14 juli 2024

1975-05-05 Vierde Klauterkoers Sweikhuizen

0

In Sweikhuizen KLIMMERS GEVRAAGD

foto’s: archief Harrie en Dion Meels

Toine van de Bunder met “vast verzet” de beste klauteraar

HET WIELERCOMITÉ SWEIKHUIZEN organiseerde op bevrijdingsdag 5 mei 1975 voor de vierde maal de langzamerhand traditionele Klauterkoers. Woordvoerders van het comité: „We zijn er in geslaagd een bijzonder sterk deelnemersveld te contracteren”. Om 13 uur starten ruim vijftig nieuwelingen voor 30 km of 23 ronden. Onder de deelnemers: Ruud Motké (Beek), John Spirk (Bocholtz), Peter Schroen (Eijsden).

Advertentie  tijdschrift”wielersport” van 27 maart 1975 en het affiche van de 4e Klauterkoers

Een uur later (14 uur) is het de beurt aan de junioren (60 km of 46 ronden). Jo Baadjou (Sittard), Paul Driessen (Elsloo), Nic Paas (Munstergeleen), H. Jacobs (Bingelrade), Peter Valentijn (Sprundel) en Bart van Est (Dinteloord) staan ingeschreven.

In de vroeg ochtenduren wordt gestart met het afzetten van het parcours
foto’s archief Harrie en Dion Meels
Organisator Harrie Meels deelt de rugnummers en premies uit bij café Bertha Kersemakers. Harrie Meels had een eigen premie-systeem bedacht. De jury had moeite het groot aantal premies te registreren dat in de klauterkoers werd verdeeld. Toen de jury zich hierover beklaagde was zijn antwoord: “Klagen heeft geen zin, die aantallen premies…, exact daarom hebben we een dergelijk rennerveld en deze hoeveelheid toeschouwers!!” Meer dan 3000 betalende toeschouwers bezochten het spectakel in 1975, het hoogste aantal in Limburg voor een amateurkoers dat jaar. Daarnaast kregen alle deelnemers 2 extra vrijkaarten zodat de b.v. ouders vrije entrée hadden.

Tenslotte, de amateurs. Hun opgave: 65 ronden of 85 km. Een tiental Limburgers meldden zich (nog?) niet voor een startnummer. De zwaarte van de koers schrikt hen kennelijk af. Onder de knapen die wél starten: Math Dohmen (Bom), Harrie Buckx (Born), Peter ledema (Heerlen), Michel Jacobs (Bingelrade), Hub Neven (Munstergeleen), Jaak Roemermann (Venlo). Erik Visschers (Sweykhuizen), Toine van de Bunder (IJzendijke), Arie Hassink (Neede), Wil van Helvoirt (Tilburg), Joop Ribbers (Groenlo) en Leo van Vliet (Honselersdijk).

TOINE VAN DE BUNDER sterke klauteraar, winnaar, beelden van een jaar eerder (1974), destijds met een ronde voorsprong vóór Johan van der Meer en Bert Pronk. Rechts speaker Chris Delbressine
De 3e uitgave van de Klauterkoers een jaar eerder werd ook al gewonnen door Van de Bunder, ook toen al op eenzame hoogte, hij won zo ook b.v. dat jaar de ‘Hel van het Mergelland’ en de ‘Ronde van Limburg’.

We lezen o.a. het Limburgs Dagblad Sport Dinsdag 6 mei 1975:
door Ben Heinrichs

Rondemiss Monique Brassé en de heer Solberg van het organiserende comité,

Met een bevuild gezicht nam Toine van de Bunder, de 23-jarige tempobeul uit het Zeeuwse IJzendijke, de felicitaties in ontvangst na zijn tweede opeenvolgende overwinning in de Klauterkoers. „Werkelijk, zo’n goede vorm heeft Toine nog nooit getoond”, glunderde Ben van Erp terwijl zijn talentrijke pupil het gezicht met een Soka Flandria-petje schoonveegde. Klaterend applaus van 2.000 wielerenthousiastelingen vormde de beloning voor een coureur die voor de vijftiende maal dit seizoen heer en meester was geweest over zijn concurrenten. „Ik wist dat Van de Bunder al vroeg een beslissing wilde forceren”, vertelde Willy Wilms. „Ik was dan ook vroeg aan de haal gegaan om de slag niet te missen”.

De amateurs aan de start, We herkennen onder andere Nico Paas, Huub Neven, Peter Iedema, Jan de Klein, Alex Pieters, Eric Visschers, Cor Boersma, Jan van Houwelingen en Jimmy Krunenberg
‘Klauterend’ in Sweikhuizen: van rechts naar links: Wil van Helvoirt, Jo van Pol en Erik Visschers.

Willy Wilms had het goed gezien. In de tweede ronde zette Toine van de Bunder al de achtervolging op de blonde Poolen-coureur in. Slechts Jac. Roemermann (enkele ronden lang) en Nico Hilberink onderkenden het gevaar en kozen het wiel van de Zeeuw die binnen enkele kilometers Wilms, teruggeworpen door kettingbreuk, achterhaalden. Loon naar werken kreeg Wilms zeker niet. Even later leed hij andermaal kettingbreuk, waarna hij het strijdtoneel verliet.

Op dat moment bedroeg de voorsprong van Van de Bunder en Hilberink (die tijdens de klim naar de finish steeds weer Van de Bunder voorrang moest verlenen) al 45 seconden. Halverwege de koers (met nog 40 kilometer voor de boeg) lag het leidende duo al meer dan een halve ronde voor. Harrie Buckx, Wiel de Ruyter en Henk Smits kozen toen het moment om het gat te dichten, maar één ronde temporeden van Van de Bunder doodde dit tegenoffensief. Vijfentwintig kilometer voor het einde naderden Leo van Vliet, Frits Slüper en (alweer) Jac. Roemermann en Henk Smits, Van de Bunder tot op 40 seconden. Toine liet Hilberink (en het door hem ingelopen peloton) staan en sloeg via twee grandioze ronden opnieuw een kloof van méér dan een minuut. Tempobeul Van de Bunder duldde geen concurrentie. Hij was tientallen Limburgse coureurs de baas.

Waar was Math Dohmen? Na enkele ronden afgestapt nadat hij een door een val opgelopen achterstand niet kon goed maken. Math trachtte Van de Bunder te volgen maar raakte in een bocht met een pedaal het asfalt.
Het hoogste punt van de Klauterkoers, we zien onder andere Huub Neven en plaatselijk favoriet Eric Visschers
Sfeerbeeld van de Klauterkoers in Sweikhuizen.

En Hub Neven? 20 kilometer voor het einde al gedubbeld. En wat presteerde de Poolen-ploeg, daags na de wanprestatie in Munstergeleen? Op de knappe prestatie van Jac. Roemermann en het kortstondige tegenspartelen van Frits Slüper na vielen opnieuw geen heldendaden te noteren. Willy Wilms: „Zonder enige afspraak zijn we aan de koers begonnen. Momenteel draait het gewoon niet”.

Andermaal winst voor de Zeeuw Toine van de Bunder
V.l.n.r: Leo van Vliet, Toine van de Bunder, rondemis Monique Brassé, Henk Smits en Jac. Roemerman

Van de 69 gestarte amateurs in Sweikhuizen haalden er slechts 24 de finish. Enkel de beste Nederlandse amateurs wisten zich te handhaven.

Leo van Vliet (2e): “Toch we een nadeel dat er zoveel renners van mindere kwaliteit reden. Het kostte dan ook ontstellend veel kracht om telkens verloren ruimte goed te maken. Daardoor konden Hilberink en Van de Bunder ook zo snel een grote voorsprong opbouwen.”

Amateurs: 1. Toine van de Bunder, IJzendijke, 85 km. in 2.08.51; 2. Leo Van Vliet, Honselersdijk op 1.14 min.; 3. Henk Smits, Baarlo, z.t.; 4. Jac. Roemerman, Venlo, z.t.; 5 Nico Hilberink, Den Ham, z.t.; 6. Eric Visschers, Sweikhuizen, op 1.56; 7. Huub Neven, Hulsberg, z.t.; 8. Wiel de Ruyter, Nijmegen, z.t; 9 Frits Slüper, Kerkrade; 10. J. Schlenter, Eys-Wittem; 11. Jan de Klein, Ulestraten; 12. Jan Langen, Kerkrade; 13. R. Mulders, Groesbeek ; 14. Harrie Buckx, Born; 15. Arie Hassink, Neede; 16. Peer Maas, Roosendaal; 17. Wil van Helvoirt, Tilburg; 18. Peter Janssen, Puth-Schinnen; 19. Willie Maessen, Maasbracht; 20. Wil van de Borgh, Echt; 21. Martin Havik, Strijen.

Junioren: 1. J. v.d. Linde, Geleen, 60 km in 1.31.50; 2. Krijn Sint Nicolaas, Dordrecht, z.t.; 3. Ad Bongers, Heerlen, z.t.; 4. Peter Winnen, IJsselsteyn op 28 sec; 5. A. Verstappen, Neerkant, z.t.; 6. R. van Dijk, Someren, z.t.; 7. Jos Lammertink, Wierden op 46 sec; 8. S. Snijders, Halfweg, z.t.; 9 Bart van Est, Dinteloord, z.t.; 10. Harrie Meertens, Eijsden, z.t..; 11. Paul Driessen, Elsloo, z.t; 12. J. Schlenter, Eys-Wittem op 1.40 min; 13. H. Jacobs, Bingelrade, z.t.; 14. Jan Willemsen, Nuth, z.t.

Bij de nieuwelingen won Ad Wijnands. Een dag eerder ook al winnaar van het bergcriterium in Munstergeleen vóór Theo Luyten en Peter Schroen, ondestaand enkele beelden van deze wedstrijd.

Pastoor Thissen, naast jurylid Giel Knops, geeft het startschot bij de Nieuwelingenkoers
30 klimometer in 23 ronden dienden er gereden te worden bij de nieuwelingen
Adje Wijnands wint overtuigend de 4e klauterkoers voor Nieuwelingen. Theo Luyten wordt 2e.
Op het podium v.l.n.r: Theo Luyten, Ad Wijnands en Marcel Willemsen, verder herkennen we de rondemiss Monique Brassé, Twan Smets (voorzitter wielerclub De Ster), pastoor Thissen en de juryleden Mart Brassé en Sjeng Duykers

Nieuwelingen: 1. Ad Wijnands, Maastricht, 30 km in 47.52 u.; 2. Theo Luyten, Stein, z.t.; 3. Marcel Willemsen, Nuth, op 10 sec.; 4. P. Buys, Amsterdam, op 15 sec: 5. A. Smulders, Gerwen, z.t.; 6. Harry v.d. Weerden, Sittard, z.t.; 7. J. Janssen, Kerkrade, z.t.; 10. John Sijen, Maastricht, z.t.

 

De officiële uitslagen van de 4e klauterkoers Sweikhuizen 1975

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *