenen. Een oproep via de geluidsinstallatie leverde niets op en zo moest de Engelsman zonder zijn kostbaar karretje terugkeren naar zijn basis in Duitsland.

 

1 thought on “1969-07-27 Ronde van Ransdaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *